
Videoart de Taiwan i Indonèsia, a la Fundació Miró
El centre dedica una mostra temporal a les obres de Musquiqui Chihying i Timoteus Anggawan Kusno.
És molt diferent, en aquest món global, l'art que es produeix a Europa del que s'està fent a continents com Àsia? Si algun cop us ho heu preguntat, ara teniu l'oportunitat de comparar. La Fundació Joan Miró dedica una mostra temporal a dos videoartistes que procedeixen de països diferents, però que ens mostren el pols de la creació audiovisual al continent.
L'exposició es titula "Nous talents del videoart asiàtic: Musquiqui Chihying i Timoteus Anggawan Kusno". Tots dos artistes tenen una cosa en comú: van guanyar la beca de producció de videoart de la Han Nefkens Foundation (creada a Barcelona l'any 2009 per l'escriptor alemany Han Nefkens) i el festival de videoart Loop Barcelona, en col·laboració amb la Fundació Joan Miró. La beca ofereix als artistes que l'obtenen la possibilitat de dialogar amb professionals de l'art de cada institució associada a la beca i de mostrar la nova obra que han produït a un públic internacional.
L'artista de Taiwan Musquiqui Chihying va obtenir la beca l'any 2019 i la va fer servir per produir The Lighting, una obra que va acabar l'any 2021. El tema és l'encreuament entre cultura visual i el desenvolupament de tècniques específiques per fotografiar persones negres. Com a resultat, una combinació fílmica (rodada, com molts films de sèrie B dels anys setanta amb pel·lícula Ektachrome) del món de la tecnologia amb el gènere cinematogràfic de les arts marcials.
La mateixa mostra inclou les peces Reversal i Terra Incognita (a la foto), les dues primeres entregues de la trilogia Phantoms, del videoartista indonesi Timoteus Anggawan Kusno. L'artista va guanyar la beca Han Nefkens Foundation - Loop Barcelona l'any 2021 i va crear uns films amb el jathilan, un ball tradicional de Java, com a fil conductor. Un guia espiritual recorre al poder de la música i la dansa per invocar forces sobrenaturals. Aquestes forces acabaran posseint els cossos dels ballarins.
Si voleu submergir-vos en el videoart asiàtic més actual, veniu a veure l'exposició "Nous talents del videoart asiàtic: Musquiqui Chihying i Timoteus Anggawan Kusno", però abans consulteu la informació al respecte al web de la Fundació Joan Miró.