Tornar

Imatge promocional de l'obra de teatre Amèrica

El passat esclavista de la burgesia catalana

Julio Manrique dirigeix Amèrica, una obra de Sergi Pompermayer sobre la història d’una nissaga fictícia, però de base real.

Fins al 29 de gener es pot veure a La Villarroel Amèrica, una obra de Sergi Pompermayer dirigida per Julio Manrique. Es tracta d’un exercici de memòria històrica per revisar el passat de la burgesia catalana que el segle XIX venia a les Antilles esclaus que prèviament havien estat capturats a les costes africanes. Per l’autor i el director de l’espectacle, el tràfic d’éssers humans ens obliga, 150 anys després, a replantejar-nos la idea que tenim de nosaltres mateixos com a societat.

L’onze de setembre del 2021, una important família de l’alta burgesia barcelonina rep una visita inesperada que farà sortir a la llum el secret més terrible de la història familiar. Serà una visita que provocarà un viatge temporal per tres segles i tres continents que han marcat la història de casa nostra: Àfrica, Amèrica i Europa. Definitivament, aquella visita farà que res no torni a ser igual.

La peça retrocedeix fins al 1863, quan un vaixell propietat del negrer Joan Xifré salpa del port de l’Havana, a l’illa de Cuba, rumb a Barcelona. A la bodega del buc hi viatgen els seus cavalls i una esclava negra encadenada, l’Amèrica. Malalt de desig i ràbia, el traficant la manté reclosa a les quadres fins a morir, mentre clama venjança.

El personatge està inspirat en Josep Xifré i Casas (Arenys de Mar, 1777 – Barcelona, 1856), de qui en manlleva el nom. Aquest indià va esdevenir el català més ric del segle XIX gràcies als seus negocis. Va ser contrabandista; negrer; fabricant de cuirs; comerciant de pells, sucre, cafè, aiguardent i rom; propietari de plantacions i de vaixells; financer, banquer i prestamista. Quadras, el segon cognom del personatge que interpreta Joan Carreras, també remet als negocis de tota mena que la família Vidal-Quadras, d’ascendència sitgetana, va practicar des de Santiago de Cuba.  

El preu de l’entrada per veure Amèrica oscil·la entre 21 i 38 euros, segons la data i la disponibilitat d’aforament, i es pot adquirir de forma anticipada en aquest enllaç.

Data de publicació: Dimecres, 30 novembre 2022
  • Comparteix