Tornar

Fotografia feta per Josep M. Marqués del carrer del Comerç i el mercat del Born, l'any 1934 (Arxiu Fotogràfic de Barcelona)
Estat actual de l'antic mercat del Born, amb el jaciment arqueològic del 1714

El Born, 700 anys alimentant Barcelona

El Born Centre de Cultura i Memòria proposa un itinerari guiat per conèixer la història del mercat central de la ciutat entre 1876 i 1971

El passat mes d’agost es van complir els 50 anys del tancament del mercat majorista de fruites i hortalisses del Born i del seu trasllat a Mercabarna. Ara, reconvertit en Centre de Cultura i Memòria, l’equipament ens proposa un itinerari guiat de dues hores per conèixer la seva història.

La zona on s’ubica havia estat ocupada pel passeig de l’Esplanada, un espai de seguretat entre la fortalesa borbònica de la Ciutadella i la ciutat. Quan el 1869 aquesta va ser enderrocada, l'ajuntament va encarregar un projecte a Josep Fontserè inspirat en els edificis de les Halles de París.

Inaugurat l’any 1876, el mercat del Born va ser el primer gran exemple de l’arquitectura del ferro a Barcelona i fins el 1921 va funcionar com a mercat del barri de la Ribera. L’augment del comerç a l'engròs, la congestió al mercat de la Boqueria –que aleshores era el mercat central–, la ubicació logística del Born i el creixement de la ciutat durant la primera meitat del segle XX van propiciar que passés a concentrar tots els majoristes de fruites i verdures de la ciutat.

Aquesta mesura, que havia de ser provisional, va durar 50 anys. Durant aquesta etapa, el nombre de mercats barcelonins es va duplicar i va arribar un moment en el qual el Born, com a mercat central, no podia proporcionar tots els serveis necessaris. Per això, l’any 1971 es va traslladar, a la Zona Franca de Barcelona i dins del recinte de Mercabarna, un emplaçament logístic que suposava un canvi d’escala descomunal: ocupa 90 hectàrees, concentra 700 empreses i ocupa més de 7.000 treballadors.

Però la història del Born és molt més antiga, ja que a l’edat mitjana va passar de ser el clos on tenien lloc els tornejos a una plaça de mercat diari, a l’aire lliure. La construcció de l’estructura metàl·lica va permetre augmentar el nombre de parades de 56 a 124 inicialment, i a 28 parades més el 1885.

Si voleu saber-ne més, apunteu-vos a la visita comentada en català del 2 de gener en aquest enllaç. Si ho preferiu, també es pot fer reserva prèvia per correu electrònic a reserveselbornccm@eicub.net o al telèfon 93 256 68 50 (de dilluns a divendres, de 9.30 a 19 h).

Data de publicació: Dimecres, 22 Desembre 2021
  • Comparteix