Tornar

Detall del mercat de peix al Bornet, vers l'any 1775, en una pintura anònima conservada al Museu d'Història fotografiada per Pep Parer

Com es nodreix una ciutat al llarg de 700 anys

EL MUHBA organitza al gener dues visites comentades a l’entorn de l’exposició Alimentar Barcelona. Ciutat, proveïment i salut.

El 8 i el 20 de gener, el Museu d’Història de Barcelona (MUHBA) organitza dues sortides guiades en català titulades Alimentar Barcelona. Ciutat, proveïment i salut. La iniciativa ha pres una rellevància especial perquè Barcelona ha estat la Capital Mundial de l’Alimentació Sostenible 2021 i perquè, a més, ha acollit recentment la celebració del congrés internacional dels museus de ciutat CAMOC/IMOC de la Unesco.

L’estudi de l’alimentació i la salut dels ciutadans ha estat una de les línies de recerca i difusió del MUHBA els darrers anys, que ha culminat amb una exposició que es pot visitar al Saló del Tinell fins a l’octubre de 2022 i una monografia que podeu descarregar en aquest enllaç.

El projecte Alimentar Barcelona ha parat atenció particular a les institucions i les polítiques per satisfer les necessitats bàsiques dels habitants de la ciutat i garantir la seva pervivència i progrés. Fins fa poc, era una temàtica poc tractada per la historiografia perquè requeria un enfocament interdisciplinari que abasta la història econòmica i social, la medicina, l’osteoarqueologia i la història política. A més, el MUHBA hi ha inclòs també la Fundació Alícia i el grup promotor de la Col·lecció 7 Portes de Receptaris Històrics de Cuina Catalana.

A més de les conferències i publicacions corresponents, el MUHBA posa el vast coneixement que aquestes sinergies ha generat a l’abast de la ciutadania per mitjà d’aquests itineraris comentats en què es parlarà, tot passejant, del proveïment alimentari, de l’abastament d’aigua potable, dels mercats, de la xarxa hospitalària, de la pagesia del pla de Barcelona, del cooperativisme i de la restitució patrimonial de la gastronomia, entre d’altres.

La visita explica com a l’edat mitjana el Consell de Cent va tenir un paper determinant en el proveïment alimentari mentre retingueren drets de monopoli sobre el comerç d’alguns productes bàsics, com els cereals que permetien fer el pa. Amb la implantació progressiva del liberalisme econòmic i a cop de bullangues i revoltes socials, l’Ajuntament va basar la seva intervenció en la construcció, gestió i regulació dels mercats municipals, tant els minoristes com el mercat a l’engròs del Born, que acabaria traspassant les seves funcions a Mercabarna al darrer terç del segle XX.

La visita guiada té una durada aproximada d’una hora i mitja i podeu reserva la vostra plaça clicant aquí.

Data de publicació: Dijous, 30 Desembre 2021
  • Comparteix