Tornar

Edifici històri de la UB

Les vitrines de la UB a la pantalla

El Museu Virtual de la Universitat de Barcelona comparteix bona part del coneixement que atresora la institució.

El ric patrimoni cultural que la Universitat de Barcelona ha adquirit al llarg de la seva història s'ha digitalitzat i avui forma part del Museu Virtual de la Universitat de Barcelona (MVUB). Al museu podeu trobar col·leccions sobre arquitectura, belles arts, cartelleria de la Guerra Civil, biodiversitat, mineralogia o farmàcia catalana, entre moltes altres temàtiques. L'objectiu d'aquest museu és portar el passat a l'actualitat per poder fer noves lectures de la cultura d’altres èpoques per a la seva utilitat present i futura.

Dins el seu extens catàleg podem trobar diverses exposicions dedicades a la botànica. La primera, un gran repositori de biodiversitat vegetal, és l'Herbari, amb més de 400.000 espècies diferents de vegetals provinents dels països catalans, la península Ibèrica i el nord del continent africà. Així mateix, el museu permet gaudir d'una extensa col·lecció de fotografies de plantes vives del Jardí Ferran Soldevila que conté exemplars originaris dels cinc continents. Igual d'interessant és la col·lecció de llibres de botànica del CRAI, amb una mostra de volums impresos procedents d'antigues biblioteques de convents barcelonins dedicats a la jardineria, la taxonomia i altres disciplines.

El MVUB també inclou la col·lecció del Centre de Recursos de Biodiversitat Animal, amb ocells i mamífers dissecats provinents del Gabinet d'Història Natural, i espècies d’altres grups com els insectes. I també sobre zoologia, la institució dedica un espai a Jordi Sabater Pi, professor de la universitat, especialista en etologia i un dels principals primatòlegs del segle passat.

D'altra banda, al museu hi tenen cabuda més ciències. La geologia és present en una galeria destinada a la mineralogia i en una litoteca amb una important col·lecció de mostres de tot el món. Una altra col·lecció, el Museu de la Farmàcia Catalana, inclou més de 2.000 peces que testifiquen l'evolució històrica de la pràctica farmacèutica al territori català. I encara més: una col·lecció d'instruments científics recull més de 500 objectes utilitzats en recerca i docència a les antigues facultats de la universitat, com ara taules periòdiques, microscopis, telègrafs, termòmetres, espectroscopis i una infinitat d'enginys més.

Al MVUB es poden trobar col·leccions de molts altres àmbits de la cultura com ara el patrimoni bibliogràfic de la UB, el disseny, les arts escèniques, l'arquitectura o la comunicació. Trobeu les col·leccions que més us interessin en aquest enllaç.

Data de publicació: Dimecres, 29 Desembre 2021
  • Comparteix