Tornar

Els dos protagonistes de la funció en l'escenari portant barrets de palla i amb els peus en una galleda

'La zanja' o la trobada entre dos mons, a La Villarroel

Una companyia de Cerdanyola del Vallès que acaba de fer 18 anys celebra l'aniversari portant de gira La zanja, un muntatge que explica què passa, avui i ahir, quan es troben dos mons que fins aquell moment s'ignoraven. A La Villarroel, del 2 al 22 d'abril.

Signa la producció Titzina Teatro, nascuda el 1999, quan els seus dos integrants, Diego Lorca i Pako Merino, van coincidir a París, a l'Escola Internacional de Teatre de Jacques Lecoq. Dos anys més tard, ja a Cerdanyola, van crear Titzina, que es basa en un treball de periodisme antropològic, en entrevistes i recerques que acaben constituint la base de les seves dramatúrgies.

Tots dos actors es responsabilitzen del text i la direcció del muntatge, que ens planteja una trobada entre dos cultures en dos moments diferents de la història. Tot comença en el nostre temps, quan Miquel, un enginyer d'una multinacional dedicada a la mineria apareix en una petita població sud-americana i proposa a l'alcalde, Alfredo, un tracte per tal de poder explotar l'or que se suposa que hi ha en aquelles terres.

Sí, als habitants d'aquell petit poble els sembla que s'obren davant seu una pila d'oportunitats. I també neixen unes ambicions que acabaran per trastocar completament les relacions entre ells. 

Curiosament, en aquella mateixa terra, molts segles abans, s'havien trobat dues persones amb molt en comú amb Miquel i Alfredo: el conqueridor del segle XVI Francisco Pizarro, i el que seria el darrer sobirà que van tenir els inques, Atahualpa.

I és que La zanja ens mostra, a partir d'aquests dos episodis, què passa quan dues cultures es troben sobtadament i constaten les moltes diferències que les separen. Perllongueu el contacte i de seguida es farà evident que totes dues civilitzacions comparteixen molts detalls que cada part es pensava que eren exclusius de la seva cultura. Sí, tots ens assemblem, per bé o per mal, molt més del que no ens pensem.

I és que el muntatge ens suggereix que hem heretat dels nostres antecessors el record comú d'unes accions i que estem, de fet, condemnats a repetir un cercle. Fidel als seus principis de documentar els muntatges amb recerques directes, la companyia va construir l'espectacle després d'haver viscut un mes al Perú i dues setmanes a la República Dominicana, on es van poder submergir en els ambients que descriuen a La zanja.

Si voleu assistir a aquesta trobada entre dos mons antagònics explicada per Titzina Teatro, us estan esperant a La Villarroel. Consulteu el seu web abans de venir.

Data de publicació: Dijous, 21 març 2019
  • Comparteix