Tornar

Marisa Roësset, Repòs

Mirades insubmises: El Museu Nacional d’Art de Catalunya celebra la diversitat

Un diàleg amb les obres del museu des d’una mirada LGTBIQ+.

Dimarts 28 de juny és el Dia Internacional de l'Orgull LGTBI. Per celebrar aquesta data tan reivindicativa, el Museu Nacional d'Art de Catalunya proposa a Mirades insubmises. Pensar la diversitat sexual i el desig a través de l’art un recorregut diferent per algunes de les obres exposades en els seus espais.

Aquesta visita suposa una reinterpretació de part de l'ampli catàleg del museu, però ara des d'una òptica diferent: aplicant les experiències i representacions pròpies del col·lectiu queer, entès en un sentit ampli. L'objectiu, no dissimulat, és oferir una perspectiva subversiva de l'art.

A través d'aquest recorregut, esbrinarem també els motius pels quals sant Sebastià, un soldat romà del segle IV canonitzat a l'Edat Mitjana -i tantes vegades representat en obres d'art- es va convertir en el segle XX en icona i patró de la cultura homosexual. Per exemple, s'ofereix una nova mirada a les obres dels àngels de les sales gòtiques, una visió que admet veure'ls com a éssers intersexuals basant-nos en la seva iconografia.

El subtítol de l'activitat, "pensar la diversitat sexual i el desig a través de l'art", reflecteix l'objectiu d'aquesta visita, amb horaris en català (11 i 25 de juny i 2 de juliol, 11.30 h) i castellà (únicament dissabte 18 de juny, 11.30 h). Partim de la premissa que qualsevol obra artística pot analitzar-se des del qüestionament dels paràmetres sexuals hegemònics, socialment establerts. L'espectador s'apropia així a aquestes obres obrint-se a noves interpretacions.

L'activitat és gratuïta prèvia reserva, però el preu de l'entrada al museu és de 12 €, vàlida per a dos dies. Pots inscriure-t'hi des d'aquest enllaç.

Data de publicació: Divendres, 03 Juny 2022
  • Comparteix