Tornar

Una de les il·lustracions del conte.
Una il·lustració de Marta Altés.

‘Un viatge amb Joan Miró’

La biografia il·lustrada del pintor, obra de Gemma Gallardo i Marta Altés, és el fil conductor d’una visita dinamitzada amb pràctiques artístiques a la Fundació Miró.

Tot just fa un any, arribava a les llibreries catalanes un volum que, de manera creativa i amena, convidava les petites i els petits lectors a endinsar-se en l’univers de Joan Miró. Ara, el mateix llibre inspira una activitat familiar a la Fundació Joan Miró: El llarg viatge de Joan Miró és la història d’un nen fascinat per l’art i la natura, un nen tossut, somiador i curiós, amb ganes d’aprendre i una gran passió per experimentar i pintar; i aquest nen, que no és altre que el mateix Miró, dona a conèixer a les i els participants en Un viatge amb Joan Miró la trajectòria vital i artística d’un artista genial.

No us espereu una classe magistral sobre les textures, els colors i els materials emprats pel creador: a Un viatge amb Joan Miró, el text de Gemma Gallardo, curt i senzill, i els dibuixos de Marta Altés, acolorits i plens de detalls, humor i poesia, repassen tècniques i influències en l'obra de Miró, la seva estada parisenca o el refugi en l’univers a Normandia, l’inici de l’escultura o la cal·ligrafia japonesa, per arribar a l’etapa final en el seu estudi a Mallorca, passant per Mont-Roig del Camp i Barcelona. I ho fan amb una llum i una naturalitat que captivarà les famílies i aproparà la figura de Miró als menuts.

Composicions com Dona i Ocell (la darrera obra de grans proporcions de l’artista, presentada pocs mesos abans de la seva mort, l’any 1983) i alguns quadres molt coneguts per tothom són al llibre i a l’activitat de la Fundació Miró, però no com a peces destacades ni principals: els colors i detalls de les il·lustracions serveixen per diferenciar les etapes vitals i professionals de Miró sense identificar-lo en cap obra ni estil concret, perquè l’objectiu no és fullejar un catàleg de quadres i escultures, sinó acompanyar Miró en els viatges que va fer al llarg de la seva vida i que van marcar la seva evolució artística i personal.

Un viatge amb Joan Miró inclou, com no podia ser d’una altra manera, una pràctica artística, perquè la canalla s’acosti al mestre també amb els llapis i el paper.

Data de publicació: Dilluns, 16 Gener 2023
  • Comparteix