La setmana del 2 al 5 d'octubre inaugurem el nou curs de Phonos amb unes Jornades Obertes en clau feminista: quatre dies de xerrades i concerts gratuïts 100% en femení, abordant aspectes de creació musical amb nous mitjans tan dispars com la improvisació amb sintetitzadors, performances sinestèsiques, sessions de música acusmàtica i de live coding. Per a això, comptarem amb un grapat d'artistes i ponents vingudes de tot Europa, així com amb una important representació local.

Obrim portes el dimarts 2 d'octubre amb una conferència sobre dones pioneres de la música visual, com Margaret Watts Hughes o Mary Hallock-Greenewalt, que brillen per la seva absència en la majoria d'històries de l'art sonor i la música visual. La xerrada serà a càrrec de _blank (Blanca Rego), una artista digital obsessionada amb les relacions entre imatge i so. Aquella mateixa tarda, Phonos acollirà el primer concert de les Jornades, on la irlandesa Barbara Ellison presentarà el seu cicle de cançons CyberSongs, A trans-human song cycle, en les que treballa sobre presències fantasmals i il·lusions acústiques a través de repeticions que ens conviden a entrar en estats de trànsit. Ho farà precedida d'una sessió de Noise + Ambient analògic a càrrec de l'artista francesa Alpha Decay.

El dimecres 3 podrem aprofundir en les idees sobre fantasmes sònics de Barbara Ellison -tema que li ha donat un doctorat per la Universitat de Huddersfield- en la xerrada que ella mateixa oferirà, abans de submergir-nos en una selecció de peces de dones a l'arxiu Phonos, un dels fons de música electrònica més nodrits del país, en un entorn d'àudio multicanal.

El dijous 4 mourem tota la nostra activitat al veí centre d'art Hangar. La convidada especial de la tarda és Shelly Knotts, que ens oferirà un doble menú, amb una xerrada i un concert. Shelly és una pionera de reconeixement mundial en la pràctica del live-coding (programació sonora en viu), que fa servir tant amb fins estètics com ideològics, per posar al centre de la seva activitat el "feminisme com a acció escènica". La tarda es completarà amb una sessió de música improvisada amb les barcelonines Lina Bautista, Ceci Durán i Lali Barrière, així com amb l'actuació sinestèsica Transitory Presences # 2, de la navarresa Yolanda Uriz, que treballa barrejant els sentits de l'olfacte, la visió i l'oïda en una performance en la qual veiem el que olorem i olorem el que escoltem.

L'últim dia de les Jornades Obertes torna a Phonos amb una xerrada sobre relacions entre matemàtica i art experimental, a càrrec de la professora i artista audiovisual Lali Barrière, per acabar la nostra setmana a l’espai NIU (C / Almogàvers 208), amb una agenda doble: la berlinesa Schloss Mirabell ens delectarà amb els seus sons de caire intimista i influència nòrdica, mentre que l'artista sonora polonesa Martyna Poznańska, s'encarregarà de fer-nos connectar amb l'entorn urbà a través de l'escolta.

 

Fecha de publicación: Jueves, 27 Septiembre 2018
  • Comparte