Jordi Colomer

Ciutat Parade

Una ciutat imaginària que creix, inspirada en els decorats de Pablo Picasso pel Parade

Una ciutat imaginària que creix, inspirada en els decorats i vestuari que Pablo Picasso va confeccionar per al ballet Parade (1917).

Parade és un ballet amb música d'Erik Satie i coreografia de Léonide Massine per als Ballets Russos, basat en un poema de Jean Cocteau. Aquesta peça es va estrenar al Théatre du Châtelet a París l'any 1917, provocant un gran escàndol.

En francés, parade és una marxa davant del públic, mentre que la grande parade és la desfilada final que fan els artistes en un circ, durant la qual reben grans aplaudiments. Parade té el seu origen en el mot castellà «parada» que es refereix al moment en què els cavalls s'aturen durant una desfilada. En sentit figurat significa mostrar alguna cosa, davant del públic, amb certa vanitat.

Us convidem a convertir aquesta sala del Museu Picasso en un decorat que anirà creixent a mesura que vagin arribant més i més participants. Es tracta de dibuixar la façana de casa vostra, de manera simple, fent servir només pintura negra sobre cartó. Amb tots els dibuixos anirem component una gran ciutat, com un gran collage, dins del qual podrem passejar-nos i encarnar tots els personatges; esdevenir, alhora, actors i públic, turistes i habitants.

Jordi Colomer

Des dels seus inicis, el treball de Jordi Colomer ha anat incorporant elements dels dispositius escènics a una visió singular de l'escultura. Des de 1997, ha privilegiat l'ús de la fotografia i la videoinstal•lació. Els seus primers vídeos prenen forma de micronarracions de rel beckettiana, en què els habitants es debaten amb objectes, decorats i espais artificials. En un segon període, aquests personatges recorren els carrers o el desert amb gestos i derives que –amb un cert sentit de l'absurd– encomanen un marcat esperit crític, per indagar finalment en les possibilitats de supervivència poètica en la ciutat contemporània.

Jordi Colomer, nascut el 1962 a Barcelona, ciutat on va estudiar art a l'escola EINA, Historia de l'Art a la UAB i Arquitectura a l'ETSAB. Actualment, viu i treballa entre Barcelona i París.

Exposicions recents: «Manifesta 12», Palermo, Sicília; «Join Us!», Pavelló espanyol 57 de la Biennal de Venècia 2017. L'any 2011: «l'Avenir», al Palais de Beaux Arts, Brussel•les; «What will come», Argos Centre for Art and media, Brussel•les; «Crier sur les toits», Galerie Art & Essai, Rennes. L'any 2010: «Co Op City», Bronx Museum of the Arts, Nova York. L'any 2009: «Fuegogratis», Laboratorio Arte Alameda, Ciutat de Mèxic; «Avenida Ixtapaluca», Galeria Juana de Aizpuru, Madrid, Galerie Meessen De Clerq, Brussel•les; «anarchitekton» MOCA, Hiroshima. L'any 2008: «Fuegogratis», Galerie du Jeu de Paume, París; «Manifesta X», l'Ermitage, Sant Petersburg (comissariada per Kasper König). A més, ha treballat com a escenògraf teatral en obres de Joan Brossa, Samuel Beckett, Valère Novarina, així com en una òpera de Robert Ashley.

A més, Jordi Colomer ha impartit nombrosos seminaris i workshops, entre d'altres, a l'Institut Sandberg d'Amsterdam; a l'escola d'arquitectura ENSA Paris-Malaquais de París; a l'escola d'art i disseny ECAL de Lausana, a l'escola superior de belles arts ENSBA de Lió; al centre cultural Matucana 100 de Santiago de Xile, i al Centre Cultural d'Espanya de Montevideo.

© Big Draw. Barcelona dibuixa. 2018