BUTLLETÍ ELECTRÒNIC N.29    ABRIL 2010  


Nou butlletí de l'Acord Ciutadà
Us presentem la nova edició del butlletí de l'Acord!

El butlletí comença una nova etapa amb nous continguts i un nou disseny. Més enllà de l'impuls de nous continguts, el butlletí vol esdevenir una eina més efectiva de difusió, un instrument útil per compartir experiències i projectes de totes les entitats, organitzacions, institucions i universitats que conformen l'Acord i al servei de les mateixes.

Us animem a participar-hi! Podeu enviar noticies d'actes, propostes de continguts, projectes d'interès i tota aquella informació que considereu que pot ser rellevant per als membres de l'Acord al següent correu electrònic: acordciutada@bcn.cat

Qualsevol proposta serà benvinguda!Sumari
Actualitat

Actualitat

Declaració sobre l'Any Europeu de Lluita contra la pobresa i l'exclusió social


A fons
Barcelona ciutat amiga de la gent gran


Destaquem
2010 Any Europeu de Lluita contra la pobresa i l'exclusió social

Conclusions i recomancions de la Cimera Europea de Governs Locals


Agenda del mesPresentada la Declaració sobre l'Any Europeu de Lluita contra la pobresa i l'exclusió social

El dimarts dia 23 de març les entitats de l'Acord Ciutadà per una Barcelona Inclusiva, de manera conjunta amb l'Ajuntament de Barcelona, han presentat públicament en roda de premsa la declaració sobre l'Any Europeu de Lluita contra la pobresa i l'exclusió social "L'Ajuntament i les organitzacions de la ciutat fem xarxa: accions conjuntes contra la pobresa i l'exclusió a Barcelona. Una esfera pública compartida".

La Declaració va ser presentada pel Sr Ricard Gomà, Tinent d'alcalde d'Acció Social i Ciutadania; el Sr. Jordi Roglà, President de Càritas Diocesana; el Sr. Josep Marquès, President de Creu Roja; la Sra. Àngels Guiteras, Presidenta de la Taula del Tercer Sector Social de Catalunya; el Sr. Juanjo Casado, d'UGT Catalunya i la Sra. Raquel de Haro, de Comissions Obreres.

Amb aquesta Declaració l’Ajuntament i les entitats socials van fer evident el compromís per coordinar esforços, treballar en xarxa i desenvolupar accions conjuntes per lluitar contra la pobresa i l'exclusió i respondre als nous reptes socials que té plantejats la ciutat. A tal efecte, en la Declaració s'estableix un catàleg d’accions compartides concretes, configurat per 30 programes conjunts en el marc de Xarxes locals i internacionals per la inclusió, 135 Accions Comunitàries d’Intercanvi i Solidaritat i 193 Projectes socials de lluita contra l’exclusió amb suport municipal.

Llegir la DeclaracióA fonsBarcelona Ciutat Amiga de la gent gran

La iniciativa “Ciutats Amigues de la gent gran” en el XVIII Congrés Mundial de Gerontologia, celebrat a Rio de Janeiro l'any 2005. El projecte es fonamenta en estudis de l'Organització Mundial de la Salut (OMS) que avalen la necessitat de potenciar l'envelliment actiu i saludable de la gent gran.

El projecte, impulsat per l'ajuntament de Barcelona, va ser aprovat en sessió Plenària del Consell Assessor de Gent Gran el passat 4 de novembre de 2009. El seu objectiu és aprofundir en el coneixement de tots aquells aspectes de la vida de quotidiana de la ciutat que poden afavorir la convivència i la inclusió de les persones grans.

Avui 35 ciutats de 22 països i 5 continents, com ara Ciutat de Mèxic, Londres, Melbourne o Tokio, han implantat el protocol de ciutats amigues de la gent gran, i formen part de la Xarxa Internacional de Ciutats Amigues de la gent gran.

Una ciutat amiga de la gent gran és aquella que proporciona entorns per a un envelliment actiu i saludable. És a dir, aquella que sap potenciar les oportunitats que permetin a les persones grans participar activament en la societat sense patir discriminació i gaudir d'una qualitat de vida bona i independent.

La metodologia del projecte suposa un nou pas en la governança participativa a la ciutat, essent cabdal la participació i la implicació de la gent gran en el fer ciutat. Les persones grans analitzaran en primera persona els aspectes amigables de la ciutat i les possibles barreres per un envelliment saludable. A partir d'aquesta diagnosi es preveu que les mateixes persones plantegin millores en aquells aspectes de la vida quotidiana que poden contribuir a un envelliment actiu.

Amb les propostes plantejades, les quals seran contrastades amb un comitè d'experts per tal de verificar la seva viabilitat, s'elaboraran les Bases per un Pla d’Acció per a tres anys. A partir d'aquest punt l'Ajuntament es compromet, tal i com marca el projecte, a fer el seguiment de la implantació de les propostes impulsades.

Durant els mesos de maig i juny de 2010 es realitzarà un fòrum a nivell de ciutat amb la participació dels membres del Consell Assessor de la Gent Gran i un fòrum en cadascun dels districtes de la ciutat durant els mesos. En aquests fòrum s’invitarà a participar a totes les persones grans de cada districte (casals d’avis/àvies, consells de territori, entitats, cuidadors/es, associacions de veïns i veïnes, etc).

Les persones assistents a cada fòrum es divideixen en quatre grups i cada grup treballarà dos de les 8 dimensions d’intervenció del projecte (habitatge, transport, participació cívica, serveis de salut, comunicació i informació, espais a l'aire lliure, serveis socials i participació social).

Com veieu el projecte necessita de la vostra participació, i des de l'Acord us animem a totes les persones majors de 60 anys a participar en aquest projecte engrescador!

Per a participar-hi i/o obtenir més informació sobre el projecte i les dates dels fòrums, properament podreu accedir a la pàgina web accedint a la següent adreça: www.barcelonaciutatamiga.cat
Destaquem

2010 Any Europeu de Lluita contra la Pobresa i l'Exclusió Social

Enguany se celebra l'Any Europeu de Lluita contra la Pobresa i l'Exclusió Social 2010 per tal de renovar el compromís amb la solidaritat, la justícia social i una major inclusió. Vinculada a la commemoració de l'any europeu contra la pobresa i l'exclusió social, Barcelona acollirà entre el 21 i el 23 de juny la 18a conferència plenària de la Xarxa Social Europea (XSE). La trobada es desenvoluparà amb el lema "Reptes i oportunitats dels serveis socials a Europa: foment de l'assistència i la inclusió en un moment de crisi".

Durant l'any s'emprendran una sèrie d'accions com encoratjar la participació i el compromís polític de tots els sectors socials sense excepció perquè s'involucrin en la lluita contra la pobresa i l'exclusió social, ja sigui a nivell europeu o local, en l'esfera pública o privada.

Veure el vídeo de l'Any Europeu de Lluita contra la pobresa i l'exclusió social
Pàgina web europea de l'Any Europeu de Lluita contra la pobresa i l'exclusió social


Conclusions i recomanacions de la Cimera Europea de Governs Locals

Ja s'han fet públiques les conclusions de la Cimera Europea de Governs Locals celebrada a Barcelona entre els dies 22 i 24 de febrer de 2010.

Així mateix, sota el títol "L'agenda de Barcelona" s'han redactat un conjunt de recomanacions i propostes arrel dels debats que es van succeir a la Cimera amb la voluntat que siguin un instrument per avançar cap a una agenda local europea, com ja va succeir amb la Declaració de Bristol de 2005 i la Carta de Leipzig de 2007.

Conclusions de la Cimera "Els governs locals protagonistes de la nova Europa"
Document de recomanacions "Agenda de Barcelona: vers una Agenda Local Europea"Agenda del mes

Celebració del Dia Internacional del Poble Gitano

El proper dijous 8 d'abril, en motiu del Dia Internacional del Poble Gitano, la Federació d'Associacions Gitanes de Catalunya, la Generalitat de Catalunya, el Consell Municipal del Poble Gitano, l'Ajuntament de Barcelona i l'Ajuntament de Montcada i Reixac organitzen un conjunt d'actes a la ciutat de Barcelona i a Montcada i Reixac.

Destaca la recepció al Parlament de Catalunya a les 10 hores, l'acte floral i encesa d'espelmes als marges del riu Besòs in memoriam dels avantpassats gitanos a les 12:30 hores, i l'encesa de la Font Màgica de Montjuïc amb llums i música de l'Himne Internacional Gitano a les 20 hores.

Dia: dijous 8 d'abril, actes durant tot el dia.

Lloc: veure programa segons l'acte.


Fòrum Social "El retorn de la societat civil"

La Fundació Pere Tarrés organitza, en el marc del Fòrum Social Pere Tarrés, una nova conferència-col·loqui a càrrec del Dr. Víctor Pérez, president d'Analistas Socio-Políticos i Doctor en Sociologia, Dret i Ciències Polítiques, sota el títol "El retorn de la societat civil".

El dinar-conferència, que tindrà una durada de 14 a 16:30 hores, té un preu de 20 euros.

Dia: divendres 9 d'abril, de 14 a 16.30 hores.

Lloc: Alberg Pere Tarrés (C/Numancia 149).


Curs "Gestió dels conflictes des d'una perspectiva intercultural"

L'Associació sociocultural La Formiga organitza un curs de 3 mòduls independents de 40 hores cadascun sobre gestió de conflictes.

Mòdul I: Comunicació i competències interculturals (del 9 d'abril al 15 de maig: divendres de 17 a 21 hores i dissabtes de 10 a 14 hores).

Mòdul II: Tècniques per a la gestió de conflictes a l'àmbit intercultural (del 26 de maig al 9 de juliol: divendres de 17 a 20 hores i dissabtes de 10 a 14 hores).

Mòdul III: Col·lectius presents a Catalunya: diverses formes d'entendre i gestionar el conflicte (tardor, dates per concretar).

Dia d'inici del primer mòdul: divendres 9 d'abril, 17 hores.

Lloc: per concretar.


Fòrum del Tercer Sector Social de la ciutat de Barcelona

El dilluns 12 d'abril se celebrarà el Fòrum del Tercer Sector Social de la ciutat de Barcelona al Centre Cultural Casa Elizalde. Durant l'acte es presentarà l'Anuari 2009 del Tercer Sector Social de la ciutat a càrrec del Sr. Pau Vidal i la Sra. Ana Villa.

A més intervindran el Sr. Ricard Gomà, Tinent d'alcalde d'Acció Social i Ciutadania i la Sra. Àngels Guiteras, presidenta de la Taula d'entitats del Tercer Sector Social. També tindrà lloc una taula rodona entorn els "Reptes del Tercer Sector Social a la ciutat de Barcelona".

Dia: dilluns 12 d'abril, 17:00 hores.

Lloc: Centre Cultural Casa Elizalde (C/ València, 302).


Jornada de Centres Residencials d'Atenció a la Infància i Adolescència de Catalunya

La Comissió de Centres Residencials de la FEDAIA organitza la Primera Jornada de Centres Residencials d'Atenció a la Infància i Adolescència de Catalunya que porta per títol "Treball amb famílies: una necessitat? una obligació? un repte?.

La Jornada pretén abordar, reflexionar i concretar aspectes al voltant del treball amb les famílies a partir d'una conferència inaugural a càrrec del Sr. José Ramón Ubieto, un teatre fòrum a càrrec d'Impacta Teatre i la presentació de bones pràctiques des dels mateixos Centres Residencials.

Per assistir a la Jornada cal fer efectiva la inscripció del 15 de març al 12 d'abril i fer el pagament corresponent (25 euros socis/es de FEDAIA o 30 euros no socis/es).

Dia: dijous 15 d'abril, 9:00 hores.

Lloc: Caixa Fòrum (Avda. Marques de Comillas, 6-8).


Jornada "Barcelona, serveis socials i qualitat"

Amb la voluntat d'enfortir els processos de qualitat de tots els serveis socials i d'obtenir millors resultats gràcies a l'aplicació d'una nova cultura de relació proactiva s'organitza la jornada "Barcelona, serveis socials i qualitat" adreçada als professionals, institucions i entitats de l'àmbit dels serveis socials.

La Jornada vol ser un espai de reflexió de com es poden gestionar els serveis per assegurar, a través de l'adopció d'uns estàndards i uns protocols d'actuació, un sistema de gestió de qualitat orientat a la satisfacció del ciutadà i a la millora contínua dels serveis.

Dia: divendres 16 d'abril, 10:30 hores.

Lloc: Consorci El Far (C/ Escar 6-8).


XII Trobada de Centres Oberts infantils i juvenils de Catalunya

La Trobada de Centres Oberts es planteja com un espai on compartir experiències innovadores i bones pràctiques, coneixement mutu i aprenentatge comú entorn el treball diari als Centres Oberts. Enguany, per treballar com afrontar els reptes que suposa la innovació.

Durant la Trobada es realitzaran taules simultànies d'experiències i es farà treball d'aprofundiment entorn 5 grans temes en relació als infants i joves i la innovació.

Per assistir a la Jornada cal fer efectiva la inscripció del 15 de març al 13 d'abril i fer el pagament corresponent (5 euros socis/es de FEDAIA i 8 euros no socis/es).

Dia: dissabte 17 d'abril, 9:00 hores.

Lloc: Escola Pia de Terrassa (C/ Col·legi, 12. Terrassa).


Curs "La dimensió social europea per sortir d'una crisi global"

El Consell Comarcal del Garraf i el Campus Universitari de la Mediterrània organitzen un curs en el marc de les activitats planificades per l'Any Europeu 2010 de lluita contra la pobresa i l'exclusió social.

El curs té com a objectiu oferir una perspectiva global i aclaridora les polítiques socials a la Unió Europea.

El curs compta amb el suport de la Diputació de Barcelona i el Consell Català del Moviment Europeu i té un preu de 50 euros.

Dia: dilluns 19 i dimarts 20 d'abril, de 9 a 14:30 hores.

Lloc: Escola Politècnica Superior d'Enginyeria de Vilanova i la Geltrú.


IV Concurs de Projectes Solidaris

De l'1 de març al 31 d'abril de 2010 es poden presentar les sol·licituds a la Quarta Convocatòria d'Ajudes per a projectes de cooperació al desenvolupament i/o projectes socials.

La convocatòria promou la sol·licitud d'ajudes a entitats sense ànim de lucre en dues modalitats: social (dirigida a projectes que promoguin la formació i integració sociolaboral de persones amb discapacitat, dones i col·lectius desafavorits i/o programes d'atenció a més grans i persones sense sostre) i de cooperació al desenvolupament de col·lectius desafavorits (especialment infància i dona).

Termini màxim de presentació de sol·licitud: 30 d'abril de 2010.


Convocatòria d'ajuts a projectes de foment del voluntariat social

L'Obra social La Caixa ha obert una convocatòria que té com a finalitat proporcionar suport a les organitzacions no lucratives que treballen desenvolupant programes d'atenció a diferents grups que es troben en una situació de risc social, i que al mateix temps tenen en comú la participació de les persones voluntàries en els seus programes i activitats.

Així mateix, també es poden beneficiar dels ajuts les entitats sense ànim de lucre que acullin persones sotmeses a mesures penals en programes de treball en benefici de la comunitat.

Termini de la convocatòria: del dilluns 3 de maig al diumenge 23 de maig de 2010.  Acord Ciutadà per una Barcelona Inclusiva

Av. Diagonal, 233 4a planta

08013 Barcelona
Tel. 93.413.27.31
e-mail: acordciutada@bcn.cat