BUTLLETÍ ELECTRÒNIC N.36    NOVEMBRE 2010  

Sumari
Destaquem
Actualitat
Entrevista
Info Acord
Publicacions
Agenda
Noves entitats
Signat el "Compromís del 17 d'octubre"
Apropa Cultura, Manifest Taula Intercultural del Raval sobre immigració, Premis Solé Tura
Sr. Jordi Foix, director de la Fundació Els Tres Turons
L'Acord impulsa una nova Comissió de treball
El retorn social de la cultura
Agenda del mes
Acupuntura per al món

Destaquem

Signat el "Compromís del 17 d'octubre"

El passat 17 d'octubre, Dia Internacional contra la Pobresa, en el marc de l'Any Europeu 2010 de Lluita contra la Pobresa i l'Exclusió Social, va signar-se el "Compromís del 17 d'octubre de les entitats socials de Catalunya" per part de les 29 federacions membres de la Taula del Tercer Sector Social, en representació de 3.000 entitats socials de Catalunya.

L'acte posava punt i final a la campanya "Donem el millor de nosaltres" que tenia com a finalitat la sensibilització de la ciutadania sobre la situació de pobresa que pateixen un de cada cinc catalans. Es volia donar a conèixer la tasca que duen a terme les entitats socials per combatre l'exclusió social i promoure un increment de la col·laboració i la participació entre les entitats.

[+] veure més
Actualitat

Apropa Cultura

Apropa Cultura és el programa socioeducatiu dels principals equipaments culturals adreçat als usuaris/es dels centres i serveis socials que treballen amb persones en risc d’exclusió social.

És una experiència d’inclusió que permet accedir a la millor programació de música, teatre i dansa, compartint butaca amb el públic habitual de l’espectacle. Vol ser una finestra única de reserves d’espectacles culturals pel sector social, per facilitar la tasca dels educadors socials al moment de fer la tria, selecció, reserva d’espectacles i preparació de la sortida.

[+] veure més

Manifest de la Taula Intercultural del Raval sobre immigració

La Taula Intercultural del Raval sobre immigració ha impulsat un manifest, amb el suport de 120 organitzacions i particulars que col·laboren amb la Fundació Tot Raval, que busca el compromís dels partits polítics per no exposar idees i projectes que pugui ser considerats ofensius, despectius, degradants o que atemptin contra els drets fonamentals de les persones, referides al conjunt de persones immigrades o a alguna ètnia o nacionalitat.

Es vol contribuir, així, a no fomentar tòpics negatius ni plantejaments alarmistes que facin referència a ciutadans i ciutadanes d'origen estranger; sobretot per part dels responsables polítics.

[+] veure més

"Les ombres i els dies" vídeo guanyador dels Premis Solé Tura

El documental de Marc Parera "Les ombres i els dies" va guanyar la primera edició dels Premis Solé Tura, uns guardons que reconeixen els millors treballs documentals sobre les malalties neurodegeneratives.

En l'acte de lliurament dels premis, celebrat el Dia Internacional de l'Alzheimer, també es va voler reconèixer amb una menció especial els documentals "Hi havia una vegada un paraigües" i "Bailarinas de la alegría".

[+] veure més
Entrevista

Entrevista al Sr. Jordi Foix

Director de la Fundació Els Tres Turons

En aquest butlletí entrevistem al Sr. Jordi Foix, Director de la Fundació Els Tres Turons. La Fundació és una entitat d'iniciativa social sense ànim de lucre que sorgeix ara fa 25 anys impulsada per professionals i el suport actiu del moviment veïnal del Districte d'Horta – Guinardó, especialment del barri del Carmel, i orientada a atendre a persones que tenen problemes de salut mental greu.

L'entitat neix l’any 1985 com a contraposició i crítica profunda al model de grans hospitals psiquiàtrics, manicomis, etc. dels anys vuitanta, tot reivindicant una atenció que es pogués donar des del propi territori, promovent els drets de ciutadania de les persones malaltes. Des de llavors s’han desenvolupat diferents serveis, de rehabilitació psicosocial, club social, habitatge i atenció domiciliaria, d’atenció a joves, formatius i d’acompanyament a la inserció laboral...

[+] veure més
Info Acord

L'Acord impulsa una nova Comissió de treball

Des de l'Acord Ciutadà s'ha impulsat la creació d'una nova Comissió de treball, amb la voluntat d'elaborar uns compromisos per afrontar conflictes "d'aquí no", és a dir, aquells originats per la ubicació de certs equipaments i serveis, per tal de prevenir i conduir aquest tipus de conflictes cap a altres finalitats de cohesió social, i treballar per una  societat molt més oberta i inclusiva.

L'objectiu és assolir un compromís entre tots els agents que participen o tenen incidència en aquest tipus de conflictes -administració pública, mitjans de comunicació, entitats del tercer sector social, associacions de veïns, etc.- per tal d'arribar a un tractament responsable, consensuat i coordinat d'aquests temes.

[+] veure més
Publicacions d'interès

El retorn social de la cultura

La lectura que us recomanem aquest mes és el desè Quadern d'Acció Social i Ciutadania, que porta per títol "El retorn social de la cultura".

En el mateix, professionals de diferents àmbits, mitjançant diversos articles, analitzen la funció social i de cohesió social de la cultura.

[+] veure més
Agenda

Curs d'intervenció en infància i família

Dies: divendres 5 (16 a 21 hores) i dissabte 6 de novembre (9 a 14 hores).
Lloc: ABD (C/ Quevedo 2 baixos).

[+] veure més

Fòrum Barcelona per l'acció comunitària

Dia: dilluns 8 de novembre, de 17 a 19 hores.
Lloc: Museu Picasso (C/ Montcada 15-29)..

[+] veure més

Curs "Ecologia, energia i decreixement: l'hora de la veritat"

Dies: dimarts i dijous del dimarts 9 al dimarts 23 de novembre, de 16 a 21 hores.
Lloc: Facultat de Biblioteconomia UB (C/ Melcior de Palau 140).

[+] veure més

L'art i la construcció de la pau: Terceres Jornades de Creativitat i Conflicte

Dies: dimarts 9 i dimecres 10 de novembre, 10 hores.
Lloc: Facultat de Ciències de l'Educació de la Universitat Autònoma de Barcelona.

[+] veure més

Seminari Drets Humans 2010 de SOS Racisme

Dia: divendres 12 de novembre, 10 hores.
Lloc: Sala d'actes del Museu Marítim de Barcelona (Avda. Drassanes s/n).

[+] veure més

Seminari Ciutats i Persones

Dia: divendres 12 de novembre, 9 hores.
Lloc: Escola Industrial (C/ Comte d'Urgell 187).

[+] veure més

Gran festa en suport als infants i joves amb problemes de cor

Dia: dissabte 13 de novembre, 12 hores.
Lloc: Parc d'Atraccions Tibidabo.

[+] veure més

Festa solidària Projecte Home Catalunya

Dia: dimarts 30 de novembre, 20 hores.
Lloc: Teatre Poliorama (La Rambla 115).

[+] veure més
En aquest apartat només es presenta una sel·lecció d'alguns dels actes destacats del mes. Podeu consultar més esdeveniments a l'agenda inclusiva del portal web de l'Acord Ciutadà
Noves entitats
Durant el mes d'octubre de 2010 s'ha adherit a l'Acord Ciutadà per una Barcelona Inclusiva 1 nova entitat, la qual us emplacem a conèixer:

Acupuntura per al món
Si voleu donar-vos de baixa de la llista de distribució del butlletí envieu un correu electrònic a: acordciutada@bcn.cat
  Acord Ciutadà per una Barcelona Inclusiva

C/ València 344, 6a planta

08009 Barcelona
Tel. 93.413.27.31
e-mail: acordciutada@bcn.cat