Acord Ciutada per una Barcelona Inclusiva
DISA Sant Andreu Parroquia de Sant Andreu de Palomar
DISA Sant Andreu

AdreçaBerenguer de Palou 104-118 Local baixos
08027 Barcelona
ubicar al mapa
DistricteSant Andreu
Telèfon934082291
609739668
Correu electrònicrebostarxsantandreu@gmail.com
joancomellacalvo@gmail.com

DescripcióDISA Sant Andreu - Distribució Solidaria d’ Aliments de Càritas, Arxiprestat de Sant Andreu des de gener de l’ any 2017, (abans REBOST Solidari), ofereix de l’ any 2012, per la fusió dels serveis que es presten a les persones necessitades i en precarietat des de les parròquies de Sant Pacià i Crit Rei, i motivar per problemes d’ espai i per l’ augment exponencial de les soli-licituds d’ ajuda, es va que tenir d’ unificar i traslladar a una nova ubicació cedida per l’ Ajuntament de Barcelona. Aquest local està ubicat al carrer Berenguer de Palou nº 104-118 localitzat al barri de La Sagrera a Barcelona.
L’objectiu de DISA Sant Andreu (abans Rebost), ha estat de sempre no deixar a cap persona en risc d’exclusió social i/o marginació. Es per aquest motiu que es va arribar a un acord amb el districte de Sant Andreu de l’ Ajuntament de Barcelona, per tal que el Serveis Socials Municipals fossin els qui avaluessin les necessitats de les persones i famílies, i fos la nostra entitat qui cobris la part d’ alimentació. El mateix sistema d’ avaluació es porta als serveis Socials de Càritas. Els responsables de DISA (abans Rebost), son voluntaris i depenen de CARITAS ARXIPRESTAL DE SANT ANDREU y a la vegada de CARITAS DIOCESANA. Cal destacar la importància que tenen les ajudes, d’entre altres i com a més importants, del Banc dels Aliments, la Unió Europea, Càritas Diocesana de Barcelona, Ajuntament de Barcelona i Fundació La Caixa.
Duran l’any 2022 la nostra base d’usuaris del DISA Sant Andreu ha estat de 1.670 famílies amb un total de 4.077 usuaris, de les quals 184 eren nadons entre 0 i 2 anys
Mensualment s’han fet lliuraments d’ aliments i productes de neteja i higiene personal a 927 famílies amb un total de 2.279 persones dels quals 80 son nadons de 0 a 2 anys , amb una cadència de 4 setmanes. Això representa haver fet durant l’any 2022, 10.052 lliuraments a famílies.

Els usuaris arriben al Rebost exclusivament a través del programa dels Serveis Socials de l’Ajuntament de Barcelona i de Càritas Diocesana de Barcelona dels barris de Sant Andreu, La Sagrera, Bon Pastor i Barón de Viver.
Naturalesa jurídicaAltres
Col·lectiu destinatariPersones en risc d'exclusió social
TemàticaÀmbit comunitari i veïnal
Activitat o serveiAlimentació
Àmbit territorial d'actuacióSant Andreu
Programes o projectes a destacarL’any 2022 ha estat l’any de la sortida del COVID19. DISA Sant Andreu durant el mes de novembre de 2022 va passar del model d’entrega d’aliments i productes de neteja i higiene personal per lots, a model d’entrega “supermercat”, tornant al model d’abans de la pandèmia.
Durant l’any 2022 DISA Sant Andreu ha mantingut la seva activitat corrent, atenent als usuaris de la forma més eficient i posant per davant la dignitat de la persona.
Els lliuraments s’han pogut mantenir fins a data d’avui, conservant els dies d’entrega les tardes de dilluns, dimecres i dijous, en quantitats proporcionals als membres que composen cada família, i fent entregues 4 dies per setmana quan coincideixin setmanes amb festius. També es cobreixen les vacances de Nadal (on s’entrega una panera addicional de productes nadalencs), i Setmana Santa, entregant 4 dies per setmana, i les vacances d’estiu fen una entrega addicional d’aliments juntament amb la entrega de juliol.
S’ha mantingut el número de voluntaris actius, que en l’actualitat arriba a 86 dones i homes en diferents torns de matí i tarda, en tasques de recepció i tria d’aliments, reposar estanteries i neveres i lliurament als usuaris de productes de neteja i higiene personal. Actualment la majoria dels voluntaris ja s’han incorporat després de la pandèmia i el voluntaris d’edats més avançades, per motius sanitaris s’han mantingut actius en tasques telefòniques i administratives des de els seus domicilis.
S’ha recuperat la tasca que venia portant a terme l’equip d’acollida, que s’havia consolidat per poder portar a terme la funció d’una forma més personalitzada d’informació i acolliment al usuaris..

Des de febrer del 2017 en que es va posar en marxa la distribució d’aliments en format supermercat a través del programa EQUALIMENT, el resultat ha estat altament satisfactori en quant al servei prestat i a la ajuda a la gestió. Al recuperar-se la entrega a través de format “supermercat” s’ha tornat a reprendre la gestió d’entregues i que gestionen voluntaris, mitjançant portàtils facilitats per L’Obra Social La Caixa i l’ús de les tauletes per la signatura dels receptors i els lectors de codi de barres.

S’ha mantingut la imatge i la seguretat de la furgoneta de transport amb una reparació addicional a finals de l’any 2022.

Des que DISA Sant Andreu està operant a las actuals instal·lacions de Berenguer de Palou 104-118 l’ any 2012, es mantenen gràcies a les aportacions d’empreses com La Caixa, Fundació Cottet-Mor, Fundació Roviralta, Cercle Sopocino, Fundació Banc d’ Aliments i la Unió Europea, i moltes altres aportacions de particulars i entitats dels barris. Gràcies a tots ells podem realitzar la nostra obra. Cal destacar d’entre altres les adquisicions l’any 2022 d’una transpaleta manual amb elevador elèctric, una màquina fregadora per garantir la higiene a l’ espai, una envasadora al buit i una trituradora de paper.
El pressupost pel 2023, previst per un cost total de 97.400 € està destinat 40.000 € a compra d’aliments, 24.000 € despeses de personal; 20.000 € pagament proveïdors i 13.400 € a altres despeses.
Tot lo que hem exposat ens obliga a millorar la nostra organització i aprofitar els nostres recursos al màxim.
Xarxes d'acció de l'AcordXarxa pel dret a una alimentació adequada a Barcelona