Acord Ciutada per una Barcelona Inclusiva
Parròquia de Sant Miquel del Port

AdreçaCarrer de Sant Miquel 39
08003 Barcelona
ubicar al mapa
DistricteCiutat Vella
Telèfon610401438
Correu electrònicadministracio@projectesostre.org
Adreça webhttps://www.projectesostre.org/

DescripcióEl Projecte Sostre és un centre de baixa exigència situat al carrer Pescadors número 42 del barri de la Barceloneta de Barcelona que neix amb l’objectiu d’acollir durant les nits (tertulia, sopar, dormir, esmorzar, acompanyament amb eucadora social) a persones que viuen permanentment als carrers del barri o zones molt properes i que per les seves condicions personals no utilitzen altres recursos existents. Caldria destacar que Projecte SOSTRE sorgeix de la comunitat per a respondre a una necessitat dels més vulnerables de la pròpia comunitat. Aquest esperit no és només un fonament que es manté entre el nombrós grup de persones voluntàries que formem part del projecte SOSTRE sinó que creiem que també aporta un valor singular al projecte i en garanteix la sostenibilitat.

Al carrer Pescadors 42, a la Barceloneta, cada nit de l'any des de fa 32 anys, sis persones sense sostre són acollides per fer vida familiar (tertulia, joc, tv, sopar, dormir, esmorzar) amb dos voluntaris/es fins l'endemà següent, quan l'educadora social pren la batuta. Se'ls gestiona tota mena de necessitat bàsica. El “Sostre” permet treballar a fons l’empatia entre realitats socials allunyades, ja que estableix un espai comú de socialització, fomenta les relacions interpersonals i crea una base estable de comunicació igualment beneficiosa per a voluntaris/es i residents. La participació conjunta a les assemblees de residents i voluntaris/es reforça aquest sentiment de pertinença compartit i de compromís amb el projecte.

El vincle voluntari/a- resident al “Sostre” aporta als residents una relació de normalitat. La relació del resident amb la realitat social que l’envolta és de rebuig o d’indiferència. La relació que s’estableix al “Sostre” els permet de tornar a establir vincles socials normalitzats. Aquesta normalització de relacions facilita que el resident pugui promocionar-se i passar a gaudir de serveis socials estandarditzats. En 32 anys, pel Sostre han passat més de 70 residents, sempre homes de més de 50 anys.
Naturalesa jurídicaAltres
Col·lectiu destinatariPersones sense llar
TemàticaDependència
Habitatge
Salut
Activitat o serveiAcollida i acompanyament
Alimentació
Assessorament jurídic i legal
Assistència psicosocial
Habitatge
Informació i orientació
Sensibilització
Àmbit territorial d'actuacióBarcelona ciutat
Programes o projectes a destacarNits de Sostre els 365 dies de l'any, acompanyament diari, derivació a centres de dia, atenció de necessitats bàsiques, sortides de lleure i culturals,
Xarxes d'acció de l'AcordXarxa d’Atenció a Persones Sense Llar