MENU

XXXV Festival Internacional de Poesia de Barcelona

© Pedro Walter

Com cada any, posem el punt i final al Barcelona Poesia al Palau de la Música. En l’edició que en fa 35, ho fem convidant cinc poetes d’arreu del món que, des de la distància, han creat un possible fil de connexió que, si bé no els havia reunit mai abans en un escenari, teixeix una mena de xarxa invisible entre continents. I diem xarxa perquè connecta i relaciona, però també perquè ens salva. Ens salva a tots, lectors i lectores anònims, gràcies al fet que aquests cinc poetes fan de l’escriptura un espai de resistència i de trinxera, i de la poesia l’embat que pot, de sobte, alterar el món, posar-lo a lloc. Des d’Ohio, Sud-àfrica, Andalusia, Turquia i Mallorca han construït, obra rere obra, petites parcel·les de resistència i llibertat fulgurants i necessàries, perquè, implicats amb els temps que vivim, escriuen versos capaços de rebel·lar-se a favor de la creació sense límits i contra les injustícies, la censura i la violació dels drets humans.

Rita Dove, guardonada amb el premi Pulitzer de Poesia, és gairebé un mite als Estats Units pel seu activisme en els drets humans i en el moviment feminista; Lebogang Mashile, una de les poetes joves més representatives de la poesia oral sud-africana, ha estat reconeguda amb premis de renom per uns versos que parlen de pells, sexualitat, feminisme i altres qüestions sociopolítiques del seu país; Luis García Montero ha fet dels seus versos una forma de resistència i aquesta militància amb la paraula compromesa amb la bellesa i el present li ha valgut alguns dels reconeixements més prestigiosos de la literatura castellana. Burhan Sönmez, conegut sobretot per una prosa tan brillant com contundent, beu també en els seus poemes de les llegendes orals de Turquia i comparteix amb els lectors l’experiència de la injustícia més brutal en forma de tortura a la presó. I, finalment, la mallorquina Antònia Vicens, dues vegades Premi Nacional que, des del seu primer poemari publicat ara fa tan sols una dècada, ha bastit una obra que és pluja i pedregada i que se situa, sense cap voluntat d’aixopluc, entre l’agonia i el renaixement.

La lectura de poemes es farà sota la direcció artística d’una de les companyies que més prestigi internacional s’ha guanyat en els últims anys gràcies a obres com Bèsties o . Parlem, i és un immens honor, de Baró d’Evel. A la bellesa exquisida i l’humor subtil dels moviments, balls i cants de Camille Decourtye i Blaï Mateu, els acompanyarà Lassus Quartett, un quartet de corda liderat pel violinista Joel Bardolet. No imaginem millor manera d’acabar una edició que vol celebrar la diversitat per fer del món, senzillament, un lloc millor.

 

Hi participen

Rita Dove (Ohio, 1952). És una de les poetes més reconegudes actualment als Estats Units. Autora d’obres com On the Bus with Rosa Parks (1999), ha rebut el premi Pulitzer de Poesia, ha estat Laureate Poet als Estats Units i va ser assessora en poesia de la Biblioteca del Congrés dels Estats Units, fet que la va convertir en la primera dona afroamericana en ocupar aquest càrrec. L’any 1996 va rebre la Medalla Nacional d’Humanitats dels Estats Units.

Lebogang Mashille(Estats Units, 1979). Neix als Estats Units perquè els seus pares són a l’exili, però torna a Sud-àfrica a la dècada de 1990. Poeta, actriu i activista, ha rebut el premi NOMA, un dels més importants de la literatura africana, pel seu primer llibre de poemes In a Ribbon of Rhythm (2005). Destaquen també el llibre Flying Above The Sky (2008) i els àlbums Lebo Mashile Live! i Moya (2016), editats en col·laboració amb el cantant i compositor Majola.

Luis García Montero (Granada, 1958). És un dels poetes més llegits i reconeguts dels nostres dies. Representant indiscutible de l’anomenada poesia de l’experiència, amb obres com Y ahora ya eres dueño del Puente de Brooklyn (1980), Habitaciones separadas (1994) o La intimidad de la serpiente (2003), ha rebut els premis més prestigiosos de la literatura castellana. Actualment és el director de l’Instituto Cervantes.

Burhan Sönmez (Ankara, 1965). Es va donar a conèixer com a poeta guanyant dos importants premis literaris a Turquia. Com a novel·lista, és autor de llibres com Istanbul Istanbul, abastament aplaudit per crítica i lectors d’arreu del món. La seva obra beu dels contes i les llegendes orals, però també de la seva experiència a l’exili i del compromís amb els drets humans. Ha rebut premis com el Disturbing the Peace, un reconeixement als escriptors perseguits per haver desafiat règims totalitaris.

Antònia Vicens (Santanyí, 1941). Tot i que literàriament ja era coneguda per les seves novel·les, l’any 2009 va publicar el seu primer poemari, Lovely. Amb deu anys, ha signat també Sota el paraigua el crit (2013), Fred als ulls (2015) i Tots els cavalls (2017), aquest darrer guardonat amb el premi “Llegir en cas d’incendi”, el Premi de la Crítica Cavall Verd i el Premio Nacional de Poesía 2018. Ha rebut, pel conjunt de la seva obra, la Creu de Sant Jordi i el Premi Nacional de Cultura, entre d’altres.

Baró d’Evel. Camille Decourtye i Blaï Mateu Trias són els responsables de la companyia francocatalana Baró d’Evel. Amb Mazùt, Bèsties o han contribuït a renovar el llenguatge del circ, a més de crear un segell propi marcat per l’exploració de l’animalitat que ens és pròpia i la manera com ens relacionem amb els animals. Els seus espectacles, reconeguts per exemple amb el Premi Nacional 2010 i el Zirkòlika 2016, no són ni circ, ni teatre, ni dansa, ni cant ni poesia: ho són tot alhora.

Lassus Quartett. Establert a Suïssa des del 2015, aquest quartet liderat pel violinista Joel Bardolet integra veus poroses, corals i d’una gran personalitat per articular una programació original que mescla repertori nou i antic per a cambra. Amb Antonio Viñuales al violí, Adam Newman a la viola i David Eggert al violoncel, el quartet ha estat convidat a tocar en diversos festivals i cicles de música de cambra d’arreu d’Europa i Amèrica.

Directores

Mireia Calafell i Àngels Gregori

Amb la col·laboració de

Palau de la Música Catalana

Venda d’entrades

Tiquet Rambles
La Rambla, 99
De dilluns a diumenge, de 10.00 a 20.30 h

Taquilles del Palau de la Música Catalana
De dilluns a dissabte, de 9.30 a 21 h
Diumenge, de 9.30 a 15 h

En línia
barcelona.cat/barcelonapoesia
www.palaumusica.cat

dijous 16/05/2019,
21:00h

Palau de la Música Catalana

Palau de la Música, 4-6
6.00€

Activitats relacionades

@Ajuntament de Barcelona