Menu

Barcelona Poesia 2021


La nit del Palau: XXXVI Festival Internacional de Poesia de Barcelona

Després del parèntesi de l’any passat, provocat per la pandèmia de la covid-19, arriba, per fi, la 36a edició del Festival Internacional de Poesia. A l’escenari, sis fars: Miren Agur Meabe, potser la poeta viva més important en basc; Jaume Coll Mariné, un dels poetes joves més destacats de casa nostra; Athena Farrokhzad, una poeta que escriu en suec sobre la seva condició de dona nascuda a Teheran que estima sense barreres; el savi poeta de Navarra Ramón Andrés; Samantha Barendson, que ve des de França amb la seva multiplicitat de llengües maternes i paternes, i Fiston Mwanza Mujila, congolès establert a Àustria, que fa de la poesia una mena de cançó nascuda del batec de les potències més antigues de l’ésser. 

Qui ho fondrà tot en un contínuum estètic serà el col·lectiu Big Bouncers que, amb el seu singular sentit de l’espectacle, trepitjaran i volaran entre els poetes, al ritme de la música d’Oriol Roca i Sasha Agramov, i ens aniran atansant, amb el seu moviment, les sorpreses del verb. Serà una nit memorable!

 

Hi intervenen:

Miren Agur Meabe (Lekeitio, 1962). Va rebre el Premi de la Crítica el 2001 i el 2011 pels poemaris Azalaren kodea (El codi de la pell, Edicions 96, 2006) i Bitsa eskuetan (Susa, 2010), així com el Premi Euskadi de Literatura Juvenil en tres ocasions. Ha publicat recentment el volum de relats Hezurren erretura (Susa, 2019) i el poemari Nola gorde errautsa kolkoan (Susa, 2020).

 

Ramón Andrés (Pamplona, 1955). Assagista, poeta i estudiós de la música, Andrés és autor de nombrosos estudis musicals i literaris. Entre els seus llibres de poemes cal citar La línea de las cosas (Hiperión, 1994), La amplitud del límite (Dvd Ediciones, 2000), Poesía reunida y aforismos (Lumen, 2016) i Los árboles que nos quedan (Hiperión, 2020). El 2015 li va ser concedit el premi Príncep de Viana de la Cultura, i el 2018 va ingressar com a acadèmic a la Reial Acadèmia Catalana de Belles Arts de Sant Jordi.

 

Fiston Mwanza Mujila (Lubumbashi, República Democràtica del Congo, 1981). La seva escriptura respon a les turbulències polítiques del seu país natal i els seus efectes sobre la vida quotidiana. Mostra una energia verbal sovint incandescent i improvisadora, plena d’atacs d’humor irreverent i de canvis tonals sorprenents. En la seva bibliografia hi trobem, entre d’altres, les col·leccions de poesia Craquelures (L'Arbre à paroles, 2011), Le Fleuve dans le ventre (Édition Thanhäuser,  2013) i Soleil privé de mazout (L'Arbre à paroles, 2016).

 

Samantha Barendson (Vilanova i la Geltrú, 1976). És poeta i novel·lista, i escriu en francès, castellà i italià. El 2015 va guanyar el Premi de Poesia René Leynaud “Emergència i resistència” per l’obra Le citronnier (Le pédalo ivre, 2014), i tres anys més tard va rebre la Beca de creació Gina Chenouard. Ha publicat els poemaris Les délits du corps (Christophe Chomant, 2011), Machine arrière (La passe du vent, 2017), Tu m’aimes tu? (Le Chat Polaire, 2019) i Alto mare (La Passe du Vent, 2020), entre d’altres.

 

Athena Farrokhzad (Teheran, Iran, 1983). Poeta sueca d’origen iranià, Farrokhzad és també crítica literària, dramaturga i professora d’escriptura creativa. Va debutar amb el poemari Vitsvit (Albert Bonniers Förlag, 2013), nominat a diferents premis i traduït a quinze idiomes. Al mateix temps va publicar amb la poeta romanesa Svetlana Cârstea Trado el poemari Trado (Albert Bonniers Förlag, 2013). El seu darrer llibre és I rörelse, del 2019. Ha traduït al suec escriptores com Marguerite Duras, Juliana Spahr, Audre Lorde i Adrienne Rich.

 

Jaume Coll Mariné (Muntanyola, 1989). Ha publicat els llibres de pomes Quanta aigua clara als ulls de la veïna (Edicions de 1984, 2014) i Un arbre molt alt (Edicions 62, 2018; premi Ausiàs March de poesia de Gandia i premi Josep Maria Llompart - Cavall Verd de l’AELC). També la traducció de Memorial, d’Alice Oswald (EUMO-Cafè Central, 2020; premi Jordi Domènech de traducció de poesia).

 

Col·lectiu Big Bouncers. El formen Anna Rubirola, Cecilia Colacrai i Mireia de Querol. Les seves peces escèniques pretenen convidar sense imposar i suggerir sense limitar l’imaginari de l’espectador. L’interès i el disparador del col·lectiu radica en el cos i les seves possibilitats, encara que es permet desbordar els límits de la dansa per entendre i tractar amb els mateixos paràmetres cada element que intervé en l’escena.

 

Sasha Agranov (Sant Petersburg, Rússia, 1977). Format com a violoncel·lista clàssic i barroc, descobreix i explora la música experimental del free jazz, la música per a circ i el rock-pop. En la seva creació barreja diversos estils musicals i crea paisatges sonors en què cerca el so pur que aporta veritable emoció. També ha treballat com a actor. Actualment forma part de la companyia de circ Domichovsky&Agranov.

 

Oriol Roca (Barcelona, 1979). Bateria i compositor. El seu enfocament melòdic amb la bateria i la seva versatilitat l'han portat a compartir projectes i col·laborar amb un gran nombre de músics de l'escena europea, com Giovanni di Domenico, Paolo Angeli, Lynn Cassiers, Damo Suzuki, Noël Akchoté, Jan Bang o Sidsel Endresen. És un dels músics més prolífics de la seva generació; la seva discografia compta amb més de 90 referències i ha tocat en una gran varietat de contextos.

 

Intervenció i direcció escènica: Big Bouncers

Intèrprets: Cecilia Colacrai, Diana Gadish, Anna Rubirola i Urša Sekirnik 

Música: Sasha Agranov i Oriol Roca

Disseny de llums: Anna Boix

Venda d'entrades

Preu: 7€
Oficina Ciutadana de la Cultura
La Rambla, 99
De dilluns a diumenge, de 10.00 a 20.30 hores

Taquilles del Palau de la Música Catalana

De dilluns a divendres, de 10.00 a 14.00 hores i de 16.30 a 20.30 hores
Dissabtes i diumenges, de 10.00 a 13.00 hores, i dues hores abans de l'espectacle només per a la venda del dia

En línia

www.palaumusica.cat 

Amb la col·laboració de

Palau de la Música Catalana

dimarts 18/05/2021,
20:00h

Palau de la Música Catalana

Palau de la Música, 4-6
7.00€

©Ajuntament de Barcelona