Educació ciutadana en sostenibilitat de l’ecosistema marí

Objectius:
Conscienciar la ciutadania de Barcelona sobre les conseqüències de l'ús excessiu de l’ecosistema marí i identificar possibles actuacions a l’abast de tothom
Breu descripció:
L’Institut de Ciències del Mar té una llarga trajectòria en educació ciutadana en sostenibilitat. Destaquen els següents projectes:
- Planeta Blau (2011-2013): projecte educatiu destinat a portar l’oceà a col·lectius en risc social, concretament els reclusos a la presó de joves de Barcelona.
- Observadors del Mar (2009-actualitat): Plataforma de ciència ciutadana que recull observacions i experiència de ciutadans sobre fenòmens que ocorren en el mar, per fer investigació marina (15 projectes). És una forma de fer participar els ciutadans a les nostres investigacions a l’hora de fer-les més conscients de la importància del mar.
- “MARduino: mi boya, nuestros datos y el mar” (2013), projecte FECYT on es realitzen tallers per alumnes de secundària per a construir de manera autònoma i amb material casolà i de baix cost una boia oceanogràfica amb sensors. Després l’alumnat va fer mesures de transparència de l’aigua i a l’hora va rebre informació sobre l’impacte antropogènic sobre el mar.
- Mar a fondo: Projecte creat i desenvolupat en col·laboració entre el Institut de Ciències del Mar i la Obra Social “la Caixa”. Aquest projecte apropa el coneixement sobre els mars i oceans a l’àmbit educatiu a través de varies propostes didàctiques. La plataforma virtual dona accés a vídeos acompanyats de guies didàctiques.
- Congrés de Petits Oceanògrafs (3ª edició 2019). Projecte educatiu per a fomentar la curiositat científica innata en l’alumnat de cicle superior de primària, apropant-los a la ciència i als oceans per a fer-los sentir veritables ‘oceanògrafs’, amb l’objectiu de desenvolupar projectes científics d’investigació marina a l’aula i presentar-los durant el Congrés de Petits Oceanògrafs. En aquest projecte es dona molt de pes a la sensibilització sobre el mar i a la importància de preservar-lo.
- MAGNET (2013-2021): Aliances per a l'èxit educatiu. Programa impulsat per la Fundació Jaume Bofill en col·laboració amb el Departament d’Educació de la Generalitat de Catalunya. L’ICM participa en aquest projecte per apropar els coneixements sobre el mar als professors i alumnes, creant junts nous continguts i eines per a portar el mar a les aules.
A banda d’aquests projectes, s’organitzen cada any portes obertes i tallers a la Festa de la Ciència per a la ciutadania en general. També l’ICM ha impartit cursos al professorat en el marc del projecte “Professors i Ciència”.
L’ICM està implicat al projecte “Plàstic 0”, una iniciativa de ciència ciutadana de recollida de plàstics i microplàstics a les platges.
Finalment, s’han proposat diversos projectes que estan actualment en fase d’avaluació. En darreres convocatòries de l’Ajuntament de Barcelona, per exemple, s’han demanat diversos projectes culturals i educatius sobre l’impacte antropogènic en l’ecosistema marí. Alguns d’ells estan dirigits a estudiants d’instituts de secundària de Barcelona i d’altres tenen un públic més ampli. Les accions proposades són també diverses: cicles de xerrades, tallers, visites, accions puntuals com ara la recollida de plàstics a la platja, etc. Algunes d’aquestes accions es faran en estreta col·laboració amb el Centre de la Platja de Barcelona. Aquesta línia d’actuació es preveu segueixi essent una peça clau de la nostra divulgació científica els anys propers.
Més informació en aquest enllaç.