Foment del Sistema de dipòsit, devolució i retorn per a envasos (SDDR)

Foment del Sistema de dipòsit, devolució i retorn per a envasos (SDDR)
Descripció: 

Objectiu/s:

Afavorir la creació de les condicions adequades per a formular el canvi de la normativa vigent a un model ecoeficient de gestió d`envasos. 

L`objectiu és aconseguir la implantació d’un sistema de dipòsit, devolució i retorn (SDDR) per a envasos reutilitzables i d’un sol ús.

 

Breu descripció:

La Fundació impulsa l’aplicació d’un canvi de model en el sistema de gestió dels residus d’envasos i proposa la implantació d’un sistema de dipòsit, devolució i retorn (SDDR) per a envasos reutilitzables i d’un sol ús, sistema més eficient, ecològic i econòmic que l’actual sistema basat en els contenidors.

El percentatge actual de recuperació d’envasos de begudes és del 30%, mentre que l’SDDR (implantat a més de 40 països arreu del món) permet recuperar el 98,5% dels envasos de begudes, assolint alts nivells de reutilització i de reciclatge d’envasos.

L’Ajuntament de Barcelona va aprovar el setembre de 2010 una moció a favor de l’SDDR en la qual es sol·licita al govern de la Generalitat que desenvolupi la normativa per tal que l`SDDR sigui una realitat a Catalunya, i en paral·lel també es demana al govern de l`Estat espanyol que legisli per establir l’SDDR com a sistema obligatori, com a mínim per als envasos de les begudes més consumides (cerveses, refrescos, sucs i aigües).

L`any 2013 la Fundació va realitzar una prova pilot de retorn d`envasos a Cadaqués, que va ser un èxit tant per l`acceptació ciutadana i dels comerços com pels índex de retorn d`envasos que va multiplicar per cinc els nivells de recollida selectiva del contenidor groc.

Fites: Desenvolupar actuacions de difusió de la proposta, per tal de sumar suport que faciliti la fita d’aconseguir la implantació d’un sistema de dipòsit, devolució i retorn (SDDR) per a envasos reutilitzables i d’un sol ús, la qual cosa permetria impulsar la reutilització i optimitzar el reciclatge en quantitat i qualitat, tancant el cicle dels materials permetent que un envàs que contenia beguda (llauna, ampolla de plàstic...) esdevingui de nou el mateix producte, és a dir un nou envàs (llauna, ampolla de plàstic...).

Actuacions relacionades amb les línies d’acció: