La Nevera Solidària contra el malbaratament alimentari

Descripció: 

Breu descripció:

L’Ateneu Harmonia de Sant Andreu acull la primera Nevera Solidària a Catalunya, un frigorífic en què tothom pot deixar o agafar menjar lliurement.

La iniciativa, promoguda per diverses entitats de la ciutat, vol ser una eina més en la lluita contra el malbaratament alimentari i un exemple pràctic d’aprofitament i de solidaritat.

La Nevera Solidària de L’Harmonia s’emmarca dins la xarxa de Neveres Solidàries que va començar a Galdakao (Biscaia) el 2015 a iniciativa de GBGE (l’Associació Humanitària de Voluntaris de Galdakao) i s’ha anat estenent per tota la península. Actualment funcionen satisfactòriament més de 10 neveres solidàries, seguint uns mateixos criteris de funcionament per dipositar i retirar els aliments.

 

A Barcelona, el projecte ha estat impulsat per Rezero, la Fundació Banc de Recursos, Nutrició Sense Fronteres i compta amb el vist-i-plau de tècnics de L’Harmonia i el col·lectiu STAP Social, que acollirà i tindrà cura del manteniment de la nevera.

Menjar sense necessitat de comprar i donar el que s`hagi de rebutjar. Aquests són els dos pilars fonamentals de la nevera solidària. El frigorífic és el rebost de tots aquells aliments que en comptes d`acabar a les escombraries la gent prefereix deixar al seu interior. Després, qualsevol altra persona se`ls pot endur. Sense cap límit i de forma independent a la seva situació socioeconòmica.

Un frigorífic crític amb el sistema, a l`ànima de la iniciativa hi ha el profund rebuig a la quantitat ingent de menjar que es llença als contenidors, un terç dels aliments que es produeixen al món. Cada català llença una mitjana de 35 quilos d`aliments entre el que sobra dels càterings, les olles dels restaurants o del seu rebost.

Perquè un plat de menjar arribi a taula es requereix tot un esforç humà, una despesa en aigua i energia i un cost econòmic afegit. L’impacte mediambiental i econòmic que genera aquest malbaratament, amb la nevera, el que es pretén és que aquest cost no acabi al contenidor, sinó a la taula d`una segona persona.

L`opció compta amb la garantia de l`Agència de Salut Pública de la Generalitat, per tenir controlat el menjar que conté la nevera, s`han format voluntaris perquè supervisin cada matí l`interior del frigorífic.