Objectiu 10: Resiliència i responsabilitat planetària

Horizontal Tabs

Diagnosi

Diagnosi 2012:

Les ciutats tenen una gran responsabilitat en la recerca de solucions, atès que concentren una bona part del consum de recursos i generen impactes ambientals locals i globals. Alhora, a causa de l’elevada densitat de les persones que hi viuen, dels serveis i les activitats que s’hi desenvolupen i de les infraestructures que s’hi localitzen, són més vulnerables als riscos i específicament als derivats del canvi climàtic. Barcelona és, a més, una ciutat especialment sensible al canvi climàtic, per la seva situació a la zona mediterrània, i es pot veure afectada per sequeres, onades de calor, episodis d’inundacions, augment de la probabilitat d’incendis, salinització d’aqüífers, etc. Segueix llegint...

 Les 10 línies d'acció 

  Anar als 10 objectius    
Bones pràctiques
Compartim, a continuació, algunes bones pràctiques referents a aquest objectiu i corresponents a accions de la xarxa d’entitats, empreses i escoles signants del Compromís. Són exemples de les iniciatives que es desenvolupen a la ciutat i excel·lents testimonis de coresponsabilitat i implicació ciutadana:
         

Entitats i Empreses + Sostenibles

 

NETEJA DEL LITORAL

 

 

Entitats i Empreses + Sostenibles

 

 

ACORDS VOLUNTARIS

Yotuba Barcelona és la representant d’un nombrós grup d’entitats que cada any ajuden a conservar la vida marina, organitzant neteges per recollir residus que es troben a la costa. Yotuba organitzA anualment la Triatló per la preservació del fons marí de Barcelona, que reuneix voluntariat de tot tipus.

 
Adhesió al programa d’Acords Voluntaris per a la reducció de les emissions de gasos amb efecte d’hivernacle (GEH) de l’Oficina Catalana de Canvi Climàtic per part de membres e la xarxa B+S.

Entitats i Empreses + Sostenibles

PLA D'ENERGIA PARTICIPATIU

 

Escoles + Sostenibles

PROJECTE D'INTERCANVI AMB HONG KONG

 
Repensar l’energia de barri, de manera compartida i en comunitat. El Pla d’energia participatiu (PEP) dels barris de Sant Martí i la Verneda i la Pau és un pla d’acció comunitari i un espai de trobada de veïns i entitats per generar accions d’estalvi energètic, d’augment de la resiliència de les llars i col·lectiva, i d’apoderament i autogestió de la comunitat per tenir menys dependència dels combustibles fòssils.  

Alumnes de 4t d’ESO de l’Institut Ernest Lluch aprenem i treballem sobre sostenibilitat a través del projecte Green Living and Sustainability in the Community amb Hong Kong.

Escoles + Sostenibles

ESMORZAR B+S "RESILIÈNCIA A LA CIUTAT"

 

Entitats i Empreses + Sostenibles

 

INCENTIVES BARCELONA

El passat 24 de març de 2017 prop de 40 persones van participar a l’Esmorzar B+S en el qual Coral Regí, directora de l’Escola Virolai, va presentar la seva experiència sobre resiliència en la vessant emocional.

 

 

      Consulta més accions i bones pràctiques aquí.
  Anar als 10 objectius    

Ciutadania + SostenibleEscoles + SosteniblesEntitats i Empreses + SosteniblesComerç + SostenibleAjuntament + Sostenible

         
                                       
Documents de referència
Recursos
Mapa
Indicadors

Barcelona + Sostenible aposta per l'acció i el compromís i treballa per a fer avançar les ciutats en la línia de la sostenibilitat. Els indicadors són una eina clau per a avaluar les millores assolides per les ciutats en el temps. A Barcelona la necessitat de monitoritzar els deu objectius del Compromís Ciutadà per la Sostenibilitat s'ha anat concretant en una proposta d'indicadors de seguiment global de sostenibilitat. Aquests indicadors tracten de manera integrada les dimensions socials, ambientals i econòmiques de Barcelona + Sostenible, i pretenen treballar amb dades de qualitat, ser fàcils de comunicar i perdurables en el temps.

Els indicadors de l'objectiu 10 són:

10.1 Canvi climàtic

10.2 Autosuficiència energètica

Consulta tots els informes d'Indicadors de Sostenibilitat de Barcelona aquí . 

 Anar als 10 objectius  

 

  

Plans i accions

Recull de l'acció municipal per al període 2012-2017: 

Recull dels principals plans, programes i projectes estratègics relacionats amb la resiliència i la responsabilitat planetària impulsats des de l’Ajuntament de Barcelona en el període 2012-2017.

Segueix llegint ...

Ajuntament + Sostenible

Plans d'Acció i Bones Pràctiques dels membres de la xarxa B+S:

Les organitzacions de la xarxa de signants estan duent a terme Plans d'Acció i Bones Pràctiques relacionades amb tots els objectius del Compromís. Aquí podeu consultar les actuacions d’algunes entitats i empreses.

 

 

 Anar als 10 objectius  

 

Amaga el títol: