Descobriu tot el que us oferim des d'Escoles + Sostenibles per al curs vinent!

..
02/07/2024 - 12:19 h - Educació i estudis Ajuntament de Barcelona

Us presentem la proposta de microxarxes, formació i espais d’intercanvi d’alumnat per al curs 2024-2025, que us facilitarà la posada en marxa del currículum a les aules.

Un curs més, des d’Escoles + Sostenibles us felicitem per tots els assoliments aconseguits des dels centres educatius. A tot l’alumnat, al personal docent i a la resta de comunitat educativa, “Enhorabona!” perquè sou part activa de la transformació de la ciutat i la societat. Us desitgem un bon estiu i que gaudiu d’unes més que merescudes vacances! I, posada la mirada ja en el curs vinent, aprofitem per presentar-vos el ventall de propostes d’activitats que us seran útils per treballar amb l’alumnat.  

Per una banda, teniu les microxarxes, espais on aprofundir en una temàtica ambiental concreta, conjuntament amb altres centres, compartint projectes i teixint sinergies. 

També teniu dues propostes, adreçades a l’etapa de secundària, centrades en l’intercanvi d’alumnat: Tinguem cura del Planeta i Joves per l’emergència climàtica. 

El pròxim curs, es recuperarà la microxarxa “Airegem-nos” i també s’actualitzaran altres propostes i formacions per fer-les més pràctiques (tallers) i amb menys sessions de formació. A continuació, trobareu les diferents opcions disponibles perquè valoreu quina s’ajusta més al vostre projecte educatiu: 

Microxarxes 

Airegem-nos 

Etapes: cicle superior de primària i 1r cicle d’ESO.   

Aquesta microxarxa, que es va realitzar en edicions anteriors però que es va aturar durant els darrers dos cursos, torna amb força per oferir, als centres educatius, una descoberta sobre la qualitat de l’aire a la ciutat. D’aquesta manera, es vol augmentar la consciència i competències de l’alumnat sobre la problemàtica de la contaminació atmosfèrica, a través de la recerca científica i tallers amb experts. 

Alimenta’t amb seny 

Etapes: infantil, primària i 1r cicle d’ESO  

En aquest espai, es tracten els pilars fonamentals de l’alimentació sana, justa i sostenible, per anar cap a una transició alimentària que enforteixi les economies locals, millori la salut de les persones i cuidi el planeta.   

Embolcalls + Sostenibles 

Etapes: totes. 

És una proposta educativa que convida a reflexionar sobre els embolcalls d’un sol ús i els impactes que generen al planeta. A través d’una diagnosi i un pla d’acció es vol promoure l’ús d’embolcalls reutilitzables i la reducció dels efectes negatius a l’entorn.  

Ens ho mengem tot 

Etapes: primària i secundària amb servei de menjador.  

Especialment dirigida al personal de menjador, alumnat i professorat, ofereix reflexionar sobre aspectes com el malbaratament alimentari, l’origen dels aliments, la producció de proximitat, el consum conscient, la petjada ecològica i el cost ambiental d’allò que se serveix en el menjador escolar.  

Pla de prevenció de residus 

Etapes: totes.  

Aquesta proposta va dirigida a tots els centres educatius que fan accions per prevenir els residus que es generen dins del centre educatiu: des dels envasos de plàstic generats als esmorzars fins als diferents materials de tallers de cicles formatius o de laboratori. 

Sssplau 

Etapes: Cicle superior de primària i secundària 

En aquesta proposta, s’identificaran els espais i moments del dia més problemàtics quant a la contaminació acústica dins i fora del centre educatiu, descobrint els sorolls existents i comprenent els efectes sobre la salut. També s’aprendrà com actuar-hi conjuntament per reduir-los i  millorar la qualitat acústica de l’entorn escolar.   

Sumem energies 

Etapes: 2n, 3r i 4t d’ESO  

És una proposta formativa que se centra en l’eficiència energètica analitzant els dispositius i elements del centre educatiu que contribueixen al consum energètic i elabora un pla d’acció per implicar tota la comunitat educativa en l’estalvi energètic. 

Espais d’intercanvi d’alumnat 

Tinguem Cura del Planeta

Etapes: ESO. Temporalitat: tot el curs 

Aquesta proposta està oberta a tot l’alumnat de secundària El projecte “Tinguem Cura del Planeta” convida l’alumnat a reflexionar, actuar i intercanviar les seves experiències per millorar el planeta. Busca el compromís, la responsabilitat i millorar la participació de l’alumnat per fer front a la crisi social i ambiental. L’alumnat pren un rol protagonista i podran compartir experiències amb altres joves de diferents localitats, en les conferències anomenades CONFINT. 

Joves per l’emergència climàtica 

Etapes: ESO, batxillerat, cicles formatius. Temporalitat: tot el curs 

L’objectiu principal d’aquesta iniciativa és apropar la ciència als i a les joves mitjançant un procés de recerca sobre algun àmbit relacionat amb el canvi climàtic, acompanyats estretament de persones expertes científiques i alhora poder crear un espai de diàleg i de reflexió conjunt. Per al proper curs, les temàtiques es mantindran i estaran relacionades amb el consum responsable de roba, aparells electrònics (i dades), espai litoral i marí i la mobilitat. 

Altres propostes de Formació per al curs vinent

Per tal de complementar el pla de Formació del curs 24-25, també us oferirem una programació per donar resposta a les vostres necessitats. Encara estem treballant en el seu disseny i calendari, però avancem alguns dels cursos que hi trobareu: 

Estigueu a l’aguait de futures comunicacions, on us detallarem tota la programació, dates, inscripcions i informacions d’interès. Us desitgem un bon estiu a tots i totes!