El projecte “Desfake Clima” a l’INS Teresa Pàmies

..
12/06/2024 - 16:07 h - Medi ambient i sostenibilitat Ajuntament de Barcelona

L’alumnat ha treballat la desinformació que es troba a les xarxes socials relacionada amb el canvi climàtic a través d’aquest projecte que té l’objectiu que els i les joves puguin aprendre a navegar per la informació que els envolta i analitzar-la de manera crítica, responsable i reflexiva.

“A l’institut Teresa Pàmies, l‘alumnat de 4t ESO, a l’optativa de Biologia i geologia, hem començat el projecte: “Desfake Clima” amb Verificat i el CREAF, que vindran a explicar-nos la problemàtica de la desinformació, del canvi climàtic i com fer-hi front. 

Estem dedicant diverses sessions de l’assignatura a aprendre a verificar contingut que circula per les xarxes socials sobre desinformació relacionada amb el canvi climàtic. 

Actualment, és molt important saber identificar si una notícia és certa o falsa, perquè ens podem trobar amb petites coses manipulades, que ens poden fer creure molt fàcilment que els continguts són veritables quan en realitat no ho són. A les xarxes socials, especialment les que utilitzem més els joves, és molt important ser crítics amb la informació que circula sobre el canvi climàtic, ja que podem trobar molta gent que dona informacions falses i opinions en les quals no ens podem basar. 

Hem après que per saber si una notícia és certa hem de comprovar les fonts, la persona qui ho ha publicat, identificar si és una opinió o no, entre altres, i detectar que no et generi emocions o intrigues, les notícies són fetes per informar i no per generar emocions. 

Amb la finalitat i objectiu d’aprendre a ser crítics i evitar creure tot el que ens trobem dia a dia, al projecte realitzarem una verificació que la convertirem en un vídeo de TikTok per tal de poder conscienciar la gent sobre la problemàtica del negacionisme del canvi climàtic que hi ha a les xarxes socials i poder posar fi a la desinformació, una problemàtica que afecta la societat actual.

El projecte “Desfake Clima” és un dels projectes que ha rebut suport econòmic i acompanyament tècnic a través de la convocatòria de Subvencions pel Clima 2023-2025. Podeu consultar la fitxa del projecte.