La transició ecosocial als centres educatius a debat

..
05/02/2025 - 09:14 h - Medi ambient i sostenibilitat La Fàbrica del Sol

Engega el grup de treball del personal docent per preparar la seva participació al pròxim Congrés Nacional d’Educació Ambiental, centrada en l’aportació de l’educació ecosocial al món educatiu i les competències del professorat en aquest àmbit. 

El gener del 2026 tindrà lloc el IV Congrés Nacional d’Educació Ambiental (CNEA), l’espai de trobada bianual de l’educació ambiental a Catalunya i entorn de treball per actuar davant dels reptes actuals i per concebre solucions per a una societat més sostenible, corresponsable i justa. 

De cara a preparar la propera edició d’aquest esdeveniment, la Xarxa d’Escoles per a la Sostenibilitat de Catalunya ha engegat la coordinació del grup de treball de persones docents. Per dinamitzar aquesta preparació ha organitzat el curs “La transició ecosocial en els centres educatius. Com ens en sortim?” a través del qual pretén treballar l’encaix entre la Declaració del CNEA i la pràctica educativa als centres de la XESC i generar espais de debat i diàleg al voltant dels reptes que representa l’educació ecosocial, entre altres. Aquest grup, a més, ha de permetre consolidar una comunitat de pràctica i d’aprenentatge en l’àmbit de l’educació ambiental entre els i les docents en el marc de la XESC. 

El curs, que ja ha iniciat, contempla quatre sessions, tres en línia i una presencial, en què es vol analitzar i reflexionar sobre les competències del professorat en aquest àmbit de sostenibilitat i d’educació ecosocial per generar consciència i valor a aquesta tasca i reivindicar el seu reconeixement. Hi ha inscrites prop de 40 docents d’arreu del territori i de diversos tipus de centres educatius. 

De la xarxa d’Escoles + Sostenibles de Barcelona, hi participen nou centres educatius: les escoles Alexandre Galí i Virolai, els col·legis FEP Sant Ramon, Jesuïtes de Gràcia – Koskta, Padre Damián, Sant Josep, Thau, i els instituts escola Ferrer i Guàrdia i Tres Fonts de les Corts. 

La primera sessió va tenir lloc el passat 29 de gener, i els centres de la xarxa de Barcelona ens comparteixen les seves impressions. La Cristina Julià i el Roger Ritort, de l’Institut Escola Tres Fonts de les Corts ens expliquen què els ha motivat a formar part d’aquest grup de treball: “Ens hem inscrit per poder establir contacte amb altres centres educatius de Catalunya i compartir les nostres inquietuds sobre com vetllar per la sostenibilitat des del nostre centre”. “Ens agradaria potenciar l’autonomia del nostre alumnat i obrir canals de participació amb la resta de la comunitat educativa. Com a Institut Escola, creiem que tenim un gran potencial a desenvolupar pel que fa a les interaccions entre alumnes, docents i famílies d’infantil, primària i secundària” afegeixen. 

Per la seva banda, Lluís Sala, del col·legi FEP Sant Ramon, contextualitza que “en el passat Congrés  es va concretar un decàleg de 10 punts que ara cal fer efectiu. Les escoles cal que prenem consciència que som una baula essencial d’aquest procés educador i tenim un repte i una responsabilitat molt gran”. En relació al nou grup de treball, Sala es mostra engrescat: “Ens servirà per reflexionar sobre quina manera podem actuar localment generant accions transformadores basades en la participació de tots els col·lectius existents en les nostres comunitats educatives, apostant per nous llenguatges que parteixen de l’emoció i cercant aliances que actuïn de catalitzadores i facin fer més gran aquestes propostes”.