Sumem accions d’estalvi d’aigua i energia per aconseguir un gran impacte en la ciutat

..
12/06/2024 - 15:59 h - Medi ambient i sostenibilitat Ajuntament de Barcelona

En el vostre centre dueu a terme projectes o accions enfocades al l’estalvi d’aigua i l’energètic? Us convidem a sumar-vos als reptes de la Xarxa Barcelona + Sostenible per tal d’unir forces i aconseguir plegades l’impacte més gran possible a la ciutat. 

Com ja sabeu, la humanitat hem de fer front a una situació ben complexa, ja que tenim al davant un escenari d’emergència climàtica i crisi ecosocial que requereix d’un compromís per trobar solucions a escala local i global de manera ferma i urgent. 

La suma de totes les nostres accions complementàries i col·laboratives vers un mateix objectiu és la clau per afrontar els grans desafiaments de la ciutat. 

Amb el Compromís Ciutadà per una Barcelona + Sostenible 2024-2034, les Escoles + Sostenibles ens afegim, juntament a la resta d’agents de Barcelona + Sostenible, a aquests reptes. Us convidem que des del vostre centre, també us hi sumeu i doneu visibilitat a tot allò que ja esteu fent. Participar en els reptes significa, a part de dur a terme les accions o projectes, recollir dades sobre el que estalvieu d’aigua i/o energia durant el pròxim curs, per afegir-les a aquest repte col·lectiu de ciutat. 

Tots aquells centres que hàgiu pres mesures per reutilitzar l’aigua, per exemple, podeu sumar-vos al repte de l’estalvi d’aigua. Recollir aquestes dades i aplegar-les amb les de la resta d’agents que se sumin al repte, és anar un pas més enllà. Si fins ara l’impacte el vèiem dins el centre, ara serà visible a tota la ciutat. I el mateix amb les accions dirigides a estalviar energia. Tothom que s’apunti als reptes rebrà orientació, eines i suport per portar-los a terme i recollir les dades. 

Quines són les fites d’aquests reptes? 

Descarbonitzem-nos (estalvi d’energia)

Reduir tant com puguem les emissions de gasos d’efecte hivernacle a través de la reducció del consum d’energia i l’ús de mesures més eficients energèticament dins els centres educatius. Això inclou la participació de l’alumnat en campanyes i tasques de seguiment d’hàbits, substitució d’enllumenat per guanyar eficiència, estudiar la manera de reduir el consum a través d’una auditoria de tots els punts on es gasta electricitat, promoure l’ús de piles reutilitzables i reduir-ne els aparells dependents d’aquestes fonts d’energia, exportar les bones pràctiques a les famílies, avaluar l’estalvi en recursos energètics de tantes accions sostenibles com puguem dins del centre, millorar els desplaçaments quan fem sortides amb la classe incloent una mobilitat més sostenible, entre altres accions. 

Estalviem aigua 

Fem una millor gestió de l’aigua, fomentant-ne l’estalvi. Pel context de sequera persistent en el marc de l’emergència climàtica, cal reduir el consum per persona i dia al màxim possible. Algunes accions relacionades amb aquest repte són la instal·lació de sistemes de recollida i aprofitament d’aigua en fonts, polsadors, aixetes o menjador, la reducció de cabals en tots els punts d’aigua, l’acumulació en dipòsits més o menys canalitzats per regar les àrees verdes, sistemes de recollida d’aigües pluvials, reduir el malbaratament al màxim i estudiar com fer partícips les famílies en aquesta reducció, entre altres accions.