Diverses organitzacions de Sants-Montjuïc s'uneixen per impulsar el comerç sostenible i de proximitat
NOVACT i altres associacions de comerciants del districte de Sants-Montjuïc, membres de la Xarxa B+S, treballen juntes per fomentar el consum sostenible als petits comerços amb la moneda ciutadana REC. Aquest projecte, creat amb objectius socials i ambientals, ha estat possible gràcies al suport econòmic i tècnic de les Subvencions pel Clima de l’Ajuntament de Barcelona.
L’organització NOVACT, membre de la Xarxa B + S, ha impulsat el seu nou projecte “REConVERDtim Sants” per promoure i estendre l’ús de la seva moneda ciutadana REC (Recurs Econòmic Ciutadà) als petits comerços del districte de Sants-Montjuïc.
L’objectiu és fomentar comportaments ecosocialment responsables, d’alimentació sostenible i donar suport als comerços de proximitat, amb un enfocament especial en aquells que compleixen criteris de sostenibilitat, destacats de color verd a l’aplicació. Actualment, hi ha aproximadament 80 comerços adherits al districte, dels quals uns 45 s’han unit en el marc de “REConVERDtim Sants”.
EL REC és, de fet, una variant de les anomenades monedes socials o locals; un sistema de canvi complementari a l’euro que facilita les transaccions entre persones, entitats i comerços que l’accepten, presentant-se com una alternativa al sistema econòmic i monetari globalitzat. Per utilitzar-la, cal descarregar una aplicació mòbil específica.
La iniciativa ha comptat amb el suport econòmic de les Subvencions pel Clima, les quals tenen l’objectiu de promoure i finançar projectes que abordin la crisi climàtica i proposin solucions per assolir els objectius establerts en el Pla d’Acció per a l’Emergència Climàtica.
El projecte, que té una durada de setze mesos, va començar l’1 de novembre i es preveu que finalitzi el febrer de 2025. Es realitza en col·laboració amb Rezero, entitat promotora del projecte Comerç Verd que treballa per fer més sostenible el comerç del districte comercial de Sants-Montjuïc, a banda del suport d’altres entitats compromeses amb el territori.
Així mateix, NOVACT va ser convidada el passat 8 de juny a presentar el nou projecte a la Fira Marinera i de Pagesia de l’Associació de Comerciants La Marina. Aquell mateix dia, cinc parades del Mercat de la Marina ja van començar a cobrar en RECS, alhora que regalaven 10 RECS als tots els nous usuaris de l’aplicació i facilitant les primeres compres amb aquesta moneda al Mercat de la Marina.
L’esdeveniment va aconseguir 20 descàrregues d’aplicacions, amb cada usuari rebent 200 RECS per començar a utilitzar-los immediatament. Durant el passat mes de juny, també van organitzar dos altres tallers exitosos: “Crea el teu porta-entrepans” i “Cuina de proximitat”.
Quins beneficis aporta la moneda REC?
Tota la ciutadania que adopta el REC com a moneda virtual pot gastar-la en comerços sostenibles i de proximitat del barri per tal de gaudir de certs avantatges: als usuaris se’ls ofereixen reptes setmanals; si els superen, reben bonificacions addicionals en les seves compres als comerços que utilitzen la moneda REC.
A més, els comerciants que accepten el REC com a moneda virtual també gaudeixen de molts beneficis. A través de les bonificacions per cada compra amb aquesta moneda, poden fidelitzar la clientela i promoure un consum responsable. A més a més, es potencien com establiments compromesos amb pràctiques comercials locals i sostenibles, millorant així la seva visibilitat i reputació, i captant nous clients interessats en aquests valors.
Si voleu ser part del canvi, podeu descarregar l’aplicació del REC des de l’Apple Store o Google Play i començar a utilitzar-la avui mateix. A través de l’aplicació, podreu efectuar diferents operacions i transaccions econòmiques: pagar comerços, cobrar a clients, enviar diners i controlar tots els moviments relacionats amb els RECS fàcilment.
A través del seu compte d’Instagram @recbarcelona, podreu estar al corrent de les últimes novetats sobre la moneda REC, com son les iniciatives sostenibles que recolza, els comerços que s’hi adhereixen i les activitats i tallers que organitzen. Estigueu atents/es!