Gener 2011

Dimecres, 2 febrer, 2011
 Número 98, any 10. Gener 2011

 • El 14 de gener culmina la 2a Convenció de signants de l'Agenda 21 de Barcelona. No us ho perdeu! (+)
 •  (+)
 •  (+)

Activitats del Consell

 • Sessió plenària anual del Consell Municipal de Medi Ambient i Sostenibilitat (+)

Acció 21

 • Ja és activa la xarxa social de l'Agenda 21 a Internet (+)
 • En el seu desè aniversari, l'Agenda 21 Escolar rep reconeixement internacional (+)
 • Es publica l'informe d'indicadors de l'Agenda 21 de Barcelona (+)
 • Impuls a l'Agenda 21 al districte d'Horta-Guinardó  (+)

Iniciatives 21

 • Estudiants de la UAB realitzen una diagnosi ambiental a les escoles bressol  (+)
 • Es presenta l'Estudi i directori del sector econòmic del medi ambient a Catalunya (+)
 • Avistament de cetacis a través del projecte de custòdia marina als Canons del Maresme (+)
 • ACEFAT rep el V Premi Catalunya Empresa Flexible (+)
 • L'Ajuntament impulsa el programa Fonts de Barcelona, camins d'aigua per a la divulgació de l'empremta de l'aigua a la ciutat  (+)
 • El Consell de Gremis actualitza l'estudi de l'Agenda 21 i el comerç a Barcelona  (+)

Més recursos

 • Es convoca el Premi Disseny per al Reciclatge 2011 (+)
 • L'Informe de l'Estat del Món, a disposició dels signants del Compromís ciutadà (+)

Us recomanem

 • ... el Manifest la crisi de les infraestructures a Catalunya (+)
 • ... el web www.1010global.org/es (+)
 • ... el documental  (+)
 • ... el web de la cooperativa de consum “Som energia” (+)
 • ... el nou programa d'activitats d'hivern de La Fàbrica del Sol  (+)
 • ... adherir-vos a la Campanya per la universalització de l'alimentació ecològica en menjadors escolars (+)

Indicadors 21

 • Nous signants del Compromís ciutadà per la sostenibilitat  (+)
 • Noves organitzacions que han presentat el seu pla d'acció (+)

El 14 de gener culmina la 2a Convenció de signants de l'Agenda 21 de Barcelona. No us ho perdeu!

Aquest divendres 14 de gener tindrà lloc a l’Auditori i Centre de Convencions Axa (Diagonal, 547) la trobada general de la 2a Convenció de signants de l’Agenda 21 de Barcelona. Els participants es reuniran en un acte en què es recolliran els fruits dels grups de treball, fòrums i conferències realitzades en els darrers mesos, es potenciaran els intercanvis i s’avançarà en el desenvolupament de projectes en col·laboració per als propers dos anys.

La jornada s’iniciarà amb un esmorzar d’Acció 21 en què els participants s’agruparan segons el projecte que més els hi interessi, dels vint-i-un que van ser proposats en sessions de treball realitzades el passat mes de novembre.

Després de l’esmorzar començaran les activitats en plenari a l’Auditori, amb la presentació d’Imma Mayol, Tinenta d’Alcalde de Medi Ambient, que donarà pas a la projecció del videoreportatge El camí de la transformació, dedicat a la xarxa de signants de l’Agenda 21. Seguidament Teresa Franquesa, cap del Departament d’Estratègia de l’Àrea de Medi Ambient de l’Ajuntament, presentarà unes pinzellades de la diagnosi de l’Agenda 21 que s’ha elaborat col·lectivament durant la Convenció 2010-2011. Deu dels referents dels signants que han participat més activament amb aportacions a la diagnosi valoraran els avenços més significatius segons els seu criteri i expressaran la seva visió de futur.

Durant l’acte també tindrem l’oportunitat de tenir una visió de conjunt sobre els projectes que els signants han proposat entomar durant els propers dos anys, amb una presentació a càrrec de la directora d’Educació Ambiental de l’Ajuntament, Sonia Frias.

El cicle de conferències Transicions cap a una Barcelona més sostenible també serà present a la trobada, a través de la projecció d’un vídeo que compila els continguts més significatius de les entrevistes realitzades als conferenciants Josep Canadell (Global Carbon Project), Francesco Tonucci (La Ciutat dels Infants) i Alexis Rowell (Transition Towns). A continuació Martí Olivella moderarà un torn d’intervencions obert a tots els assistents.

Els actes finalitzaran amb el lliurament dels premis Acció 21 2010 i la intervenció dels premiats. Enguany el Jurat, a més de concedir 5 premis, distingirà amb una menció especial cinc iniciatives representatives dels diferents sectors.

Més informació i inscripcions: www.bcn.cat/agenda21/convencio/

Ja és activa la xarxa social de l'Agenda 21 a Internet

El passat mes de novembre es va obrir en període de prova una xarxa social de l'Agenda 21 de Barcelona a Internet, creada per tal de fomentar el debat de temes d'interès, intercanviar informació, organitzar-se i realitzar accions conjuntes. En els moments d’escriure aquestes línies, la xarxa social ja té 47 membres actius.Aquest espai compta amb una secció per fer aportacions de manera oberta (Àgora) i una secció dedicada a grups de treball específics. Tots els membres hi poden penjar també imatges i vídeos, i convidar a totes les persones interessades a incorporar-s’hi.Per començar a fer bullir l’olla sobre els 21 projectes en què s’aprofundirà en l’esmorzar d’Acció 21 de la Convenció (divendres 14 de desembre), s’ha creat dins la xarxa social un grup per cada projecte. Els navegants poden consultar totes les fitxes-resum dels projectes i inscriure’s als grups per fer comentaris lliurement.Els continguts de la xarxa social són visibles per a tothom. Si a més es volen afegir aportacions, només cal inscriure-s’hi: http://agenda21barcelona.ning.com/

En el seu desè aniversari, l'Agenda 21 Escolar rep reconeixement internacional

Durant el primer trimestre de 2011, una representació del programa Agenda 21 Escolar de Barcelona recollirà a l’Emirat de Dubai el Premi Internacional de Dubai, auspiciat pel Programa Habitat de les Nacions Unides, a les bones pràctiques ambientals per millorar les condicions de vida i el desenvolupament sostenible.El guardó promou l’avanç cap al desenvolupament sostenible dels assentaments humans sobre la base de la cooperació internacional mútua. Per a aquesta vuitena edició s’hi van presentar 387 candidatures de 90 països, incloent bones pràctiques implementades pels governs locals i federals, organitzacions no governamentals i el sector privat, dedicades a qüestions relacionades amb diverses temàtiques com l’habitatge segur, l'eradicació de la pobresa, el desenvolupament econòmic, la gestió i l’educació ambiental, l’ordenació territorial, els problemes dels infants i joves, l'arquitectura o la planificació urbana sostenible.Coincidint amb el desè curs d’implementació, l’Agenda 21 Escolar de Barcelona ha estat guardonada pel seu projecte d’educació per a la sostenibilitat. Amb el suport d’aquest programa, any rere any augmenta a Barcelona el nombre de centres educatius que integren els principis de sostenibilitat en la seva pràctica, en la gestió i en el desenvolupament curricular. Les escoles participants vetllen per la coherència entre la teoria i la pràctica, donen a l’alumnat un rol protagonista i solen implicar també altres col·lectius de la comunitat.  Enguany són 283 els centres educatius que han presentat projectes d’Agenda 21 Escolar, i els que han signat el Compromís ciutadà per la sostenibilitat des del curs 2001-2002 arriben a  352.Més informació: www.unhabitat.org/    www.dubaiaward.ae/   www.bcn.cat/agenda21/a21escolar/

Es publica l'informe d'indicadors de l'Agenda 21 de Barcelona

Per vuitè any consecutiu s’ha publicat l’informe actualitzat dels Indicadors 21: Indicadors locals de sostenibilitat de Barcelona (dades 2009). L’informe actualitza per vuitè any consecutiu els indicadors aprovats pel Consell Municipal de Medi Ambient i Sostenibilitat de Barcelona, que responen als 10 objectius del Compromís Ciutadà per la Sostenibilitat. Recull 25 indicadors que volen ser un instrument de coneixement dels progressos de la ciutat des de la perspectiva del desenvolupament sostenible.Podeu consultar l’informe complet al web http://www.bcn.cat/agenda21/A21_text/indicadors/Informe%20indicadors%202009,%2024.11.10.pdf

Impuls a l'Agenda 21 al districte d'Horta-Guinardó

El passat 4 de novembre es va celebrar un Plenari de l'Agenda 21 del Districte d'Horta-Guinardó, en el qual es van presentar les accions que estan fent les entitats locals en l’àmbit del medi ambient, així com els recursos de què poden disposar. Fruit de l’estudi previ realitzat al llarg de l’any, també es van exposar les necessitats expressades per les entitats i les propostes de millora en benefici de la qualitat ambiental i de vida al territori. En aquesta etapa es vol fer més visible el treball de les entitats en el marc del Compromís ciutadà per a la sostenibilitat i crear un espai de participació més estable entre les entitats, agents socials i econòmics i el Districte. En aquest sentit, es va presentar el projecte de la xarxa social 7verd, un producte online adreçat a  les entitats d’Horta-Guinardó  i a d’altres organitzacions especialitzades en temes ambientals. Es preveu que es posi en funcionament durant del primer trimestre del 2011.

Estudiants de la UAB realitzen una diagnosi ambiental a les escoles bressol

En el marc de l’assignatura Organització i gestió de projectes de la Llicenciatura de Ciències Ambientals de la Universitat Autònoma de Barcelona, els cent vint estudiants de tercer curs han iniciat una diagnosi de fluxos ambientals a 17 escoles bressol de Barcelona que fan l’Agenda 21 Escolar. L’objectiu és definir propostes de millora i indicadors de seguiment. Aquest projecte dóna continuïtat al realitzat el curs passat en 18 centres cívics de Barcelona. En aquesta ocasió s’ha fet èmfasi en l’interès de contemplar en els projectes aspectes d’especial rellevància en una escola bressol, com són el soroll, els materials amb què estan fetes les joguines o la producció de determinats residus com els bolquers.El projecte, coordinat pel Dr. Joan Rieradevall, es va iniciar amb uns seminaris introductoris per als alumnes realitzats per Marta Cuixart i Anna Ferrer de la Secretaria de l’Agenda 21 de Barcelona, Mar Campanero, coordinadora del programa Ajuntament+Sostenible, Hilda Weissman, responsable de la secretaria de l’Agenda 21 Escolar de Barcelona i Emma Santacana i Manel Torrent de l’Agència d’Energia de Barcelona.

Es presenta l'Estudi i directori del sector econòmic del medi ambient a Catalunya

El passat 15 de desembre la Fundació Fòrum Ambiental va presentar la setena edició de l’Estudi i directori del sector econòmic del medi ambient a Catalunya. L’estudi pretén ser una fotografia biennal des de l’òptica econòmica del sector mediambiental català. Hi apareix un directori actualitzat de les empreses i els trets característics del sector en forma d’estudi amb la finalitat d’ajudar a estructurar i promoure el sector econòmic del medi ambient a Catalunya.Més informació: http://www.forumambiental.org/

Avistament de cetacis a través del projecte de custòdia marina als Canons del Maresme

L’associació Submon i diversos voluntaris participen en el  projecte de custòdia dels canons submarins del Maresme i del Besòs. Aquests accidents geogràfics, situats prop de la nostra costa, arriben fins a 2000 metres de fondària i abasten un territori d’uns 2.300 quilòmetres quadrats. El projecte està permetent obtenir informació d’un espai fins ara poc conegut, ric en biodiversitat i amb important presència de dofins, caps d’olla i alteres cetacis. Els col·laboradors, seguint un protocol establert, naveguen per explorar el perfil del fons marí, anoten el animals que observen, estat del cel i  la mar, la temperatura, la fondària, etc. El projecte està rebent recolzament d’ajuntaments, la Generalitat i la Diputació de Barcelona, i captant el suport de clubs marítims i cofraries de pescadors. Es tracta dels primers passos cap a la protecció d’un ecosistema amenaçat per la contaminació, la sobreexplotació pesquera i el trànsit marítim.Per més informació: Espai SubmonPer veure el reportatge: http://www.tv3.cat/pprogrames/elmediambient/meaSeccio.jsp?seccio=reportatge&id=11692

ACEFAT rep el V Premi Catalunya Empresa Flexible

ACEFAT, Infraestructures de Serveis Públics, ha estat premiada, en la categoria de petita empresa, en la V Edició del Premi Catalunya Empresa Flexible, organitzat per CVA i Sodexo, i amb el patrocini de Manpower, la Universitat Oberta de Catalunya i el Ministeri de Sanitat, Política Social i Igualtat.Acefat va ser constituïda l’any 1990 com a agrupació d’interès econòmic (AIE) sense ànim de lucre, amb l’objectiu de gestionar i coordinar totes les obres d’empreses de serveis que es realitzen a la ciutat de Barcelona, vetllant per a que es desenvolupin amb el mínim impacte. Entre els seus socis es compten AGBAREndesa, Gas Natural, Ono, l’Ajuntament de Barcelona, Red Elèctrica de España i Telefónica. Més informació a http://www.acefat.com/.

Pàgines