Abril 2011

Dijous, 21 abril, 2011
 Número 99, any 10. Abril 2011

Notícies

 • La Xarxa Social dels signants: projectes vius (+)
 • Els vídeos de l'Agenda 21, en línea (+)
 • Convocatòria d'ajuts de la Fundación Biodiversidad (+)
 • Oberta la convocatòria del Programa LIFE+ (+)
 • Barcelona acull la Carbon Expo 2011 (+)

Els signants proposen

 • Presentació del Consens de Barcelona (+)
 • 1er Congrés de Bioarquitectura (+)
 • Manual  (+)
 • Estudi del sector econòmic del Medi Ambient català (+)
 • Celebració del Dia Solar Europeu (+)

Acció 21

 • Barcelona amb el Dia Mundial del Medi Ambient (+)
 • Noves guies d'Educació Ambiental a la web (+)
 • En marxa la flota híbrida de Leche Pascual (+)
 • Nous signants del Compromís ciutadà per la sostenibilitat  (+)
 • Noves organitzacions que han presentat el seu pla d'acció (+)

Presentació del Consens de Barcelona

El 3 de maig se celebra a les 18:30h a la Plaça Sant Jaume la culminació d’un procés iniciat fa dos anys per promoure un nou consens social global i definir accions transformadores pels propers anys. Es farà un acte públic i obert "Fem pinya al Consens de Barcelona, fem pinya a un món habitable per a tothom", per aprovar el Consens resultant, després de presentar-lo en el Fòrum Social Mundial de Dakar i en altres instàncies internacionals, per a influir en els governs i l'opinió pública.

El projecte Barcelona Consensus vol reunir i consensuar propostes per a fer possibles altres mons desitjables i suggerir accions concretes de transformació social sobre 5 grans temes clau: valors i objectius, recursos i població, política i seguretat, economia i finances i comunicació i cultura.

Es tracta de plantejar les regles del joc globals que haurien de garantir la cobertura sostenible de les necessitats bàsiques de tota la població mundial i es llançarà una Consulta Social Mundial per a escollir participativament una Acció Comuna Transformadora (ACT!).

 Si volem un món habitable per a tothom, iniciem la transició cap a un objectiu que ens hi porti!

 + info

Barcelona amb el Dia Mundial del Medi Ambient

Una de les demandes recollides a la 2a Convenció de signants del Compromís ciutadà per la sostenibilitat és que l’Agenda 21 Local i l’acció de les organitzacions signants tingui una projecció significativa més enllà de la mateixa xarxa de signants i arribi a tota la ciutadania. Per tractar sobre com incidir en la comunicació externa, el passat mes de març els signants vàreu ser convidats a respondre una enquesta i a participar en una sessió de pluja d’idees.

De la reunió en van sorgir moltes propostes i interès en desenvolupar una acció comunicativa coordinada i conjunta a mig termini. Com a primer pas en aquesta via, es va fer una proposta senzilla: comunicar de manera conjunta les activitats que realitzem a Barcelona entorn al 5 de juny, Dia Mundial del Medi Ambient http://www.unep.org/wed

Amb aquesta finalitat, des de la Secretaria de l’Agenda 21 us invitem a:

1)     Organitzar activitats a Barcelona durant la setmana del Dia Mundial del Medi Ambient. Si es tracta d’activitats a l’espai públic i no heu decidit encara on les voleu fer, poseu-vos en contacte amb la Secretaria de l’Agenda 21. Us informarem sobre els indrets on realitzen activitats altres signants i us assessorarem.

2)     Difondre les activitats que organitzeu a través de la pàgina web que crearem especialment per a l’ocasió. Podeu comunicar-les a través del calendari en xarxa del web de l’Agenda 21 http://www.bcn.cat/agenda21 (feu clic a “posa-hi la teva activitat”). L’avantatge del calendari en xarxa és que alimentarà la pàgina web de manera automàtica, però alternativament podeu omplir i retornar a la Secretaria de l’Agenda 21 el formulari que us adjuntem o enviar el vostre programa d’activitats en el format que el tingueu (link amb l’adreça web, pdf, fullet...).

3)     Col·laborar en la difusió del Dia Mundial del Medi Ambient i del conjunt d’activitats a través dels vostres mitjans de difusió habituals (web, butlletins, xarxes...). A mitjans de maig us proporcionarem un banner i l’adreça de la pàgina web que s’anirà actualitzant amb totes les activitats programades.

No dubteu en adreçar-vos a la Secretaria de l’Agenda 21 per qualsevol qüestió: agenda21@bcn.cat

La Xarxa Social dels signants: projectes vius

Ja som 120 membres a la Xarxa de signants, la xarxa social de l'Agenda 21 on ens trobem per elaborar projectes, compartir experiències i comunicar les activitats dels signants entorn als temes emergents resultat de la 2a Convenció de signants.

Alguns projectes que van proposar els signants durant les diferents trobades van prenent cos, modificant-se, adaptant-se i ampliant-se respecte les primeres propostes. El seminari d'experiències participatives, la transformació d'un barri en un ecobarri, la recuperació d'horts urbans o l'adaptació al canvi climàtic són algunes de les iniciatives més actives.

Els grups són totalment oberts. Esteu interessats? Contacteu amb el grup a través de la xarxa. Voleu reactivar un grup? Proposeu una reunió o una acció concreta. Voleu iniciar una nova línea? Obriu un nou grup. Encara no esteu a la xarxa? Adheriu-vos-hi!

Feu les vostres aportacions i seguiu els projectes a http://agenda21barcelona.ning.com

Els projectes en xarxa es van començar a apuntar el novembre passat a les sessions de treball de la 2a Convenció, i van reforçar-se en l'Esmorzar 21 de la trobada general del 14 de gener de 2011. Al web de la convenció trobareu la crònica de la jornada amb els documents que s'hi van presentar; projectes en xarxa, diagnosi de l'Agenda 21, projectes guardonats amb els Premis Acció 21. Consulteu www.bcn.cat/agenda21/convencio/trobada_general.html

Noves guies d'Educació Ambiental a la web

L'Ajuntament de Barcelona posa a la vostra disposició dues noves guies d'educació ambiental que proposen integrar el patrimoni natural urbà de la ciutat.

La Guia dels Corredors verds urbans. Exemples i criteris de disseny nº38 vol ajudar a conèixer més en profunditat la importància que té per a la qualitat de vida dels ciutadans disposar d'una estructura verda sòlida i vital, i com els corredors verds urbans poden esdevenir una peça clau per a viure bé a la ciutat, tot conservant la natura.

La Guia de Fauna de Barcelona. Amfibis, rèptils i mamífers nº39 vol ser un instrument per ajudar a reconèixer el patrimoni natural de Barcelona, a viure la natura a la ciutat, i a conservar la vida a la Terra.

+ info

1er Congrés de Bioarquitectura

Amb la voluntat d’incidir sobre la vinculació entre arquitectura, clima i salut, del 18 al 20 de maig el Col·legi d'Arquitectes de Catalunya convoca a Barcelona el 1er Congrés de Bioarquitectura.

 + info

Els vídeos de l'Agenda 21, en línea

Ja està disponible a la web de la 2a Convenció l’audiovisual “El camí de la transformació” , dedicat als signants de l’Agenda 21. Amb aquest audiovisual es presenta la xarxa de signants i les relacions que uneixen organitzacions molt diverses, des d’associacions de barri a grans empreses, universitats i cooperatives, escoles i comerços, totes treballant per a la sostenibilitat de Barcelona.També hi trobareu els vídeos del cicle de conferències Transicions cap a una Barcelona més sostenible. A més de l’audiovisual amb el recull d’entrevistes del  cicle, actualment estan disponibles una sèrie de 3 vídeos amb entrevistes als ponents i col·laboradors del cicle: Josep Canadell, director tècnic del Global Carbon Project;  Stefan Esser, responsable de l’Àrea de Canvi Climàtic d’Accionatura; Francesco Tonucci, investigador de l'Istituto di Scienze e Tecnologie della Cognizione, pedagog, dibuixant i pensador. En breu s’afegirà a la sèrie un resum de la conferència amb Alexis Rowell, ecoactivista londinenc compromès amb la política local.

+ info

En marxa la flota híbrida de Leche Pascual

És la flota comercial de vehicles híbrids més gran de Barcelona. El grup ha presentat els primers 47 vehícles de motor híbrid, d'un total de 500, que combina un motor elèctric amb un altre de combustió, reduint l'emissió de gasos d'efecte hivernacle, estalviant una tona de CO2 per cotxe a l'any i un 50% la contaminació acústica produïda per aquests vehicles.

 El grup empresarial Leche Pascual és un dels signants del compromís ciutadà per la sostenibilitat mediambiental de l'Agenda 21 i la iniciativa forma part de les mesures per millorar la mobilitat del pla d’acció de Leche Pascual.

+ info

Convocatòria d'ajuts de la Fundación Biodiversidad

Fins el 31 d’agost és oberta la convocatòria anual d’ajuts a entitats per a la realització d’activitats en l’àmbit de la biodiversitat, el canvi climàtic i el desenvolupament sostenible.

Seran objecte d’ajuts aquelles activitats que guardin una relació amb les següents línies d’actuació:
- Conservació del patrimoni natural i de la biodiversitat.

- Accions públiques o iniciatives privades de desenvolupament econòmic, social i ambiental del mitjà rural.

- Lluita contra el canvi climàtic, promoure l'ús racional i estalvi de l'energia, impulsar les energies renovables, la millora del benestar social, el creixement econòmic i la protecció del medi ambient.

- Protecció i conservació del medi ambient costaner i marí.

- Cooperació internacional al desenvolupament sostenible.

- Informació, divulgació, sensibilització, formació i comunicació.

  + info

Manual

El Col·legi d’Enginyers Tècnics Industrials de Barcelona presenta una nova publicació sobre energia minieòlica el proper 3 de maig a les 10h a la sala d’actes del CETIB.

Es presentarà el manual en una conferència que mostrarà amb exemples com l’energia minieòlica es diferencia de la gran eòlica, en ser aparells més petits, poder-se instal·lar en multitud d’emplaçaments i com una tecnologia a l’abast de tothom.

A la presentació, a càrrec del Sr. Fernando Pérez Diez, director tècnic de l’empresa Navitas Paradigma SL i del Sr. Francesc Vidal, cap d’àrea d’Energies Renovables de l’ICAEN, s’explicarà perquè l’energia minieòlica encara no està força desenvolupada tecnològicament, i la instal·lació de miniaerogeneradors és anecdòtica, i com aquest fet és una oportunitat de negoci per impulsar l’energia minieòlica mitjançant la formació i implicació de gran quantitat de tècnics.

Així mateix, s’ha programat, pels dies 23, 24, 26 i 31 de maig i 2 de juny de 2011, el primer curs d'introducció a l’energia minieòlica.

+ info

Oberta la convocatòria del Programa LIFE+

El programa financer de la Unió Europea en matèria de medi ambient prioritza projectes sobre natura i biodiversitat, polítiques i comunicació. Els candidats poden enviar les propostes a les autoritats estatals fins el 18 de juliol.

En aquesta 5ª convocatòria LIFE+ els projectes que es presentin han d’estar inclosos en una d’aquestes 3 categories:

- LIFE + Natura i Biodiversitat

- LIFE + Política ambiental i governança

- LIFE + Informació i Comunicació

+ info

Pàgines