Maig 2011

Dimarts, 17 maig, 2011
 Número 100, any 10. Maig 2011

Notícies

 • CELEBREM EL DIA MUNDIAL DEL MEDI AMBIENT (+)
 • NOU INFORME BARCELONA I EL CANVI CLIMÀTIC (+)
 • SER “CORRESPONSABLE” TÉ PREMI (+)
 • EUROPA PREMIA LES EMPRESES MÉS SOSTENIBLES (+)
 • ENGEGA UN NEGOCI PER MILLORAR EL PLANETA (+)

Els signants proposen

 • LA REALITAT SUPERA LA FICCIÓ. FICMA 2011 (+)
 • EL TERCER SECTOR AMBIENTAL DEMANA SUPORT (+)
 • TORNEN ELS “DIÀLEGS AMBIENTALS” DE L'ACCA (+)
 • UN PROJECTE EUROPEU PROMOU L”ECOEDICIÓ”  (+)
 • DESCOBRIU ELS ESPAIS VERDS AMB BICIARBRES (+)

Acció 21

 • BARCELONA AMB LA PREVENCIÓ DE RESIDUS (+)
 • NOVA FORMAACIÓ21: MILLOREM LA COMUNICACIÓ! (+)
 • JA ESTÀ A PUNT EL CENTRE DE LA PLATJA  (+)
 • NOUS SIGNANTS DE L'AGENDA 21 (+)
 • NOU PLA D'ACCIÓ DEL MAIG (+)

CELEBREM EL DIA MUNDIAL DEL MEDI AMBIENT

El proper 5 de juny se celebra el Dia Mundial del Medi Ambient i alguns signants de l’Agenda 21 organitzen activitats entorn aquesta popular efemèride. Des del 30 de maig fins el 12 de juny, a la ciutat de Barcelona podreu trobar diversos actes relacionats amb la temàtica de la sostenibilitat.

Enguany s'està organitzant una difusió conjunta de les activitats emmarcades en aquesta celebració per part de la xarxa de signants. D'una banda, s'ha creat la pàgina web del Dia Mundial del Medi Ambient, que permet penjar-hi activitats a través del calendari en xarxa de l'Agenda 21. www.bcn.cat/agenda21/diamediambient

D'altra banda, s'ha proporcionat un bannerper a la web dels signants, de manera que tothom pugui disposar d'una imatge comuna per a anunciar l'esdeveniment.

A l'àmbit cultural, destaquem la 18ena edició del Festival Internacional de Cinema de Medi Ambient, que enguany compta amb la presència del director Yann Arthus Bertrand, llorejat pel documental Home. www.ficma.com

El Centre Cívic Can Deu projectarà el documental "In Transition", la primera pel·lícula sobre el moviment de transició, que respon al pic del petroli i el canvi climàtic amb creativitat, imaginació i humor. http://barcelonaentransicio.wordpress.com/

També repeteix la seva edició la jornada "L'EMAS al carrer", que s'ubica al Parc de la Ciutadella. Aquest acte que lidera el Club EMAS en col·laboració d'altres entitats pretén donar a conèixer l'existència de l'esmentada certificació.  www.clubemas.cat/ca/Jornades/jornadesemasalcarrer/index.html

Per als interessats en el verd urbà, s'organitzen diversos tallers d'horts per aprendre a treure-li profit a les nostres terrasses. O bé els mercats d'intercanvi, que serveixen per compartir amb altres persones allò que ja no fem servir, amb l'oportunitat afegida de trobar-ne algun objecte d'utilitat.

I en el plànol reivindicatiu, la plataforma "Tanquem (ja) les nuclears" prepara una manifestació per al dia 5 de juny a les 12h. www.tanquemlesnuclears.org

TMB s'ha sumat a la difusió de l'esdeveniment mitjançant l'emissió d'un anunci a les pantalles de la xarxa de metro.  

NOU INFORME BARCELONA I EL CANVI CLIMÀTIC

L'Ajuntament de Barcelona ha publicat el primer informe sobre canvi climàtic en el context de la ciutat de Barcelona, un fet novedós que respon a la necessitat de definir els objectius i accions que marcaran l'estratègia del consistori per mitigar i adaptar-se a aquest fenomen en els propers anys.

A l'informe s'analitza l'evolució de la temperatura i la precipitació a Barcelona en els darrers 10 anys i es realitzen algunes projeccions climàtiques en aquest sentit.

Pel que fa les accions identificades on pot haver una repercussió immediata més gran, s'identifica la millora de l’eficiència en els edificis i la gestió del transport, malgrat la dificultat d’aquesta darrera qüestió. El transport dels residus sòlids urbans representa també un jaciment important de possibles estalvis a les emissions.

La publicació, del Dr. Josep Enric Llebot, s’emmarca en la col·lecció Barcelona sostenible: reflexions per a la transició.

Veure la notícia ampliada

SER “CORRESPONSABLE” TÉ PREMI

La Fundació Corresponsables, amb el suport del Ministerio de Trabajo e Inmigración, convoca per segon any consecutiu els premis Corresponsables, als quals poden optar grans empreses, pimes, administracions i entitats públiques i organitzacions sense ànim de lucre.

Es premien les millors iniciatives en l'àmbit de la sostenibilitat i la responsabilitat social, ja sigui per la seva creativitat, innovació, alineació amb l'activitat bàsica de l'entitat, la comunicació o la creació de valor compartit. Cada organització pot presentar fins a un màxim de tres bones pràctiques diferents.

Per poder formalitzar la candidatura als premis cal omplir el formulari on-line que es troba a la web de la Fundación Corresponsable abans de 15 de juny.

Més informació a:

www.fundacioncorresponsables.org

premios@fundacioncorresponsables.org

EUROPA PREMIA LES EMPRESES MÉS SOSTENIBLES

La Fundació Entorno presenta a Espanya els Premis Europeus de Medi Ambient a l’Empresa, que es publiquen de forma biennal des de l'any 1997, a proposta de la Direcció General de Medi Ambient de la Comissió Europea.

L'objectiu dels premis és reconèixer públicament la tasca d'organitzacions que han contribuït al cumpliment dels principis del desenvolupament sostenible, esdevenint un exemple per a altres companyies.

L'actual edició s'organitza en les següents categories:

- Gestió per al desenvolupament sostenible.
- Producte i/o servei per al desenvolupament sostenible.
- Procés per al desenvolupament sostenible.
- Cooperació empresarial internacional per al desenvolupament sostenible.

La novetat d'enguany és que grans empreses i pimes seran premiades per separat i dins de cadascuna d'aquestes categories.

El termini de presentació és el 30 de setembre fins les 14h.

Més informació a:

Tel: 91 575 63 94
E-mail: premioseuropeos@fundacionentorno.org 

Bases

ENGEGA UN NEGOCI PER MILLORAR EL PLANETA

Forética, AstraZeneca e ideas4all s'han unit per premiar idees emprenedores orientades al desenvolupament sostenible. Es tracta d'un concurs que atorgarà 18.000 euros a una "idea de negoci per millorar el planeta", per tal de portar-la a terme.

La convocatòria finalitza el proper 15 de juliol i el procediment per presentar les idees es realitza on-line, a través de la web www.bigbangchallenge.com.

Un cop penjades les propostes, els visitants de la web podran votar les més innovadores, de les quals passaran a la fase final les 15 idees més votades i altres 5 escollides per un comitè d'experts. Arribats a aquest punt, els finalistes hauran de presentar un breu pla de negoci, juntament amb una memòria de econòmica i financera sostenible.

Les idees han de ser innovadores, viables, estar en fase inicial de desenvolupament i estar fonamentades en la creació de productes o serveis que promoguin el desenvolupament sostenible i responsable.

+ informació

LA REALITAT SUPERA LA FICCIÓ. FICMA 2011

De l’1 al 8 de juny, Barcelona allotja el festival de cinema de medi ambient més antic d’Europa. Enguany compta amb la presència del director Yann Arthus Bertrand, llorejat pel documental Home.

Les projeccions a Barcelona tindran lloc a l'Institut Francès, al cinema Alexandra i a la Casa Amèrica de Catalunya. També s'oferiran algunes pel·lícules al cinema Capri i al Cèntric del Prat de Llobregat.

El Festival, que va estrenar mundialment el film Home el 5 de juny de 2009, projectarà dos curtmetratges del realitzador: De boscos i homes, narrat per l'actor americà Edward Norton, sobre l'Any Internacional dels Boscos i un avanç de proper projecte 6 mil milions d'Altres.

El FICMA ha atorgat a l’audiovisual el paper d’educar, sensibilitzar i denunciar, a més d’entretenir. Els seus organitzadors afirmen que “el medi ambient és un dret humà, un bé comú amb la rellevància i importància que té per a la nostra vida i la del planeta". L’ecologia, la cultura, l’economia, els processos migratoris, les guerres, la tala indiscriminada de boscos, les qüestions socials, entre tantes altres coses, conformen l’essència per la qual aquest festival va sorgir i va començar el seu camí fins a l’actualitat.

+ informació

EL TERCER SECTOR AMBIENTAL DEMANA SUPORT

Un total de 118 organitzacions han participat en la creació del Pla de Suport al Tercer Sector Ambiental, un procés coordinat per la Secretaria de Medi Ambient i Sostenibilitat de la Generalitat que finalitza el proper mes de juny.

El Pla de suport al Tercer Sector Ambiental (2011-2014) s’elabora amb l’objectiu d’identificar i dur a terme mesures encaminades a consolidar i enfortir aquest sector.

El Pla, que s'està elaborant a partir de les aportacions recollides a través d'un procés participatiu, inclourà les mesures que pot dur a terme el Departament de Territori i Sostenibilitat per enfortir el sector. Tanmateix, hi haurà mesures que comportaran canvis que hauran de dur a terme les pròpies entitats.

Els quatre àmbits en què s’estructura el Pla són:

- Les persones

- Les entitats

- La societat

- El medi

Aquesta estructura és una adaptació del Pla Nacional de l’Associacionisme i Voluntariat.

Més informació a Pla Suport Tercer Sector Ambiental

TORNEN ELS “DIÀLEGS AMBIENTALS” DE L'ACCA

Del 24 de maig al 14 de juny té lloc a l’Institut d’Estudis Catalans la tercera edició de Diàlegs Ambientals, unes jornades de debat sobre els principals reptes ambientals i territorials del país.

Les jornades s'estructuren en quatre sessions, on dos experts en el tema realitzen una presentació i obren un espai de debat.

- 24 de maig: Agricultura urbana
- 31 de maig: Rehabilitació sostenible d’edificis i espais urbans
- 7 de juny: Transport públic en el marc de les polítiques de sostenibilitat
- 14 de juny: Autosuficiència de recursos en ciutats

Totes les sessions se celebraran a les 19h, a Sala Nicolau d’Olwer de l’Institut d’Estudis Catalans (carrer del Carme, 47, de Barcelona).

L’organització de Diàlegs Ambientals’11 és a càrrec de l’Associació Catalana de Ciències Ambientals (ACCA) i la Societat Catalana
d’Ordenació del Territori
(SCOT)
, filial de l’IEC, i compta amb el suport de l’Ajuntament de Barcelona.

L’assistència a les jornades és lliure. Es prega confirmació d’assistència per correu electrònic a l’adreça accamb@gmail.com

Programa

UN PROJECTE EUROPEU PROMOU L”ECOEDICIÓ”

El passat 9 de maig, la seu de El Tinter Comunicació va allotjar una reunió de seguiment del projecte Greening Books, en el qual també participen el Centre Tecnològic LEITAT i SIMPPLE.

Els objectius del projecte són:

- Millorar el comportament ambiental del sector de les publicacions, minimitzant-hi l’impacte ambiental dels llibres i les revistes en tot el seu procés de disseny, d’edició i d’impressió.

- Promocionar una etiqueta d’Ecoedició, que serveixi per informar i millorar l’impacte ambiental derivat de les publicacions: procés de producció, materials, disseny i acabats, etc.

La durada del projecte és de 3 anys i està cofinançat per la Comissió Europea dins el programa LIFE+ de política i governança ambiental.

DESCOBRIU ELS ESPAIS VERDS AMB BICIARBRES

El BACC ha presentat una nova guia anomenada Biciarbres, que conté 6 passejades de baixa dificultat, aptes per a tothom, per fer durant tot l'any. Els 6 itineraris recorren la ciutat de Barcelona i també permeten connectar amb la Ronda Verda.
Barcelona té 150.000 arbres i palmeres de 128 espècies diferents. Aquesta riquesa arbòria, i els espais verds on es troba, bé mereixen una visita amb el transport més sostenible i respectuós: la bicicleta. 

En el cas dels itineraris amb més desnivell, és possible emprar de forma combinada el transport públic. Per exemple, l'itinerari 5 arriba fins a Montjuïc i el darrer tram es pot fer en Funicular. En el cas de l'itinerari 6, que comença al Parc del Laberint d'Horta, s'hi pot accedir en metro ja que després tot és baixada fins al mar. 

Les característiques d'aquesta publicació, faciliten la seva comprensió i practicitat:
- Els itineraris estan detallats sobre el mapa de Barcelona.
- Cada itinerari té una fitxa tècnica que indica els quilòmetres, la dificultat i el tipus de vials que recorren (majoritàriament per carrils bicicleta).
- Cada itinerari comença i acaba a parades de transport públic i bicing.
- Cada itinerari té una breu explicació de l'arbrat i espais verds pels quals transcorre el recorregut.

La guia és gratuïta i està disponible a 44 comerços de la ciutat de Barcelona associats al BACC, que ofereixen descomptes als socis de l'entitat. 

Biciarbres ha rebut el suport de l'Àrea de Medi Ambient de l'Ajuntament de Barcelona.

Més informació:

Diana González

diana.gonzalez@bacc.info 

933 077 100

Pàgines