Juny 2011

Dimarts, 21 juny, 2011
Número 101, any 10. Juny 2011

SUMARI :

Notícies

 • NOVA EDICIÓ DELS PREMIS ACCIÓ 21  (+)
 • IDEES DE FUTUR QUE ARRIBEN EN TREN (+)
 • MILLOR SENSE BOSSES (+)
 • CÀMERA, SOSTENIBILITAT... I ACCIÓ! (+)
 • CONCURS EMPRENDEVERDE (+)

Els signants proposen

 • BARCELONA ACULL UN CONGRÉS D'ECOTURISME (+)
 • TORNEN “ELS TEUS OBJECTIUS” PER TERCER ANY (+)
 • APROFITA L'ESTIU AMB ECO-UNION (+)
 • MILLORA LES TEVES COMPETÈNCIES PROFESSIONALS (+)
 • BARCELONA INNOVA EN LA CONTRACTACIÓ PÚBLICA (+)

Acció 21

 • JUNTS PEL DIA MUNDIAL DEL MEDI AMBIENT (+)
 • NOU GRUP VIRTUAL SOBRE COMUNICACIÓ 2.0! (+)
 • VISITA21: DESSALINITZADORA DEL LLOBREGAT (+)
 • NOUS SIGNANTS DEL MES DE JUNY (+)
 • SIRESA RENOVA EL SEU PLA D'ACCIÓ (+)

NOVA EDICIÓ DELS PREMIS ACCIÓ 21

Des de l’any 2003, l’Ajuntament de Barcelona, per iniciativa del Consell Municipal de Medi Ambient i Sostenibilitat, convoca anualment els Premis ACCIÓ 21.

Aquests guardons premien iniciatives que suposin una contribució efectiva a l’assoliment dels objectius del Compromís ciutadà per la sostenibilitat.

Enguany s'inclou una categoria per a la prevenció de residus, de manera qeu es convoquen 6 premis de 6.000 euros cada un. Teniu temps per presentar-vos-hi fins al 30 de setembre!

+ informació

Fotografia del projecte Biodiverciutat, una de les iniciatives guardonades l’any 2010.

IDEES DE FUTUR QUE ARRIBEN EN TREN

Arriba a Barcelona la mostra “Train of ideas”, una visió de les ciutats sostenibles del futur, començant per la capital verda de 2011: Hamburg. Visiteu-la a l’Estació de França del 25 al 29 de juny.

El tema central de l'exposició és la manera com les ciutats europees poden convertir-se en ciutats més sostenibles i respectuoses amb el medi ambient. L'objectiu és aconseguir que els visitants interactuïn amb persones d'altres ciutats europees i oferir inspiració per als projectes locals.

Horari:

25 de juny: de 13 a 19 h

26-29 juny: de 10 a 19 h

L'accés és lliure.

 + informació

MILLOR SENSE BOSSES

La Fundació Catalana per a la Prevenció de Residus i el Consum Responsable us convida a l’acte lúdic amb motiu del Dia Català Lliure de Bosses de Plàstic.

Diumenge 3 de juliol, d'11 h a 13 h al Centre Comercial Diagonal Mar.

DESFILADA ALTERNATIVA
Gaudiràs d'un espectacle, veuràs roba original elaborada amb materials reutilitzats i podràs participar a la desfilada! Si vols pujar a la passarel·la, podràs emprovar-te roba elaborada per l'associació d'artistes Drap-Art i mostrar les alternatives a la bossa de plàstic que fas servir (bosses reutilitzables, cabassos, carretons...).
TALLER PERSONALITZA LA TEVA BOSSA REUTILITZABLE
Dissenya la teva bossa al teu gust. Pots dur la teva bossa o te'n regalen una de roba, que podràs estampar i cosir com tu vulguis.
ESCRIU UN DIÀLEG
De què parlen una bossa de plàstic i un carretó? Fes volar la imaginació i escriu un diàleg!
Podràs transformar-te en un carretó o una bossa de plàstic i fer-te una foto.


A més, encara queden inscripcions gratuïtes per participar al taller del 28 de juny, a les 18 h, a la Fàbrica del Sol.
Es prepararan els materials per a la desfilada i personalització de la bossa, i s'aprendran trucs per a dissenyar la nostra pròpia roba.

Espot publicitari: http://www.youtube.com/watch?v=zkP9a8Q0Xhk

+ informació

CÀMERA, SOSTENIBILITAT... I ACCIÓ!

La Fundación Ecología y Desarrollo convoca la 5a edició del Concurs de Curts per la Sostenibilitat.

La finalitat del concurs és difondre els valors de la sostenibilitat; el tema específic d'enguany és el consum responsable, entès com el conjunt d'accions que tracten de trobar solucions viables als desequilibris socials i ambientals.
Els treballs es lliuraran a través del correu electrònic concurso.consumo@ecodes.org. També es podran enviar per correu postal o missatgeria, adjuntant un DVD que només contingui l'obra.

Un cop resolt el premi, tots els treballs que hagin estat admesos es visualitzaran a les webs de la Fundación Ecología y Desarrollo www.ecodes.org i www.consumoresponsable.org

Hi ha un únic premi de 2.000.

Termini de presentació de les sol·licituds: 20 de setembre de 2011

+ informació

CONCURS EMPRENDEVERDE

Tens un projecte emprenedor alhora que sostenible? La Fundación Biodiversidad té un concurs per a tu!

Categoria 1. Nova iniciativa empresarial.
Categoria 2. Nova línia de negoci vinculada al medi ambient a l'empresa existent.
Categoria 3. Empresa existent amb antiguitat màxima de 5 anys.

Hi ha tres terminis per a presentar les candidatures:
- Fins al 30 de juny de 2011.
- Fins al 31 d'agost de 2011.
- Fins al 31 d'octubre de 2011.

+ informació

BARCELONA ACULL UN CONGRÉS D'ECOTURISME

El 29 de juny l’Auditorium Barcelona Activa allotja l'Open Forum en el marc del Consell Global de Turisme Sostenible (GSTC), una activitat oberta per a tots els signants de l'Agenda 21.

Hi participaran representants del GSTC, l'Organització Mundial de Turisme (OMT) i del Programa de les Nacions Unides per al Medi Ambient (UNEP). També hi seran representades les ciutats de San Francisco, Singapur i Barcelona, així com empreses capdavanteres com Melià, Hilton, Amadeus, Royal Caribbean i Google.
Dels sigants de l'Agenda 21, es trobaran l'Ajuntament de Barcelona, Barcelona Turisme i la Cambra de Comerç de Barcelona.

Està previst lliurar a la ciutat de Barcelona la certificació Biosphere World Class Destination de l'Institut de Turisme Responsable.
+ informació

 

TORNEN “ELS TEUS OBJECTIUS” PER TERCER ANY

Per tercer any consecutiu l’Associació Catalana de Ciències Ambientals (ACCA) convoca el premi "Els teus objectius", el reconegut premi audiovisual sobre sostenibilitat quotidiana.

Es poden presentar vídeos, fotografies i micropoesies via Twitter, aquestes últimes com a novetat d'enguany. A més, s'han obert dues categories específiques per a estudiants i organitzacions.

Per participar-hi, només cal que expliqueu alguna petita acció que dugueu a terme en el vostre dia a dia, a la feina o a l’institut per una societat més sostenible.

El termini per participar finalitza el 14 de novembre a les 23.59 hores.

Bases del concurs

+ informació

APROFITA L'ESTIU AMB ECO-UNION

Eco-Union no descansa a l’estiu. Del 5 al 29 de juliol té lloc l’Escola d’Estiu. Els cursos amb el període d'inscripcions obert són:

- Gestió del turisme sostenible
- Producció i consum d'aliments ecològics locals
- Arquitectura bioclimàtica
- Eficiència energètica en els edificis
- Planificació de la mobilitat en bicicleta a les ciutats
- Nova cultura i gestió sostenible de l'aigua
- Gestos sostenibles
- Microtraining
La durada és de 15 h lectives durant tres setmanes.
Es tracta d'una formació enfocada a temàtiques específiques d'actualitat i sostenibilitat aplicada, basada en estudi de casos.
La metodologia combina material docent, videoconferències en temps real i diferit i exercicis d'anàlisi compartida.

Recordeu que els signants de l’Agenda 21 gaudeixen d’un 20% de descompte!

MILLORA LES TEVES COMPETÈNCIES PROFESSIONALS

Vols millorar les teves competències en educació o comunicació per a la sostenibilitat? Inscriu-te fins al 15 de juliol al Programa Talia del Centre Unesco de Catalunya.

Programa del curs "Comunicadors per al desenvolupament sostenible"

Aquest curs s'adreça a persones de l’àmbit del medi ambient, la sostenibilitat i la comunicació. Pretén oferir eines de comunicació així com continguts específics sobre l’actualitat de la sostenibilitat a nivell global i local.

Programa del curs "Educació per a la sostenibilitat"

Aquest curs ofereix eines i recursos a les persones interessades en la sensibilització o l’educació per la sostenibilitat a l’escola, l’empresa, l’administració o les entitats socials.

Contacte: escola@unescocat.org

BARCELONA INNOVA EN LA CONTRACTACIÓ PÚBLICA

SMART SPP és un projecte d'innovació a través de contractació sostenible, desenvolupat del 2008 al 2011 i finançat pel programa Intelligent Energy de la Comissió Europea.

El seu objectiu és promoure i facilitar la introducció de solucions innovadores amb baixes emissions de carboni en el mercat europeu. El projecte SMART SPP se centra en sectors concrets (sistemes d’enllumenat, vehicles elèctrics i sistemes de climatització a partir de fonts d’energia renovables) per tal de:
- Promoure el desenvolupament de tecnologies innovadores a través de la contractació pública
- Desenvolupar el coneixement i les eines per facilitar la contractació a les administracions públiques de forma segura per a aprofitar aquest potencial
- Desenvolupar una eina per al càlcul dels costos del cicle de vida i emissions de CO2 associades a les tecnologies i així ajudar en la presa de decisions en la contractació.

En aquest sentit, l'Ecoinstitut ha desenvolupat aquesta eina de càlcul de costos de cicle de vida (CCV) i avaluació del CO2.

L'Ajuntament de Barcelona, per la seva part, ha optat per la introducció de màquines de vending amb major eficiència energètica iper la instal·lació de punts de recàrrega per a vehicles elèctrics.

Programa de la sessió del 17 de juny 2011

Nota de premsa de l'Ajuntament de Barcelona (30 setembre 2009)

Pàgines