Juliol-agost 2011

Dimarts, 19 juliol, 2011
Número 102, any 10. Juliol-agost 2011

SUMARI :

Notícies

 • OBJECTIU 2050 (+)
 • ESTALVIA BENZINA, REGALA AIRE NET (+)
 • CAJA MADRID DÓNA SUPORT A PROJECTES AMBIENTALS (+)
 • ES PREMIA LA "MILLOR ACTUACIÓ AMBIENTAL” DE 2011 (+)
 • TENS UN RELAT AMBIENTAL? PRESENTA'L! (+)

Els signants proposen

 • PARLANT DE SOSTENIBILITAT EN UN MARC GLOBAL (+)
 • PREMI EUROPEU SOBRE PREVENCIÓ DE RESIDUS (+)
 • VOLS REDUIR EMISSIONS? (+)
 • ENLLUMENAT PÚBLIC MÉS EFICIENT A BARCELONA (+)
 • QUÈ PASSA AMB UN CUB DE GEL AL SOL? (+)

Acció 21

 • VINE A ESMORZAR AMB L'AGENDA21! (+)
 • LA GUIA HÀBITAT EN LÍNIA (+)
 • VISITA21, DEL MAR A L'AIXETA (+)
 • AL JULIOL, SIS SIGNANTS MÉS A LA XARXA (+)
 • NOUS PLANS D'ACCIÓ (+)

OBJECTIU 2050

L’Ecoinstitut Barcelona participa al projecte europeu SPREAD, que pretén definir i articular iniciatives d'estils de vida sostenibles per a l'horitzó temporal de 2050.

Amb una durada de 24 mesos, el projecte és coordinat pel PNUMA/Wuppertal Institut Centre Col·laborador de Consum i Producció Sostenible (CSCP, Alemanya) i compta amb vuit socis procedents de diferents països europeus, com l'Ecoinstitut Barcelona.

L'èxit del projecte depèn en gran part de la innovació social i la creativitat de la ciutadania. És per aquest motiu que l'Ecoinstitut us anima a contribuir-hi. Podeu fer-ho a través de la plataforma social creada a Internet en el marc d'aquest projecte d'investigació.

A més a més, l'Ecoinstitut està cercant participants -a títol individual- per fer aportacions a través d'un procés senzill dissenyat per tal de conèixer les preferències dels participants, que consta d'una enquesta on line (30 minuts), una entrevista telefònica (30 minuts) i un taller de debat d'un dia amb els costos d'assistència coberts. L'enquesta i l'entrevista es realitzaran a partir de setembre i el taller a inicis de 2012.

Si esteu interessats a participar, envieu un correu amb les vostres dades de contacte (nom i telèfon) a spread2050@ecoinstitut.com abans del proper 12 de setembre.

+ informació

Xarxa virtual de col·laboradors

ESTALVIA BENZINA, REGALA AIRE NET

Del 22 al 29 de setembre se celebra a catalunya la Setmana de la Mobilitat Sostenible i Segura, sota el lema ‘Estalvia benzina, regala aire net’.

Durant aquesta setmana més d'un centenar de municipis catalans organitzen activitats amb l'objectiu de conscienciar la ciutadania sobre la necessitat d'evitar l'ús del cotxe a la ciutat, a favor de l'ús del transport públic i altres modes de transport més sostenibles.

Utilitzar el transport públic i participar en les pedalades, les caminades o les curses per la mobilitat dels municipis són un primer pas per fer el canvi modal necessari.

També es convida a reflexionar sobre l’ús irracional del transport motoritzat, que està provocant greus problemes de contaminació atmosfèrica i de congestió.

Escoles, instituts i organitzacions també preparen les seves actuacions.

Setmana de la mobilitat sostenible 2010

CAJA MADRID DÓNA SUPORT A PROJECTES AMBIENTALS

Tornen els ajuts de l’Obra Social Caja Madrid destinats a projectes de protecció de la biodiversitat, millora del patrimoni natural, preservació de la qualitat ambiental i ús sostenible dels recursos naturals. Alhora, pretén promocionar l'educació i el voluntariat ambiental.

Els projectes presentats podran ésser finançats fins al 50% per aquesta, sense superar la quantia de 50.000€.

Les candidatures es poden presentar fins el 23 de setembre.

Bases convocatòria

ES PREMIA LA "MILLOR ACTUACIÓ AMBIENTAL” DE 2011

La Fundació Mapfre premia amb 30.000€ la “Millor Actuació Ambiental” en pro del desenvolupament sostenible.

Les categories que opten als premis són:

- Desenvolupament local sostenible.
- Conservació del medi natural.
- Disminució de la contaminació i generació de residus.
- Prevenció de l'escalfament global.
- Divulgació i sensibilització mediambiental.

El termini de recepció de les candidatures finalitza el 2 de novembre de 2011.

Bases de la convocatòria

TENS UN RELAT AMBIENTAL? PRESENTA'L!

Fins al 30 de setembre es poden presentar articles sobre medi ambient i educació ambiental al 15è Premi Albert Pérez-Bastardas, de la Fundació Roca i Galès.

Es valoraran els articles que contribueixin al coneixement i preservació del patrimoni natural i/o experiències d’educació ambiental.

Els articles han de ser inèdits, escrits en català, i tenir una extensió total entre 9.000-15.000 caràcters amb espais.

La dotació és de 650€ per a l’article guanyador i 300€ per al segon.
Es podran presentar per correu electrònic a l’adreça: premis@rocagales.org

Tríptic del premi

PARLANT DE SOSTENIBILITAT EN UN MARC GLOBAL

L’actual crisi i altres canvis als escenaris de vida requereixen d'una adaptació i una reflexió proactiva. La Fundació Fòrum Ambiental ofereix 10 conferències entre setembre de 2011 i febrer de 2012, que proposen una reflexió sobre els grans reptes globals actuals; canvi climàtic, contaminació, esgotament de recursos, canvi de valors, manca de consensos...

El cicle s'obrirà el 13 de setembre amb la sessió "Post-crisi econòmica i financera: un nou marc per a les polítiques econòmiques i de sostenibilitat mundials", a càrrec del Sr. Ramon ROCA, president de la Fundació Fòrum Ambiental i President de Ros Roca, i del Sr. Antón Costas, catedràtic de Política econòmica (UB), coordinador de l’Observatori Energia i Canvi Climàtic del Cercle d’Economia i president del Consell Assessor de FECSA-ENDESA.

Totes les sessions seran a les 18 h a l’Auditori de La Pedrera (Passeig de Gràcia, 92, baixos, Barcelona).

L'assistència és gratuïta i la inscripció és necessària. Les inscripcions a les tres primeres conferències ja són obertes.

Més informació al telèfon 93 233 26 52.

Programa i inscripcions

PREMI EUROPEU SOBRE PREVENCIÓ DE RESIDUS

Del 19 al 27 de novembre tindrà lloc la Setmana Europea per a la Prevenció de Residus. Podeu proposar activitats de prevenció de residus i difondre-les a través de la plataforma virtual a la web europea.

Les categories definides per presentar els projectes candidats són:

- Administració/autoritat pública.
- Associació/ONG.
- Empresa/indústria.
- Entitat educativa.
- Altres (hospital, residència de la tercera edat, institució cultural, etc.)

En el marc de la Setmana Europea, es convoca el Premi Europeu de Prevenció de residus. En les tres edicions anteriors, cinc campanyes i projectes catalans han estat guardonats o han rebut una menció. La campanya «Millor que nou: 100% vell» de Entitat del Medi ambient de l'Àrea Metropolitana de Barcelona i el disseny d’una ampolla del Grup Codorniu van rebre el guardó el 2010.

A Catalunya, durant la Setmana per a la Prevenció de Residus se celebrarà el Dia sense Paper.

Web de la Setmana per a la Prevenció de Residus

VOLS REDUIR EMISSIONS?

Ecoserveis lidera a Catalunya La copa del clima, una competició amistosa europea per reduir emissions de CO2 a l’àmbit domèstic.

A través del portal web comú del projecte europeu, qualsevol persona interessada pot accedir al web del seu país o regió i crear un compte d'estalvi d'energia. En funció de l'energia estalviada per tots els participants de cada territori, els països es van situant en un ranking. Mitjançant aquesta proposta lúdica, els participants, a més a més de "fer país", poden fer un seguiment del progrés del seu consum energètic quotidià, comparar-lo, accedir a bones pràctiques, compartir propostes i experiències, guanyar interessants premis i optar a ser "l'Estalviador Energètic de l'Any a Catalunya", que recollirà el trofeu a la Gala de Premis de Brussel·les.

Us animem a participar-hi i a invitar els vostres companys de feina, amics i familiars a apuntar-s'hi també.

Vídeo "La Copa del Clima dels ciutadans europeus"

Web del projecte europeu

ENLLUMENAT PÚBLIC MÉS EFICIENT A BARCELONA

L’Ajuntament de Barcelona ha col·laborat amb Endesa, l'Institut Català de l'Energia i el Clúster d'Eficiència Energètica de Catalunya en un projecte d’enllumenat públic ecoeficient, guanyador del primer premi  Living Labs Global de 2011.

La prova pilot del projecte SIIUR, desenvolupada al districte 22@, s'ha basat en avenços tecnològics a l'enllumenat públic i s'han aconseguit estalvis de fins al 50% en el consum d'energia. Algunes instal·lacions han estat punts de llum amb leds, punts de recàrrega per a vehicles elèctrics, una pantalla d'informació per a vianants i servei wifi.

Veure la notícia completa

QUÈ PASSA AMB UN CUB DE GEL AL SOL?

Quant pot resistir sense desfer-se un cub de gel exposat al Sol? I si gaudeix d’un aïllament tèrmic Passivhaus?

El Col·legi Oficial d'Arquitectes de Catalunya ha posat a prova la nostra intuïció. Del 8 al 22 de juliol es va exposar un cub de gel protegit per un aïllament tèrmic. La ciutadania va poder apostar sobre quants litres de gel no es fondran durant aquest període.

S'ha demostrat amb edificis construïts segons l'estàndard Passivhaus que l'aïllament tèrmic ajuda significativament a assolir un confort a l'estiu dins dels edificis. A més, es redueixen els consums energètics d'aire condicionat i es redueix l'emissió de gasos d'efecte hivernacles.

+ informació

Organitzadors
- Cambra de Comerç Alemana per a Espanya. www.ahk.es
- TBZ, institut especialitzat en construcció d'edificis segons l'estàndard internacional Passivhaus. www.tbz.bz/tbzes
- Energiehaus, empresa especialitzada en el
desenvolupament d'esdeveniments sobre eficiència energètica. www.energiehaus.es


Col·laboradors
Ajuntament de Barcelona
Agrupació AuS
Col·legi Oficial d'Arquitectes de Catalunya
Institut IREC
Plataforma PEP

Patrocinadors

Ardex-Edilteco, BASF , Farhaus, Knauf, Sto y Wacker

Pàgines