Desembre 2011

Dimecres, 14 desembre, 2011
 Número 106, any 10. Desembre 2011

Notícies

 • DURBAN CONCLOU AMB UN ACORD DE MÍNIMS (+)
 • LA DONACIÓ D'ALIMENTS MÉS ENLLÀ DE NADAL (+)
 • ELS GOVERNS LOCALS, OBJECTE DE RECERCA (+)
 • ECOTENDÈNCIES (+)
 • NO EL COMPRIS, ADOPTA'L  (+)

Els signants proposen

 • PER UNA BARCELONA INTEL·LIGENT (+)
 • SIGNANTS PREMIATS PELS SEUS DISSENYS  (+)
 • BARCELONA, CAPITAL DEL RECICLATGE ARTÍSTIC (+)
 • PREMI PER UNA ARQUITECTURA SANA A LA MEDITERRÀNIA (+)
 • AL 2012, NOUS ITINERARIS PEL JARDÍ BOTÀNIC HISTÒRIC (+)

Acció 21

 • PROSPERITAT SENSE CREIXEMENT (+)
 • COMENCEM A OBRIR LES PORTES DE COLLSEROLA  (+)
 • CONEGUEU LES INICIATIVES PREMIADES D'ACCIÓ 21 (+)
 • NOUS SIGNANTS (+)
 • NOUS PLANS (+)

DURBAN CONCLOU AMB UN ACORD DE MÍNIMS

El 10 de desembre va finalitzar la Conferència de les Nacions Unides contra el Canvi Climàtic de Durban (17a Conferència de les Parts o COP17). Després de sessions maratonianes que es van allargar gairebé dos dies més del previst inicialment, els delegats van poder retornar als seus països amb un acord que contempla mantenir el Protocol de Kyoto. Malgrat això, el text del mateix acord reconeix explícitament que s’ha ampliat la bretxa entre la necessitat de reduir emissions i el ritme dels compromisos. Per altra banda, països significatius com Canadà, Rússia i el Japó no li han donat recolzament

Us recomanem alguns llocs web per informar-vos del seguiment d'aquesta cimera internacional.

- A la pàgina oficial de la Conferència de les Nacions Unides sobre canvi climàtic hi trobareu tota la informació de context, els documents oficials i les resolucions de la conferència de les parts (COP17).

- Per a una visió periodística internacional, dos dels diaris que n’han fet un seguiment estret són The Guardian i The Financial Times

- A casa nostra, el periodista Antonio Cerrillo ha fet un bon seguiment i interpretació de la conferència de Durban per a La Vanguardia. Vegeu aquest article sobre la utilitat (o no) de les cimeres sobre clima i altres articles relacionats.

- Frederic Ximeno, director de l’Estudi Ramon Folch, ha publicat fins al moment 5 clarificadors articles al seu blog.

- També trobareu una síntesi de la conferència i articles d’opinió a la revista Sostenible.

- Les ONG expressen en general la seva decepció pels resultats de la conferència. Vegeu entre moltes d’altres la visió política d’Intermon Oxfam.

LA DONACIÓ D'ALIMENTS MÉS ENLLÀ DE NADAL

La Fundació Banc dels Aliments ha recollit més de mil tones durant la campanya El Gran Recapte d’enguany. Per tercer any consecutiu aquesta Fundació recull aliments amb la col·laboració de botigues i supermercats durant el període anterior a les festes de Nadal. Posteriorment, els donatius es distribueixen a famílies de Catalunya que viuen sota el llindar de la pobresa (actualment ja sumen gairebé un milió i mig de persones).

Però durant la resta de l'any també és possible col·laborar amb la Fundació, bé fent-se "amic del Banc" o bé participant com a voluntari/a a les diferents campanyes que es realitzen.

Mireu el vídeo de la campanya.

ELS GOVERNS LOCALS, OBJECTE DE RECERCA

L'Institut de Ciències Polítiques i Socials (ICPSS), juntament amb la Diputació de Barcelona, ha publicat uns ajuts per fomentar el coneixement sobre l'estructura, el funcionament i les polítiques dels governs locals.

Els beneficiaris poden ser professorat universitari en formació, alumnat universitari de postgrau i professionals de les diferents administracions públiques de Catalunya.

L'import dels ajuts és de 3.500€ bruts.

S’hi pot optar individualment o en equips fins al 10 de febrer de 2012.

Bases

ECOTENDÈNCIES

Ecotendències és un espai de divulgació, reflexió i debat sobre reptes ambientals actuals i futurs impulsat per l'Obra Social "la Caixa". És un espai centrat en les darreres tendències ambientals i les seves implicacions socials, econòmiques i polítiques.

Cada setmana es tracta un tema des de diferents vessants:

- "A.tecno": es conviden experts de prestigi internacional per tal d'apropar el futur d’una forma clara i dinàmica.

- "A.idea": es dóna a conèixer projectes innovadors, que mostren solucions de mercat, aplicacions imaginatives i pràctiques.

- "A.tu": espai per a plantejar dubtes i inquietuds sobre l’àmbit més quotidià i les seves implicacions socials.

El 31 de gener de 2012 tindrà lloc la sessió Moure’s volant, que tractarà sobre les repercussions i les tendències de futur en el sector de l’aviació.

Properes sessions d'Ecotendències 

NO EL COMPRIS, ADOPTA'L

L'Ajuntament de Barcelona, des del Centre d'Acollida d'Animals de Companyia de Barcelona (CAACB), continua fomentant l'adopció de gossos mitjançant la difusió on line d’una peça devídeo que se centra en la idea que tothom pot adoptar el seu gos ideal.

A la web www.adoptabcn.cat trobareu informació sobre l’adopció i la tinença responsable d’animals de companyia. Tenir cura d’un gos aporta beneficis emocionals: ens fa companyia i estimula el nostre exercici físic, però cal dedicar-li l’atenció que requereix.
El Centre d’Acollida d’Animals de Companyia de Barcelona (CAACB) té cura dels animals que han estat abandonats i perduts a la ciutat. L’equipament, que recentment ha estat remodelat i ampliat, permet acollir prop de 140 gossos i 60 gats. L’objectiu del centre és reubicar els animals en llars on puguin rebre les atencions emocionals, d’alimentació i sanitàries que requereixen.  

PER UNA BARCELONA INTEL·LIGENT

Del 29 de novembre al 2 de desembre va tenir lloc a Barcelona la primera edició del congrés i fira internacional Smart City Expo. Van intervenir en l’esdeveniment més de 360 ponents, entre els quals van destacar experts internacionals de renom com Anthony Townsend, Gunther Pauli o Jeremy Rifkin entre d’altres, a més a més de representants de municipis de tot el món que van donar a conèixer les seves experiències i nombroses empreses que van presentar les seves solucions més innovadores.
 
La conferència es va estructurar en diferents àmbits, començant amb la visió global i innovadora, i seguint amb blocs relacionats amb les tecnologies de la informació i la comunicació, la qualitat de vida i la cohesió social, l’urbanisme, el bon govern, el medi ambient, l’energia i la mobilitat. Un dels encerts del congrés va ser la intervenció inicial de cada bloc en forma de keynote o notes clau per clarificar la temàtica. El concepte de Smart City és recent, els discursos van ser variats i en ocasions contraposats. Algunes de les idees recurrents van ser la de repensar la ciutat tenint present el creixement de la població urbana a tot el món, incorporar una visió global i integrada,  posar el punt de mira en la ciutadania, preveure en comptes de reaccionar als esdeveniments, establir col·laboracions público-privades, considerar les ciutats i els barris com a nuclis de producció i no només de consum i pensar en termes d’eficiència, interconnexió, innovació tecnològica, qualitat de vida i sostenibilitat.

Ramon Roca, president de Ros Roca Group, presideix el grup d’empreses sòcies organitzadores de Smart City Expo. Moltes altres empreses adherides a l’Agenda 21 de Barcelona en formen part: Abertis, Agbar, Comsa, Endesa, FCC, Gas Natural, Telefónica i Urbaser. També ha estat present a la mostra el Club EMAS, i lavola ha col·laborat en l’organització i moderació de l’esdeveniment paral·lel Smart Rural.

Barcelona, a més a més de ser l’amfitriona, ha tingut un paper destacat en l’aportació i continguts, especialment en el bloc d’urbanisme, amb la intervenció de Vicenç Guallart, arquitecte en cap de l’Ajuntament i gerent d’Hàbitat Urbà. La ciutat té la voluntat de destacar com a referent en l’àmbit de les ciutats intel·ligents, i ha llançat la proposta de liderar el desenvolupament d’un protocol de Smart Cities. Antoni Vives, regidor d’Hàbitat Urbà de l’Ajuntament de Barcelona, ha avançat que la propera Smart City Expo serà el novembre de 2012.

SIGNANTS PREMIATS PELS SEUS DISSENYS

Entre el 20 d'octubre i el 27 de novembre s'ha celebrat a Barcelona el Mes del Disseny per al reciclatge. Enaquest marc, l'Agència de Residus de Catalunya va fer entrega dels Premis Disseny per al reciclatge, en la VI edició d'aquesta convocatòria de guardons bianual. Barcelona Centre de Disseny (BCD) ha participat com a membre del Jurat.

El Premi distingueix els projectes, productes i materials que integren en el seu disseny la prevenció de residus, el seu reciclatge i la seva reciclabilitat. Enguany s'hi han presentat 188 candidatures en diferents modalitats, i vuit han estat organitzacions signants del Compromís ciutadà per la sostenibilitat.

El premi de la categoria de Projectes ha estat per a Urbaser, que ha realitzat el projecte "Trapos sucios" conjuntament amb Elisava Escola Superior de Disseny.

En la mateixa categoria, ha estat guardonada amb una Menció l'entitat Pöko Design per "Clean mix" i entre la selecció dels millors projectes està la proposta d'ACEFAT AIE.

Pöko Design, l'Agència de Promoció del Carmel i Entorns SA i l'Associació Drap-Art es troben entre les propostes seleccionades en la categoria d'Estratègies

En la selecció dels millors Productes estan recollides les iniciatives presentades per lavola i El Tinter+ClicTraç. A més, Nutcreatives ha col·laborat en el disseny de la proposta presentada per Grisverd, seleccionada en aquesta categoria.

Si voleu conèixer els projectes, fins al dia 8 de gener es pot visitar l'exposició a la Sala Cotxeres del Palau Robert (Pg. de Gràcia, 107).

BARCELONA, CAPITAL DEL RECICLATGE ARTÍSTIC

El Festival Internacional de Reciclatge Artístic, Drap-Art'11, està ja en marxa. Des del passat dia 16 i fins a finals de mes, tot un programa d'activitats entorn al reciclatge i l'art estarà esperant-nos. La segona fase del Festival, del 21 al 30 de desembre, concentra les seves activitats al FAD, Foment de les Arts i del Disseny (plaça dels Àngels, 5).

Una exposició de 30 peces d'art confeccionades amb materials reciclats, seleccionades d'entre més de 300 propostes, tallers, una fira d'art i una intervenció a l'espai públic a càrrec de Stephanie Senge són les propostes per a aquests dies.

El Drap-Art’11 es desenvolupa en vuit modalitats, que ens acosten al reciclatge creatiu: exposicions col·lectives d’obres d’art i objectes de disseny realitzats amb materials reciclables, intervencions en l’espai públic, l’espai de reflexió, la fira d’art i disseny o Drap-Boutique, els tallers participatius, espectacles, audiovisuals i cinema del medi ambient.

Programa d'activitats

PREMI PER UNA ARQUITECTURA SANA A LA MEDITERRÀNIA

L’associació Bioarquitectura Mediterrània premia iniciatives que promoguin una arquitectura més sostenible a la Mediterrània: bons exemples, noves idees, generar intercanvi d'experiències i debats, consensuar criteris, crear sinergies, sumar esforços, treballar en xarxa, avançar en la formació, ampliar el marc legislatiu… En definitiva, contribuir a fomentar les bones pràctiques a l’arquitectura de l’àmbit de la Mediterrània, que en aquesta edició té a Itàlia como país convidat.  

Es pot optar al premi de forma individual o en equips, empreses, organitzacions, associacions i institucions, tant de l’àmbit públic com del privat.

La data límit per enviar les propostes és el 15 de gener.

Bases del premi

AL 2012, NOUS ITINERARIS PEL JARDÍ BOTÀNIC HISTÒRIC

A partir de 2012, l’Associació d’Amics del Jardí Botànic ofereix rutes etnobotàniques per a descobrir l'estreta relació entre la humanitat i les plantes.

En aquests itineraris didàctics podreu descobrir els aromes de les plantes remeieres o bé aprendre a diferenciar les plantes hortícoles que ens donen aliment.

Les visites estan adreçades a grups i es realitzen al voltant de la Masia del Jardí Botànic Històric (avinguda dels Muntanyans, s/n, darrere del Palau Nacional de Montjuic).

Informació i reserves

Pàgines