Gener 2012

Dimarts, 17 gener, 2012
 Número 107, any 11. Gener 2012

Notícies

 • QUÈ OPINEU SOBRE LES PORTES DE COLLSEROLA? (+)
 • 2012: ANY DE L'ENERGIA SOSTENIBLE (+)
 • ACORDS VOLUNTARIS PER MITIGAR EL CANVI CLIMÀTIC (+)
 • EINES 2.0 AL CONGRÉS DE COMUNICACIÓ AMBIENTAL (+)
 • SUBVENCIONS PER A UNA OCUPACIÓ MÉS VERDA (+)

Els signants proposen

 • RECONEIXEMENT A LA TASCA DELS SIGNANTS  (+)
 • EL FUTUR D'EUROPA EN CLAU DE SOSTENIBILITAT (+)
 • VOLEU SER EXPERTS EN TURISME RURAL SOSTENIBLE? (+)
 • TÈCNIQUES PER FER DEL VOSTRE BALCÓ UN HORT! (+)
 • TOT EL QUE CAL SABER SOBRE LA NOVA LLEI D'ENVASOS (+)

Acció 21

 • TIM JACKSON I L'ECONOMIA PER A UN PLANETA FINIT  (+)
 • L'ECODISSENY MÉS ENLLÀ DEL PRODUCTE (+)
 • CONCLOU LA PRIMERA PART DEL SEMINARI DE PARTICIPACIÓ (+)
 • NOUS SIGNANTS (+)
 • NOUS PLANS (+)

QUÈ OPINEU SOBRE LES PORTES DE COLLSEROLA?

El projecte estratègic Portes de Collserola comença una nova fase amb participació ciutadana. Els 112 equips multidisciplinars seleccionats per presentar projectes per a les portes tindran l'oportunitat d'escoltar les demandes i els comentaris dels veïns i de les entitats sobre aquesta actuació.

Es convocaran tres tallers participatius que tindran lloc durant el mes de febrer de 2012 amb els següents objectius:
- Donar a conèixer el projecte de les Portes de Collserola a la ciutadania de Barcelona.
- Facilitar la implicació de veïns i veïnes, entitats i la resta de la ciutadania en el procés de disseny de les portes.
- Donar la possibilitat als equips tècnics seleccionats d’escoltar i poder recollir les propostes ciutadanes en els seus projectes.
A cadascuna de les tres sessions programades es debatrà sobre quatre eixos temàtics (usos, mobilitat, medi natural i equipaments), i també sobre cadascun dels àmbits de les portes.


6 de febrer. Districte de Les Corts i Sarrià-Sant Gervasi.
Portes de la Diagonal, Pedralbes, Sarrià, Vallvidrera, les Planes, Bellesguard i Tibidabo.

9 de febrer
. Districte de Gràcia i Horta-Guinardó.
Portes de Penitents, Sant Genís, Montbau i Horta.
13 de febrer. Districte de Nou Barris.
Portes de Canyelles, Guineueta, Trinitat, Torre Baró i Ciutat Meridiana.
Prèviament s’han realitzat sessions informatives específiques a alguns districtes (Sarrià-Sant Gervasi, Horta i Nou Barris) i s’ha tractat com a ordre del dia en els Consells de Barri de Pedralbes (Les Corts) i Vallcarca-Penitents (Gràcia).
La difusió s’ha completat amb les entitats dels districtes implicats, el membres del Consell Consultiu de Collserola, del Consell de Ciutat i del Consell de Medi Ambient.

La informació sobre el projecte Portes de Collserola està disponible a la web d’Hàbitat Urbà de l'Ajuntament de Barcelona.

2012: ANY DE L'ENERGIA SOSTENIBLE

Per decisió de les Nacions Unides s’ha proclamat el 2012 l'Any Internacional de l'Energia Sostenible per a Tothom, entenent aquesta energia com la que es produeix i s'utilitza per donar suport a llarg termini al desenvolupament humà en l'àmbit social, econòmic i ecològic.
No obstant això, el repte d’assegurar l’accés global a les energies renovables ha de tenir en compte que encara hi ha 1.400 milions de persones que no tenen accés a l'energia moderna i uns 3.000 milions que encara depenen dels combustibles fòssils i el carbó com a principals fonts d'energia.
Per cobrir la demanda d'energia a nivell mundial serà necessària l'aplicació de polítiques de promoció i desenvolupament a més de la difusió de les tecnologies energètiques adequades, fins i tot fent transferència d'aquestes tecnologies des dels països més desenvolupats fins als que encara es troben en vies de desenvolupament.

ACORDS VOLUNTARIS PER MITIGAR EL CANVI CLIMÀTIC

L’Oficina Catalana del Canvi Climàtic impulsa i dóna suport a l’establiment d’acords voluntaris amb organitzacions, entitats i col·lectius de Catalunya per a la reducció de les seves emissions de gasos amb efecte d’hivernacle.

Totes les empreses, institucions, administracions públiques, associacions i fundacions que vulguin adherir-se al Programa d’Acords Voluntaris, es comprometen voluntàriament a fer el seguiment de les seves emissions i establir mesures que contribueixin a la seva reducció, més enllà del que obliga la normativa. Per la seva banda, la Generalitat de Catalunya estimula aquests esforços i, alhora, estableix mecanismes per al seu reconeixement públic.
Algunes de les organitzacions signants del Compromís ciutadà per la sostenibilitat ja s’han adherit a aquest programa:
Lavola.
ERF Gestió i comunicació ambiental, S.L.
Acciónatura.
TMB.
El Tinter, Arts gràfiques, edicions i produccions S.A.L.
Fundació Futur
Entitat del Medi Ambient de l'Àrea Metropolitana de Barcelona
UPC (Laboratori per a la Innovació Tecnològica d'Estructures i Materials)
Gràfiques Ortells, S.L.
Recentment, la Secretaria de l’Agenda 21 ha establert una col·laboració amb l’Oficina Catalana de Canvi Climàtic per donar a conèixer el Programa d’Acords Voluntaris al conjunt dels signants. Per aquesta raó, durant el mes de març es realitzarà una sessió informativa oberta a totes les entitats que hi estiguin interessades.

EINES 2.0 AL CONGRÉS DE COMUNICACIÓ AMBIENTAL

Els propers 24 i 25 de febrer Girona allotjarà per segon any el Congrés de Comunicació Ambiental, que enguany es focalitzarà en les noves tecnologies i les xarxes socials aplicades a la difusió ambiental.
El 2n Congrés de Comunicació Ambiental s’adreça a professionals i estudiants de la comunicació ambiental que tinguin la necessitat de divulgar iniciatives relacionades amb el medi ambient. En aquest sentit, hi són convidades entitats ecologistes, associacions, centres d’educació ambiental, tècnics d’ajuntaments i consultors ambientals.
El  Congrés està impulsat pel Centre per a la Sostenibilitat Territorial, el Departament de Territori i Sostenibilitat de la Generalitat de Catalunya, l’associació Limnos-EdC, la Demarcació de Girona del Col·legi de Periodistes de Catalunya, el Col·legi d’Ambientòlegs de Catalunya, la Diputació de Girona i l’Ajuntament de Girona.
Hi col·laboren l'Associació de Naturalistes de Girona, l'Institut de Medi Ambient de la Universitat de Girona, el portal mónSOStenible, el Consell d'Iniciatives Locals per al Medi Ambient, la Xarxa de Custòdia del Territori, la fundació iWith.org, el portal d'economia domèstica i sostenible Jornal.cat, l'Escacc, fundació espai català de cultura i comunicació, l'associació STIC.cat, l'Institut del Territori i la Societat Catalana d’Educació Ambiental.
Podeu realitzar la vostra inscripció a través d’aquest formulari en línia. El termini d’inscripcions finalitza el divendres 10 de febrer de 2012.


Consulteu la Memòria del I Congrés de Comunicació Ambiental (2010).

SUBVENCIONS PER A UNA OCUPACIÓ MÉS VERDA

El Programa Empleaverde és una iniciativa de la Fundación Biodiversidad per a la millora de l’ocupació, que integra projectes que posen en marxa processos de canvi relacionats amb el medi ambient i la sostenibilitat.

En aquest marc, la Fundación cerca aliances amb altres organitzacions i institucions que comparteixen els mateixos objectius, com ara el Fons Social Europeu (FSE). El paper de la Fundació des del 2001 és servir de pont entre la política d’ocupació i la política ambiental. En el període 2007-2013 està participant en el Programa Operatiu Adaptabilitat i Ocupació, on es troba el Programa Empleaverde.
Els llocs de treball “verds” són aquells que redueixen l’impacte ambiental de les empreses i sectors econòmics fins assolir nivells sostenibles, per exemple:
- Reduint el consum d’energia, matèries primeres i aigua mitjançant estratègies de gran eficiència.
- Descarbonitzar l’economia i reduir les emissions de gasos d’efecte hivernacle.
- Evitar o minimitzar la generació de residus i de contaminació.
- Protegir i restablir els ecosistemes i la biodiversitat.

Objectius del Programa Empleaverde
- Promoure i millorar l’ocupació en general i la “verda” en particular.
- Promoure la creació d’empreses vinculades al medi ambient.
- Adaptar les activitats econòmiques a la normativa ambiental.
- Fomentar la modernització i innovació d’empreses i sectors d’activitat.
- Augmentar les competències i la qualificació dels treballadors en temes ambientals i de sostenibilitat.
Per a la consecució d’aquests objectius, els projectes del Programa Empleaverde poden contemplar algunes d’aquestes accions:
- Cursos de formació.
- Plataformes e-learning.
- Jornades, seminaris i congressos.
- Premis i concursos.
- Campanyes de sensibilització.
- Diagnòstics, estudis, metodologies, guies, etc.
- Material informatiu i divulgatiu (publicacions, fulletons, vídeos, pòsters, etc.).
- Assessorament personalitzat (telefònic, on-line, presencial, itinerant).
- Xarxes.
El pressupost total de cada projecte oscil·la entre 50.000 i 300.000 euros. Reben un cofinançament del Fons Social Europeu del 80% o 50%, segons la regió en la qual es desenvolupin.

Més informació i bases de la convocatòria

RECONEIXEMENT A LA TASCA DELS SIGNANTS

El 20 de gener de 2011 va tenir lloc al Saló de Cròniques de l’Ajuntament de Barcelona el lliurament dels Premis Acció 21 de 2011, en un acte presidit pel regidor de Medi Ambient i Serveis Urbans de l'Ajuntament de Barcelona, Joan Puigdollers, i que va comptar amb la presència de representants del Consell Municipal de Medi Ambient i Sostenibilitat de Barcelona.
Prèviament al lliurament dels premis, Ignasi Cubiñá, director d’EcoIntellingentGrowth, va impartir la conferència “Disseny i cultura c2c, l'agenda positiva”.
A l’edició de 2011 es van presentar 33 candidatures de les quals se n’han guardonat onze: sis premis i cinc mencions. Els premis són:
- Pont solidari. Reutilització de recursos, presentada per la Fundació Banc de Recursos. Es tracta d'un projecte que dóna sortida i deriva excedents de recursos d'empreses, institucions o particulars, especialment de tipus educatiu (ordinadors i material informàtic), d’agricultura (tractors i complements) i de sanitat (equipament mèdic) a beneficiaris del sud i del nord que ho necessiten a través d’ONG per al Desenvolupament. Actualment s’està implantant un servei en línia per millorar l’eficàcia del projecte.
- Autogestió i generació de multiserveis ecològics, presentada per Missatgers Trèvol SCCL. Trèvol és una empresa autogeneradora de serveis sostenibles: missatgeria amb bicicleta, moto i furgoneta elèctrica, neteja amb productes ecològics i venda i distribució de productes ecològics i de comerç just.
- Rebiciclem: espai de participació, formació i reutilització, presentada per Biciclot SCCL. És un projecte de reducció de residus a partir de la reparació de bicicletes de segona mà amb formació prelaboral per a joves en risc d'exclusió social. Les bicicletes reparades es lliuren a entitats socials per al seu ús.
- Música Zero, presentada per l’Associació Producciones Callejeras. La iniciativa consisteix en l'organització d’espectacles musicals de petit i mig format amb un balanç zero de consum energètic, per promoure la música als espais públics i sensibilitzar en matèria de medi ambient i consum. S’utilitzen bicicletes i tricicles per part del mateix públic de l’espectacle i plaques solars com a sistemes de generació d'energia. L’escenari es compon per un equip de so d’alta eficiència energètica i il·luminació amb LED.
- Ecotó, presentada per l’Associació Estel Tàpia, que ha dissenyat i produït un embolcall reutilitzable per a entrepans, per eliminar l'ús del paper d'alumini. L’ecotó és un tovalló de roba amb làmina de plàstic, plegable, de fabricació artesanal, realitzat per persones amb risc d'exclusió social del barri del Raval i amb materials recuperats.

En la nova modalitat de guardó a la millor iniciativa que té per objectiu principal la prevenció de residus, el Jurat va decidir premiar la proposta següent:
- Jugar sense joguines; joc és vida!, presentada per l’Escola Bressol Municipal Valldaura. El projecte proposa una reflexió que canvia el concepte del joc i les joguines (materials, relacions, espais de joc...) i potencia el paper d'una escola oberta a les famílies, al barri i al món. La iniciativa “Jugar sense joguines” forma part d’un projecte més complet, juntament amb dos més: “Escola oberta” i “Més enllà de l’hort”. Una part del projecte consisteix en la reutilització de materials com a elements lúdics. L’escola té una llarga trajectòria a l'Agenda 21 Escolar, i és exemplar en educació ambiental, amb un projecte sòlid i singular.
El Jurat va acordar distingir amb una Menció especial les següents iniciatives:
- Treballant per una ciutat més sostenible amb tu i per a tu!, presentada per la Unió de Botiguers Sant Pau-Gaudí. El projecte impulsa l'adopció de pràctiques responsables entre els comerços i els consumidors de la zona comercial de Sagrada Família, a través d’accions amb comerciants, ciutadans i turistes: petita guia de difusió i bones pràctiques per a turistes, assessoraments, jocs i activitats al carrer, lliurament de bosses de cotó, etc.
- Projecte de mobilitat sostenible a Catalunya: mesures d’eficiència energètica i disminució d’emissions, presentada pel Grupo Leche Pascual. L'empresa ha substituït l'antiga flota de vehicles comercials per cotxes híbrids, i ha incorporat camions que funcionen amb gas liquat. La direcció té incorporats els valors socials de l'empresa, i fa una aposta forta per la qualitat del producte i l'eficiència i la millora de la sostenibilitat en els processos de producció i distribució. Pascual té la flota privada de vehicles híbrids més important de Barcelona i d'Espanya (vehicles comercials).
- FICMA- Ficmateca i Petit FICMA, presentada per l’Associació Festival Internacional de Cinema de Medi Ambient (FICMA). El FICMA és el festival internacional de cinema de medi ambient més veterà del món (19 edicions). Les darreres dues edicions han tingut lloc a Barcelona, amb voluntat de continuar i establir-hi la seu permanent del festival. El 2011 es va fer una programació específica per públic infantil amb el nom Petit Ficma.
- 1010 ways to buy (without money), presentada per Carlitos y Patrícia SL. La iniciativa fomenta la compra sense diners per la diada de Sant Jordi. S'ofereix intercanviar cada llibre per un bon propòsit immaterial. El format i els mitjans de difusió són originals i també la idea d'apropar-se als turistes.
- Biodiversidad Insecta Collserola. Proyecto para el estudio multidisciplinar a largo plazo de la biodiversidad en la Barcelona del siglo XXI, presentada per Jorge L. Mederos López. Es tracta d'un estudi dels artròpodes al Parc Natural de la Serra de Collserola, amb l'objectiu de fer el seguiment de les seves poblacions i comprendre l'estat de conservació del medi. El responsable del projecte forma part del Museu de Ciències Naturals de Barcelona i l'estudi es desenvolupa amb el suport del Consorci del Parc Natural de la Serra de Collserola, el Zoo de Barcelona i el Museu de Ciències Naturals de Barcelona. Part del projecte es desenvolupa amb voluntariat.

EL FUTUR D'EUROPA EN CLAU DE SOSTENIBILITAT

El cicle Parlant de sostenibilitat en un nou marc global de la Fundació Fòrum Ambiental i l'Obra Social de Catalunya Caixa arriba a la seva fi amb dues sessions sobre el futur del model social europeu i de la UE com actor internacional en polítiques de sostenibilitat.

31 de gener, a les 18 h

Futur i viabilitat del model social europeu en el nou context de competència econòmica i internacional

El model social requereix una reforma, que pot anar per diverses vies. Una anàlisi d'Europa des de la perspectiva del seu model social i idees predominants per a aquesta nova era, ens pot ajudar a conèixer com conviure amb nous fenòmens: la globalització, la diversitat cultural, la democràcia canviant i el repte del medi ambient entre altres. Com pot l'economia europea, competir en cada un d'aquests contextos per a una globalització equitativa i punts essencials per a un nou model social europeu.
President: Sr. Joan PUIGDOLLERS, Regidor de Medi Ambient i Serveis Urbans de l’Ajuntament de Barcelona.
Sr. Joaquín NIETO, Director de l’Oficina de la OIT per a Espanya (Organització Internacional del Treball).
Moderador: Sr. Josep Maria VEGARA, Catedràtic emèrit de la UAB.

14 de febrer, a les 18 h

Futur de la UE com actor internacional a les polítiques de sostenibilitat

A la vista de les perspectives de futures modificacions institucionals de la Unió Europea, reflexionarem respecte al disseny d’un marc indispensable per a polítiques que convergeixin en acords de desenvolupament sostenible, camí de Rio+20.

President: Sr. Pedro L. YÚFERA, Degà de l’Il·lustre Col·legi d’Advocats de Barcelona.
Sr. Manuel MARÍN, Ex-president del Congrés dels Diputats i President de la Fundación Iberdrola (PC).
Moderador: Sr. Josep Lluís SALAZAR, President de la Secció de Dret Ambiental de l’Il·lustre Col·legi d’Advocats de Barcelona.

Més informació i inscripcions: www.forumambiental.org

VOLEU SER EXPERTS EN TURISME RURAL SOSTENIBLE?

Eco-union llança el projecte ecoTURAL amb l'objectiu de fomentar l'ocupació verda i millorar la competitivitat del sector turístic, mitjançant l'assessorament i la formació per a la integració de pràctiques responsables i sostenibles, tant en les activitats econòmiques existents com en noves iniciatives en zones rurals.
En el marc d'ecoTURAL es convoquen un seguit d'accions que es desenvoluparan des de febrer fins a maig de 2012 i que inclouen cursos on-line, tallers i assessorament gratuït sobre turisme rural, natural, cultural i ecològic.

Més informació

TÈCNIQUES PER FER DEL VOSTRE BALCÓ UN HORT!

Us proposem diverses activitats relacionades amb l'horticultura urbana que tindran lloc en els propers mesos:

LA DESPENSA VERDETallers d'iniciació a l'hort urbà

Dimarts, 24 de gener, de 18.30 a 20.30 h
Preu: 25€
Dimarts, 14 de febrer, de 18.30 a 20.30 h
Preu: 25€

No és necessari tenir coneixements previs, només estar interessat/da en el cultiu ecològic al balcó, terrassa o petit hort.

Es realitzarà un llavorer d'hortalisses de temporada, que els alumnes s'enduran a casa. I un transplant d'hortalissa.

Els tallers es realitzen a la botiga Mayolas, a Via Laietana 57.

Més informació i inscripcions

ECOHORTUS

Tallers d'horticultura urbana i ecològica

Dissabte 10 i 17 de març, d'11 a 14.30 h
Dilluns 12 i 19 de març, de 18 a 20.30 h

Lloc: Seu de "Reparat millor que nou" (c. Sepúlveda, 45-47)

Inscripcions al telèfon 934 242 871 o al correu reparat@millorquenou.cat

Tallers demostratius de com conrear un hort urbà
Dijous 15 de març, de 19 a 20 h
Lloc: Servei Estació (c. Aragó 270-272)

Inscripcions a través del correu tallers@serveiestacio.com

Taller de compostatge i vermicompostatge domèstic

Dissabte 24 de març, de 18.30 a 19.30 h
Lloc: Garden Center Ca l´Agustí (c. Pere IV, 429-431)
Preu: 5€

Inscripcions al telèfon 93 266 07 57.


Taller d'hort domèstic o balcó comestible
Diumenge 25 de març, de 12 a 13 h
Lloc: Garden Center Ca l´Agustí (c. Pere IV, 429-431)
Preu: 5€

Inscripcions al telèfon 93 266 07 57

LA FÀBRICA DEL SOL

Vine a conèixer l'agricultura urbana de la ciutat!
L'equipament d'educació ambiental La Fàbrica del Sol proposa, a partir del 28 de gener i fins a la tardor, un programa de rutes guiades per conèixer de prop l'activitat que té lloc als horts urbans de la ciutat i els beneficis que aporten al conjunt de la ciutat.
El programa proposa diferents rutes que permeten abordar els horts des de diferents aproximacions temàtiques: la ciència i l'experimentació, la biodiversitat, la salut, etc. i que permetran als participants conèixer espais poc coneguts de la ciutat.
El programa està organitzat per l'Ajuntament de Barcelona i ha comptat amb la col·laboració del Museu d'Història de la Ciutat, la Universitat de Barcelona (UB), la Fundació Miquel Agustí de la Universitat Politècnica de Catalunya, a més d'altres organismes i empreses.
Les rutes previstes dins del primer trimestre de 2012 són:
Agricultura urbana: pagesos de muntanya
Dissabte 28 de gener, d'11 a 13.30 h
Es pot fer agricultura ecològica a Barcelona? Com funciona la xarxa d'horts urbans? Ruta a peu per la falda de Collserola i visita als horts de Can Soler i Can Carlets.
Agricultura urbana: l'hort, espai per a la recerca i l'aprenentatge
Dissabte 18 de febrer, d'11 a 13.30 h
Es pot fer investigació en els horts urbans de la ciutat? Ruta a peu i en TramBaix pels Camps Experimentals de la Facultat de Biologia (UB) i pels horts de Torre Melina.

Agricultura urbana: conrear a la ciutat

Dissabte 17 de març, d'11 a 13.30 h
T'agradaria aprendre les tècniques bàsiques de conreu? Coneixes els horts que hi ha a Barcelona? Ruta a peu i amb metro a l'hort de la Masia de Can Cadena i a un hort instal·lat en un terrat.
Els desplaçaments requerits en la realització de l'activitat es realitzaran a peu, en transport públic o amb bicicleta, fomentant així la mobilitat sostenible i saludable.
Totes les activitats són gratuïtes amb places limitades. Les inscripcions poden realitzar-se per correu electrònic o per telèfon al 932 564 430 (un màxim de dues persones adultes per inscripció).

TOT EL QUE CAL SABER SOBRE LA NOVA LLEI D'ENVASOS

L’associació Aproma organitza una jornada per debatre a fons els aspectes de la nova llei de Gestió d’Envasos i Residus d’Envasos.

Dia: 26 de gener
Horari: de 9 a 18 h
Lloc:Casa del Mar (c. d'Albareda, 1-13). L3-Drassanes o L2-Paral·lel.

La llei de residus 10/1998 ja contemplava la possibilitat de realitzar la gestió d’envasos i residus d’envasos de begudes mitjançant els Sistemes Integrats de Gestió (SIG) i/o el Sistema de Dipòsit, Devolució i Retorn (SDDR). Tot i així a Espanya es va apostar clarament pel SIG. Ara bé, és amb la nova llei aprovada el passat juliol (22/2011, 28 de juliol 2011) que el model SDDR agafa empenta, seguint l’exemple de països del nord d’Europa on aquest sistema ja s’ha consolidat amb èxit, i pren l’impuls necessari per plantejar la seva implantació a l’Estat Espanyol pels envasos de begudes.

En front d’aquesta proposta es troba la realitat consolidada dels SIG, la qüestió és doncs, veure les possibilitats de millora i quina seria l’evolució desitjable en el camp de la gestió dels esmentats residus, tenint en compte l’eficiència relativa en els aspectes ambientals, econòmics, socials i culturals.

Pàgines