Febrer 2012

Dijous, 9 febrer, 2012
 Número 108, any 11. Febrer 2012

Notícies

 • TORNEN LES CONFERÈNCIES DE L'AULA D'ECOLOGIA (+)
 • JOVES COMPROMESOS AMB EUROPA (+)
 • BIOCULTURA DES DE DINS (+)
 • 20/20/20: JOVES, FUTUR I SOSTENIBILITAT  (+)
 • VOLEU SORTIR EN AQUEST BUTLLETÍ? (+)

Els signants proposen

 • TURISME DE BARCELONA CALCULA LA SEVA PETJADA DE CARBONI (+)
 • DAVANT DEL FRED, ELS SIGNANTS NO S'ATUREN! (+)
 • CONVERSES QUE CANVIARAN EL TEU DIA A DIA (+)
 • EMPRESES CAP AL RESIDU ZERO (+)
 • AL RAVAL, CARNESTOLTES SENSE EMISSIONS  (+)

Acció 21

 • VISITA A UN EDIFICI ECOEFICIENT (+)
 • NOU REPTE: REDUÏM LES NOSTRES EMISSIONS (+)
 • VISIÓ 2050: EL CAMÍ EMPRESARIAL CAP A UN MÓN SOSTENIBLE (+)
 • REUNIÓ PLENÀRIA ANUAL DEL CMMAS (+)
 • NOUS SIGNANTS (+)

TORNEN LES CONFERÈNCIES DE L'AULA D'ECOLOGIA

Torna el cicle de conferències de l’Aula d’Ecologia, que enguany assoleix la seva dissetena edició dedicada als canvis que la societat actual ha d’afrontar: el canvi climàtic, la post-crisi econòmica i financera, les ciutats autosuficients, l'aprofitament de les aigües del subsòl o la pesca.
Les sessions tindran lloc a les 19.30 h a l'auditori de la Biblioteca Jaume Fuster (pl. Lesseps, 20-22), del 21 de febrer al 8 de maig. L'entrada és lliure i gratuïta.

Aquest cicle està organitzat per l'Ajuntament de Barcelona amb la col·laboració de la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB) i el Centre de Recerca Ecològica i Aplicacions Forestals (CREAF).

Programa 

Les persones interessades a adquirir exemplars de l'edició de l'Aula d'Ecologia de 2010, poden sol·licitar-los a la Secretaria de l'Agenda 21 a través del correu electrònic agenda21@bcn.cat.

Podeu consultar els resums d'edicions anteriors aquí.

JOVES COMPROMESOS AMB EUROPA

Els passats dies 26 i 27 de gener, 9 joves de centres de l’Agenda 21 Escolar de Barcelona, representants d’uns 300 centres educatius de secundària de la Xarxa d’Escoles per a la Sostenibilitat de Catalunya, van participar a la conferència estatal Els joves tenim cura del planeta.

A la trobada, que va tenir lloc a Vitòria-Gasteiz (Capital Verda Europea 2012), es van presentar experiències i compartir els acords de la Carta Internacional de Responsabilitats, acordada a la Conferència Internacional de Brasil al 2010. També es va reflexionar sobre les múltiples relacions que es donen entre el centre escolar i el territori i es van preparar una sèrie de comunicacions per donar a conèixer les seves conclusions.

Taller del manifest

Taller de premsa

Taller de cartells

Blog de la CONFINT

D'altra banda, 2 estudiants de la UAB han representat l'Estat espanyol a la ciutat verda europea d’Hamburg al 2011. El motiu de la trobada ha estat la realització d'un estudi d'abast europeu per analitzar les prioritats de les noves generacions en matèria de desenvolupament sostenible de les ciutats.
L'estudi, titulat "Green Capital of Tomorrow - The Next Generation's Perspective" està dirigit pel professor Dr. Werner Beba de la Universitat d'Hamburg de Ciències Aplicades (HAW-Hamburg). El resultat ha estat un memoràndum de deu punts amb les idees més importants a tenir en compte de cara al futur de les grans ciutats.  

Més informació
Memoràndum complet

BIOCULTURA DES DE DINS

Ja estan obertes les inscripcions per disposar d’un expositor a la Fira Biocultura, que tindrà lloc del 3 al 6 de maig al Palau Sant Jordi de Barcelona.

L'organització de Biocultura, a càrrec de l'associació VidaSana, té uns criteris d'admisió específics per a cada àrea de la fira, pel compliment dels quals vetlla un comitè de selecció. Cal enviar la informació requerida dels productes, certificacions i tot aquell material que simplifiqui la valoració.

Criteris de participació

Documentació necessària per ésser expositor

Contractació d'espais publicitaris

Més informació a biocultura@vidasana.org o al telèfon 935 800 818.

20/20/20: JOVES, FUTUR I SOSTENIBILITAT

L'Agència Europea del Medi Ambient ha llançat un concurs de vídeos per a joves europeus d'entre 19 i 21 anys, a qui ha denominat la "Generació '92".
El concurs coincideix amb el 20è aniversari de la Cimera de la Terra a Rio de Janeiro (1992) i l'objecte dels vídeos és com s'imaginen aquests joves la sostenibilitat d’aquí a 20 anys.
D'entre els vídeos seleccionats hi ha premis de 1.000 fins a 3.000 euros i també un viatge a Copenhagen el proper 5 de juny de 2012, on es troba la seu de l'Agència Europea del Medi Ambient.

Les propostes es poden enviar fins al 2 d'abril.

Més informació i bases del concurs 

VOLEU SORTIR EN AQUEST BUTLLETÍ?

Si la vostra organització realitza activitats vinculades als objectius del Compromís ciutadà per la sostenibilitat, com ara conferències, tallers, debats, seminaris, cursos, visites guiades... o bé voleu informar a la xarxa de signants de l’Agenda 21 de la vostra tasca en algun àmbit relacionat amb la sostenibilitat, feu-nos-ho saber a través del correu electrònic agenda21@bcn.cat.

Des de la Secretaria de l'Agenda 21 intentarem publicar les vostres notícies en algun dels butlletins Info21 que enviem mensualment.

Recordeu que també podeu introduir vosaltres mateixos les activitats al calendari en xarxa, i publicar els anuncis a la web de l'Agenda 21.

TURISME DE BARCELONA CALCULA LA SEVA PETJADA DE CARBONI

El Consorci de Turisme de Barcelona s'ha convertit en un dels primers organismes de promoció turística d’Europa que ha calculat la seva petjada de carboni, un indicador ambiental que quantifica els gasos d’efecte hivernacle, expressats com a tones de CO2, que l’entitat emet, directament o indirectament.

L’estudi ha conclòs que, durant l’any 2010, les emissions de CO2 de Turisme de Barcelona van arribar a les 547,75 tones, les quals van ser generades, principalment, per les publicacions, en un 54,73%; pels viatges comercials, en un 20,99%; i pel consum elèctric de les oficines, que representa un 14,54%. La resta d’activitats, com el desplaçament de personal i l’enviament de material, no supera en cap cas el 10% de les emissions totals de gasos d'efecte hivernacle.

A més d'ésser signant del Compromís ciutadà per la sostenibilitat des de l'abril de 2011, Turisme de Barcelona implementa, a través del seu programa Barcelona Sustainable Tourism, una política d’accions per reduir l’impacte ambiental i postular-se com una empresa més sostenible.

En els últims mesos, Barcelona s’ha convertit en la primera ciutat del món a obtenir el reconeixement Biosphere World Class Destination, una certificació turística que atorga l’Institut de Turisme Responsable (ITR), organisme impulsat per la UNESCO.

Nota de premsa

DAVANT DEL FRED, ELS SIGNANTS NO S'ATUREN!

Les properes setmanes de febrer i març vénen carregades d’activitats. Us mostrem les propostes d'alguns signants de l'Agenda 21:

ALTERNATIVA 3

Alternativa 3 celebra el seu 20è aniversari amb un seguit d'activitats que van començar el 3 de febrer amb una jornada sobre l’impacte del comerç just al nord i al sud. Consulteu els vídeos de l'acte.

A més, s'estan preparant activitats al voltant del comerç just que s'allargaran fins al novembre de 2012: tasts de cafè i xocolata, concurs de mones de Pàsqua, festa del comerç just i aules de cuina.

Més informació al correu i al telèfon 937 869 37.

L'AULA AMBIENTAL DE LA SAGRADA FAMÍLIA

Canvi climàtic, cultiu ecològic casolà i vehicle elèctric ocupen les tertúlies i tallers de l’Aula Ambiental de la Sagrada Família durant els propers mesos.

Programa d'activitats

CONSORCI BIBLIOTEQUES DE BARCELONA

Ja ha començat el cicle "Visions de ciència". Tots els dilluns, a les 19 h.

Dilluns 20 de febrer: La proposta cooperativa de Som Energia
Biblioteca Garcilaso

Dilluns 27 de febrer: La indústria nuclear després de Fukushima
Biblioteca Sagrada Família

Dilluns 5 de març: Alternatives als hidrocarburs: de l'ITER a la biomassa. A les 19.30 h a la Biblioteca Les Corts - Miquel Llongueras

Dilluns 12 de març: Cap a un món sense hidrocarburs?
Biblioteca Vila de Gràcia


ECOUNION

Durant el mes de febrer s'estan formant 73 nous professionals en sostenibilitat amb els cursos online i gratuïts d'EcoUnion: emprenedoria verda en turisme rural, ecoturisme rural, cursos "ecobàsics i microtraining" sobre mobilitat sostenible, economia, Rio+20, aigua, energia, agroecologia i sustainable business.
Informeu-vos a www.eco-union.org/formacion i www.ecotural.org

SETEM

Del 7 de febrer al 30 de març té lloc el Cicle "Finances i Ètica. Oxímoron?", que pretén fomentar una reflexió col·lectiva sobre el sistema financer i apropar les alternatives a la banca existents al nostre territori.

Més informació sobre els videofòrums, jornades d'informació i espais de debat

CONVERSES QUE CANVIARAN EL TEU DIA A DIA

El Consell de la Joventut de Barcelona convida els joves a debatre amb experts sobre consum i mobilitat sostenible. Aquesta sessió obre un cicle anomenat "A un altre ritme: Converses que canviaran el teu dia a dia".
Com et mous en el teu dia a dia per la ciutat? Ets conscient del què consumeixes? Què creus que hauria de millorar al teu entorn per viure en una ciutat més verda?
Aquests i d'altres temes ambientals que afectin els joves que viuen a Barcelona els poden debatre en aquests espais on es parlarà de polítiques de joventut.

I perquè? Doncs perquè aquestes incideixen directament en el model de ciutat en què vivim, també des d'un vessant sostenible i responsable. Per això és important contemplar també aquest vessant verd a les mesures que es puguin incloure al proper Pla Jove municipal 2012-2015.
Des del CJB us conviden a participar a dos espais de debat on es tractaran aspectes clau per a potenciar una ciutat més conscient i sostenible!


Dijous 23 de febrer: El consum a debat.
Hi intervindrà:
- Ruben Suriñach, membre del Centre de Recerca i Informació en Consum (CRIC)
Dijous 1 de març: La mobilitat urbana a debat.
Hi intervindran:
- Txell Hernández, directora del Bicicleta Club de Catalunya (BACC)
- Ricard Riol, president de l'Associació per a la Promoció del Transport Públic (PTP)

Els debats es realitzen a les 19 h a l'Espai Jove La Fontana (Gran de Gràcia, 190-192), metro Fontana.
Entrada lliure. Confirmeu assistència al 93 265 47 36 o a sostenibilitat@cjb.cat.

EMPRESES CAP AL RESIDU ZERO

La Fundació per a la Prevenció de Residus i el Consum Responsable, en el marc de l'Estratègia Catalana Residu Zero, organitza una jornada de formació gratuïta (cofinançada pel Fons Social Europeu) i dirigida a treballadors i treballadores d'empreses catalanes (especialment pimes i micropimes, així com autònoms) amb la finalitat d'engegar el debat i facilitar criteris i instruments per avançar cap a processos productius més responsables i eficients.

Sota el títol “Els beneficis en les empreses ecoeficients” es pretén mostrar la viabilitat de la implantació de pràctiques orientades al Residu/Emissió Zero i l'estalvi econòmic, com una oportunitat d’innovació i de reducció de la contaminació en el context de crisi actual.

Aquesta formació es desenvolupa amb la col·laboració del Centre de Disseny d'Equips Industrials de la Universitat Politècnica de Catalunya -CDEI-UPC- i el suport de la delegació de PIMEC Baix Llobregat i el Centre d'Estudis Comarcals del Baix Llobregat.

El primer mòdul, que abasta la demarcació de Barcelona, es realitzarà el 28 de febrer a Sant Feliu de Llobregat. Encara queden places  disponibles, si esteu interessats/des inscriviu-vos imminentment a través del correu info@residusiconsum.org o del telèfon 93 668 61 07 / 676 488 720

Programa de la jornada

Més informació aquí

AL RAVAL, CARNESTOLTES SENSE EMISSIONS

El dissabte 25 de febrer a dos quarts de set de la tarda, com a cloenda de la Ravaltolstada, el Carnestoltes del Raval, l’associació Producciones Callejeras oferirà un concert lliure d’emissions de CO2 a la plaça Folch i Torres. S’instal·laran 10 bicicletes estàtiques per generar l’electricitat necessària per fer funcionar un equip de so de 4000 watt.

Totes les persones que vulgueu anar a gaudir del concert, i les que vulgueu ajudar a pedalejar, sereu molt benvingudes!

Producciones Callejeras és una entitat signant del Compromís Ciutadà per la Sostenibilitat i va guanyar un dels premis Acció 21 de 2011 pel projecte Música Zero, la seva iniciativa de producció i realització d’espectacles musicals amb emissions 0. TV3 s’ha interessat per aquesta iniciativa i està realitzant un documental sobre Música Zero en el marc del projecte Ebits, compartit per diverses televisions europees.

El concert de la Ravaltolstada és una cortesia de Producciones Callejeras, sense cost per al barri. Hi intervindran Itakart, La Jep Band, Juanton el equilibrista, Santiago Castillo Club, Romanic Absis, Cuni Massa y Los Jinetes del Viento, Jumakwan i Alejandro Salas Group.

Enguany aquesta festa popular té com a motiu principal la salut, i és el tema que farà de fil conductor de les disfresses de les rues. El concert sense emissions de gasos ni fums i les 10 bicicletes que li donaran potència seran un element afegit vinculat a la temàtica de la Ravaltolstada, per la seva relació amb la protecció de la qualitat de l’aire, l’exercici físic i la salut.

Més informació sobre Producciones Callejeras i Música Zero: www.produccionescallejeras.es

Vegeu l’entrevista que els hi ha fet Vida Sana a: http://vidasana.org/noticias-vidasana/musica-zero-co2-en-el-raval-barcelona.html

Pàgines