Octubre 2012

Dijous, 25 octubre, 2012
 Número 115, any 11. Octubre 2012

Notícies

 • MÉS DE 200 PERSONES A LA CONVENCIÓ DE SIGNANTS (+)
 • S'APROVEN LES BASES DEL PLA BUITS  (+)
 • A BARCELONA, EL BUS SENSE EMBOLICS (+)
 • GRAN ACTIVITAT AL TERCER SECTOR AMBIENTAL (+)
 • SOLIDARITAT I ORDENACIÓ DEL TERRITORI TENEN PREMI (+)

Els signants proposen

 • EL MEDI AMBIENT A LA PANTALLA GRAN (+)
 • ENSENYA EL COR, FES BALANÇ SOCIAL  (+)
 • SIGUEM RESPONSABLES I EXPLIQUEM-HO! (+)
 • TEATRE SOCIAL I MEDI AMBIENT  (+)
 • LES ENTITATS JUVENILS CONEIXEN L'AGENDA 21 (+)

Acció 21

 • EL PARE DE L'AGENDA 21, A BARCELONA (+)
 • ESMORZARS SENSE RESIDUS (+)
 • LA CAIXA DEL TEMPS, NOU RECURS DE L'SDEA (+)
 • NOUS SIGNANTS (+)
 • NOUS PLANS (+)

MÉS DE 200 PERSONES A LA CONVENCIÓ DE SIGNANTS

El 18 d’octubre, 237 persones de l’Agenda 21 i de centres educatius de l'Agenda 21 Escolar van assistir a la Convenció de Signants per consensuar el text del nou Compromís.

La trobada es va desenvolupar amb èxit gràcies a la qualitat de la participació per part dels representants de les entitats en els grups de treball per cada un dels 10 objectius, a la col·laboració dels centres escolars i a les entitats que van presentar els seus projectes i desitjos de cara al futur.

Durant el proper mes de desembre tindrà lloc l'acte oficial per signar el nou Compromís. Us mantindrem informats/des!

La jornada es va obrir amb un muntatge audiovisual elaborat amb fotografies cedides pels signants, en torn als objectius del nou Compromís. Podeu veure el vídeo aquí.

S'APROVEN LES BASES DEL PLA BUITS

El passat 2 d'octubre va finalitzar el període d'exposició pública de les bases que han de regir el concurs per a optar a la gestió dels emplaçaments que formen part del Pla BUITS (Buits Urbans amb Implicació Territorial i Social).

S'han recollit diverses al·legacions formulades al contingut de les bases i el 29 d’octubre està prevista la seva aprovació definitiva. Un cop publicades les bases al BOPB, la convocatòria del concurs serà efectiva al dia següent, dimarts 30 d'octubre.

Consulteu els emplaçaments previstos a cada districte.

A BARCELONA, EL BUS SENSE EMBOLICS

La xarxa d'autobusos de TMB ha iniciat una transformació cap un model ortogonal, en el qual les línies tenen sentits vertical (V), horitzontal (H) i diagonal (D), que es troben en punts d'intercanvi.

El passat 1 d'octubre es va començar a implantar la primera fase de les 28 línies previstes per a la nova xarxa. En concret s'han estrenat 5 línies (88,8 quilòmetres) que substitueixen a 7 de les anteriors.

Segons TMB, el disseny de la nova xarxa d’autobusos obeeix a uns criteris basats en els d’una ciutat intel·ligent i els beneficis que se'n deriven són:

- Traçats el màxim de rectilinis possibles.

- Noves infraestructures per afavorir la velocitat i la regularitat.
- Sistemes avançats d’informació per als usuaris.
- Un sol transbordament per trajecte en el 95% dels trajectes.
Més informació sobre la nova xarxa d'autobusos.

GRAN ACTIVITAT AL TERCER SECTOR AMBIENTAL

El Tercer Sector Ambiental, després d'una llarga trajectòria de lluita per al foment de la sostenibilitat en el territori i la societat, ha sumat esforços per celebrar el seu propi Congrés els propers 13 i 14 de desembre de 2012.

Sota el lema "La força social del canvi ambiental", L'Obrador del Tercer Sector (O3sac) i el Departament de Territori i Sostenibilitat han impulsat aquesta actuació amb la finalitat de compartir coneixements, establir aliances i consolidar col·laboracions amb totes les entitats que s'hi sentin represenrades.

Més informació i inscripcions.


Destaquem també el projecte Tàndem del Club EMAS, un espai de trobada permanent entre el món empresarial i les entitats del tercer sector ambiental. El projecte es concretarà el proper 16 de novembre, al Jardí Botànic de Barcelona, on se celebrarà el Primer Marketplace Ambiental, un punt de trobada de tots els implicats i un espai de coneixement i treball per intercanviar projectes i iniciatives.

Les inscripcions ja estan obertes!

SOLIDARITAT I ORDENACIÓ DEL TERRITORI TENEN PREMI


Fins el proper 10 de desembre es mantindrà oberta la convocatòria per a presentar candidatures al Premi Solidaritat 2012.

Qualsevol persona, física o jurídica, pot fer arribar la seva proposta degudament complimentada de la persona o institució que consideri mereixedora d'aquest reconeixement de la seva lluita en favor dels drets humans. Les candidatures s'han de presentar a la seu de l'Institut dels Drets Humans de Catalunya (Pau Claris, 92, entl. 1a. 08010 Barcelona), adjuntant la documentació que acrediti les activitats desenvolupades pels candidats i/o candidates en favor dels drets humans.

El jurat, format per membres de la junta directiva de l'IDHC i altres personalitats reconegudes en la defensa dels drets humans a Catalunya, escollirà al guardonat o guardonada entre totes les propostes que arribin a l'IDHC degudament documentades i dins del termini de la convocatòria.

Bases del Premi Solidaritat 2012


D'altra banda, la Societat Catalana d'Ordenació del Territori (SCOT) ha convocat la 8a edició del Premi Catalunya d'Urbanisme i la 3a edició del Premi Territori.

El termini de presentació de candidatures finalitza el 3 de desembre.

Bases dels premis

EL MEDI AMBIENT A LA PANTALLA GRAN

Torna el Festival Internacional de Cinema del Medi Ambient (FICMA), enguany del 5 al 10 de novembre a diferents espais de Barcelona (universitats, centres cívics...) i, com ja és habitual, també al municipi del Prat de Llobregat.

- Auditori Facultat Biologia i Geologia - UB.
- Biblioteca de Catalunya.
- Institut d' Estudis Nord - Americans.
- Cinemes Girona.
- Auditori SGAE.
- Espai Jove La Fontana.

Consulteu el programa.

D'altra banda, torna la secció dedicada als infants i joves de primària a batxillerat.: el Petit FICMA. Del 5 al 7 de novembre algunes escoles veuran dues pel·lícules i realitzaran activitats sobre els plàstics al mar, l'aigua com a recurs i les energies nuclears.

Un dels atractius del festival d'aquest any serà el documental Trashed, que versa sobre la monstruositat de l'impacte dels residus a nivell munidial, protagonitzada per Jeremy Irons.

ENSENYA EL COR, FES BALANÇ SOCIAL

La nova campanya de la Xarxa d’Economia Solidària s'anomena "Ensenya el cor, fes balanç social" i vol promoure que les organitzacions d’aquest sector confeccionin anualment el seu balanç social complementari al balanç comptable.
Per balanç social s'entén un document on es descriu i mesura les aportacions a la societat fetes per una organització al llarg d’un exercici. El balanç social s'avalua amb una bateria d'indicadors d'aquest àmbits: democràcia, igualtat, compromís ambiental, compromís social, qualitat laboral i qualitat professional.

L'objectiu global seria publicar el Balanç Social Agregat de totes les empreses i entitats del sector, a més d’esdevenir un punt d’intercanvi d’experiències.

SIGUEM RESPONSABLES I EXPLIQUEM-HO!

L’Associació +Responsables us ofereix una etiqueta que certifica la responsabilitat social de la vostra activitat. 

L'objectiu d'aquesta l'Etiqueta Responsable és ajudar a posar en valor les empreses i organitzacions que aposten per la gestió socialment responsable. Per poder accedir a ella cal una actuació transversal i transparent de l'empresa o organització dins dels àmbits econòmics, socials i mediambientals (10+1 criteris).
L'etiqueta permet explicar els compromisos responsables de forma molt senzilla i es pot utilitzar per identificar els vostres productes, serveis i pàgines web i/o comunicacions, ajudant-vos a posar en valor i a diferenciar-vos per les vostres bones pràctiques. A més a més, disposareu d'un codi QR personalitzat. Els compromisos i accions es poden convertir a  en un document a mode d’informe de responsabilitat social (en format pdf).
Per accedir a l'etiqueta cal que reflectiu els vostres 10+1 compromisos, així com els vostres objectius de futur, mitjançant un formulari de sol·licitud. L'etiqueta compta amb un espai web on es presenten i posen en valor totes les empreses que ja han accedit a aquest distintiu, i on es fan públics els seus compromisos. A més a més, les empreses i organitzacions que accedeixin al distintiu, tindran un espai de visibilització preferent durant la Setmana de la Responsabilitat Social a Catalunya, a través de la participació a la fira, les diferents activitats programades i en les jornades de portes obertes.
L'etiqueta és d’accés gratuït per a les empreses o organitzacions sòcies a l'Associació +Responsables. Per a qualsevol dubte o ampliació d'informació no dubteu en posar-vos en contacte a través del correu electrònic asociacionmasresponsables@gmail.com o del telèfon 93 178 08 75.

TEATRE SOCIAL I MEDI AMBIENT

La Fundació Àmbit Prevenció, en col·laboració amb el Forn de Teatre Pa’tothom ofereix activitats teatrals per sensibilitzar al públic sobre el consum responsable, la reutilització i el reciclatge i, en definitiva, fomentar la cultura de la sostenibilitat.
A través del teatre social es tracta el tema del respecte al medi ambient. A partir de la posada en escena d'actituds que sovint s'adopten en el dia a dia, s'obre un debat que dóna lloc a la reflexió. Quin és el nostre paper i quina importància té la responsabilització de cada un de nosaltres en tot plegat? Es busca treballar valors com la responsabilitat, l'esperit crític i la participació ciutadana.
Aquestes accions teatrals consten d’una representació d’aproximadament 30 minuts i d’un fòrum posterior amb el públic, que participa en clau teatral analitzant les qüestions que planteja l’obra. Són espectacles gratuïts.
Actualment s'ofereixen dos espectacles:
- Espectacle 1 “El Sillón”
Sobre el consumisme i la felicitat fictícia del materialisme. De quina manera repercuteix aquest estil de vida al medi ambient?
- Espectacle 2 “Espectacle musical”
A través de la música amb instruments reciclats es reflexiona sobre la reutilització i la reducció del consum d'envasos. Com podem fer-ho per gastar i contaminar menys? On ha quedat la creativitat i la imaginació?
Les obres de tearte es poden representar a escoles, centres cívics, jornades, festes, etc.

LES ENTITATS JUVENILS CONEIXEN L'AGENDA 21

El Centre de Recursos per a les Associacions Juvenils de Barcelona disposa d’una secció específica sobre sostenibilitat que serveix per assessorar a les entitats.
Entre d’altres recursos, podeu trobar les fitxes de sostenibilitat “Pràctiques sostenibles”, documents que ofereixen consells pràctics per fer que l'activitat quotidiana de les entitats i col·lectius esdevingui més sostenible.
També han creat un nou apartat per informar sobre l’Agenda 21 i amb alguns consell orientatius de com fer el Pla d’acció, ja que l’any passat van elaborar (conjuntament amb Punt d’informació Juvenil, el Consell de joventut i l’Espai Fontana) el Pla d’acció de l’equipament, amb un procés participatiu entre els treballadors i usuaris de l’equipament. 

Pàgines