maig 2013

Divendres, 17 maig, 2013
 Número 122, any 12. maig 2013

Notícies

  • LES ESCOLES COMPARTEIXEN LES SEVES ACCIONS  (+)
  • SIGNANTS ALS ESPAIS BUITS DE LA CIUTAT (+)
  • OBJECTIU: RESPONSABILITAT SOCIAL (+)
  • EINES VIRTUALS QUE ENS AJUDEN (+)
  • ANIMEU-VOS A CONCURSAR! (+)

Els signants proposen

  • ELS HOTELS PROMOUEN LA REDUCCIÓ DE CO2 (+)
  • ARQUITECTURA I SALUT EN UN ÚNIC CONGRÉS (+)
  • BILL MOLLISON ENS PARLA DE PERMACULTURA (+)
  • COMPENSA LA TEVA OCUPACIÓ D'ESPAI  (+)
  • L'EMPRENEDORIA SOCIAL, BEN A PROP (+)

Acció 21

  • PENSA, MENJA, ESTALVIA (+)
  • A L'AGENDA 21 COMPARTIM RECURSOS I SERVEIS (+)
  • DEBAT SOBRE ENERGIA A L'ESMORZAR D'ACCIÓ 21 (+)
  • SIGNANTS DEL COMPROMÍS 22 (+)
  • PLANS D'ACCIÓ (+)

LES ESCOLES COMPARTEIXEN LES SEVES ACCIONS

Els centres educatius de l'Agenda 21 Escolar es trobaran els propers dies 28 de maig i 11 de juny per celebrar el final de curs, compartint les experiències dels seus plans d'acció anuals i presentant les memòries d'actuació. Aprofitaran aquestes trobades per formalitzar signatura del Compromís Ciutadà per la Sostenibilitat 2012-2022, renovant així la seva implicació en l'Agenda 21 de la ciutat.
 
El 28 de maig és el torn dels centres de secundària (ESO, batxillerat, cicles formatius, centres d'educació especial i centres d’adults). L'acte tindrà lloc a l’Edifici Vèrtex de la Universitat Politècnica de Catalunya, durant tot el matí. Hi haurà un espai d’intercanvi d’experiències en el qual l’alumnat exposarà davant els altres centres una actuació rellevant que hagi desenvolupat aquest curs.
 
Pel que fa la cloenda de l’11 de juny, dedicada a educació infantil, primària i centres d'educació especial, se celebrarà als Jardins del Teatre Nacional de Catalunya, de 10 a 12 hores. La novetat d’aquest curs és que l’alumnat de cicle superior també podrà participar en un intercanvi d’experiències i explicar alguna acció o activitat relacionada amb el projecte d’aquest curs.

SIGNANTS ALS ESPAIS BUITS DE LA CIUTAT

La Comissió d'Avaluació del Pla BUITS va proposar el passat 29 d'abril la cessió de 14 dels 19 emplaçaments seleccionats al concurs per a la seva utilització i gestió temporal a entitats, associacions i fundacions sense ànim de lucre. Molts dels projectes guanyadors són iniciatives d'integració social a través d'horts urbans.
 
Bioarquitectura MediterràniaTarpuna Cooperativa d’Iniciatives Sostenibles i l'Associació Cultural Casa Orlandai són organitzacions signants del Compromís Ciutadà per la Sostenibilitat que han resultat seleccionades d'entre les 30 entitats presentades al concurs.
 
Més informació al web d’Hàbitat Urbà i a la nota de premsa

OBJECTIU: RESPONSABILITAT SOCIAL

L’Associació+Responsables, entitat de la xarxa de signants, organitza la 4a Setmana de la Responsabilitat Social a Catalunya del 12 al 15 de juny. El dimecres 12 de juny tindrà lloc la Fira RSE, on totes les organitzacions que vulguin donar a conèixer què fan en qüestió de responsabilitat social tindran el seu lloc.
El Compromís Ciutadà per la Sostenibilitat 2012-2022 apel·la directament a la responsabilitat social al 6è objectiu, tot i que línies d’acció d’altres objectius criden a la mateixa finalitat des d’altres perspectives. Per això la Secretaria de l’Agenda 21 serà present a la Fira RSE, donant a conèixer aquests punts del Compromís, i donant visibilitat a les actuacions d’aquelles entitats signants que treballen per a responsabilitat social, tant de manera interna com externa.
AccióNatura, Fundació Banc de Recursos, Ecoxarxa, Hospital Plató Fundació Privada, Nechi Group, Can Cet Centre d’Inserció Sòcio-Laboral, Urbaser, Grup Polític Municipal del Partit Popular, EcoHortus, Associació Hàbitats, Alternativa 3, ACEFAT AIE, ARDA Gestió i Estudis Ambientals, Col·legi d’Enginyers Tècnics Industrials de Barcelona, Xarx@ntoni, Enprensa i Club EMAS ja ens han fet arribar la fitxa amb les seves accions per projectar-les a la fira.
 
Recordeu que qualsevol entitat pot participar-hi gratuïtament contactant amb info@setmanarse.cat, i no oblideu que tant si podeu ser-hi com si no, si ens feu arribar la fitxa amb les vostres actuacions, també les donarem a conèixer. Podeu contactar amb nosaltres a agenda21@bcn.cat.

EINES VIRTUALS QUE ENS AJUDEN

Us presentem dues eines virtuals que poden resultar-vos útils en les vostres activitats. 
 
Cercador d'arbrat viari
 
La Diputació de Barcelona ha creat una eina per facilitar la selecció d’espècies a plantar en el verd públic urbà. Es tracta d'un formulari que permet realitzar una selecció ràpida entre les 248 espècies d'arbres disponibles.
L’objectiu del cercador és facilitar la tasca de trobar les espècies vegetals més idònies per a cada cas tenint en compte els quatre àmbits principals que configuren l’arbrat viari: les condicions del medi, la forma de l’arbre, la seva funció i la seva gestió.

Aquesta eina va adreçada a tècnics municipals, però si us dediqueu a l'educació ambiental o bé a realitzar estudis com a consultors/es, també us pot ajudar. 

Recordeu que l'objectiu 1 del Compromís Ciutadà per la Sostenibilitat 2012-2022 és "Biodiversitat: del verd urbà a la renaturalització de la ciutat".
 
Consulteu l'eina a http://verd-urba.diba.cat/
 
Carbonpedia
La Carbonpedia és una base de dades oberta sobre petjada de carboni tant per a entitats, productes i com per a esdeveniments. L'objectiu del projecte és afavorir la recopilació, comunicació i difusió de la petjada de carboni com a mesura per millorar la transparència de les entitats (públiques i privades) quant a la seva política climàtica.

A l'objectiu 10 del nou Compromís, "Resiliència i responsabilitat planetària:de la resposta puntual a l’acció global", trobareu recollida aquesta temàtica.

Més informació a www.ecodes.org/carbonpedia


ANIMEU-VOS A CONCURSAR!

Continua en marxa el concurs "El món que vols" sobre projectes innovadors que contribueixin a reduir les emissions de carboni. Els projectes han d’il·lustrar bones pràctiques i promoure la reducció de les emissions de CO2. Si els projectes tenen un impacte a la vida quotidiana de les persones, encara millor. Les cinc categories per participar-hi són:
1) Llar i vida
2) Compres i alimentació
3) Reutilització i reciclatge
4) Viatges i transports
5) Producció innovadora

L’objectiu de la convocatòria és mostrar iniciatives inspiradores que demostrin que el món que volem, amb el clima que volem, es pot aconseguir i pot motivar les persones a tenir un estil de vida que redueixi les emissions.

El concurs va començar l'11 de febrer de 2013 i el termini de presentació de projectes estarà obert fins al 14 de juny. Si teniu algun dubte, envieu un correu a 

Pel que fa el Premi Medi ambient de l'Institut d'Estudis Catalans, dotat amb 6.000 euros, està adreçat a investigadors/es o institucions de les terres de llengua catalana en reconeixement a la trajectòria d’estudi, investigació i difusió del coneixement en alguna de les disciplines de les ciències ambientals relacionades amb la qualitat ambiental i el patrimoni natural.
 
1) qualitat ambiental i patrimoni natural,
2) aspectes socioeconòmics del medi ambient, planificació i ordenació del territori i educació ambiental.
Les candidatures han d’ésser presentades mitjançant un escrit en llengua catalana on s’argumentin els motius de la proposta i han d’anar acompanyades d’un curriculum vitae de la persona candidata o, en el cas de les institucions, de la documentació necessària per a valorar adequadament la proposta.
 
El termini de presentació de les candidatures és el 2 de desembre de 2013.
 

ELS HOTELS PROMOUEN LA REDUCCIÓ DE CO2

El Departament de Territori i Sostenibilitat de la Generalitat de Catalunya i el Gremi d'Hotels de Barcelona han signat un conveni de col·laboració a través del Programa Acords Voluntaris per a la reducció de les emissions de CO2 als seu establiments associats: hotels, hotels-apartaments, hostals, pensions, apartaments turístics i habitatges d’ús turístic.
 
El passat 15 de març de 2012, la Secretaria de l'Agenda 21, juntament amb l'Oficina Catalana del Canvi Climàtic de la Generalitat, va organitzar una jornada de presentació d'aquest Programa a les organitzacions signants interessades. Hi van assistir 39 persones de 30 organitzacions diferents.
 
Consulteu el llistat d'entitats compromeses. I vosaltres, us hi animeu?
 


ARQUITECTURA I SALUT EN UN ÚNIC CONGRÉS

Els dies 20 i 21 de juny l’Agrupació AuS organitza el II Congrés d’Arquitectura i Salut. Les ciutats smart i saludables, l’ambient interior dels edificis, nous paradigmes de l’arquitectura i els límits de l’arquitectura en quant a salut i ètica seran els temes centrals del congrés.

Cada dia hi haurà dues taules de debat, on en primer lloc es realitzarà una conferència, seguirà amb una taula rodona i finalitzarà amb un torn de preguntes. Entre els ponents hi haurà arquitectes, metges, advocats i filòsofs. A continuació teniu una pinzellada del programa.
 
Dijous 20 de juny
 
- TAULA 1: CIUTATS INTEL·LIGENTS I SALUDABLES. Vivim en ciutats intel·ligents i saludables? Apostem per innovar sense perdre de vista els coneixements de la tradició?

- TAULA 2: L’AMBIENT INTERIOR DELS EDIFICIS. Com millorar el benestar i confort?
Divendres 21 de juny
 
- TAULA 3: NOUS PARADIGMES EN ARQUITECTURA. Com crear espais que fomentin el benestar i la salut?

- TAULA 4: ARQUITECTURA, SALUT I ÈTICA. On són els límits, qui els posa?

Per més informació podeu consultar el cartell del congrés.

BILL MOLLISON ENS PARLA DE PERMACULTURA

Valldaura Labs és un projecte impulsat per l’IaaC (Institut d'Arquitectura Avançada de Catalunya) com a centre de recerca sobre l’hàbitat autosuficient, situat al Parc de la Serra de Collserola. Disposa de laboratoris per a la producció d’energia, aliments i desenvolupa projectes i programes acadèmics juntament amb altres centres de recerca reconeguts mundialment.

Del 21 de juny al 5 de juliol s'organitza un curs de Permacultura amb la presència dels experts australians Bill Mollison i el seu deixeble directe Geoff Lawton.

L'idioma del curs és l'anglès, amb traducció simultània al castellà. La finalització del curs atorga un certificat de l'Institut de Permacultura d'Austràlia.

Més informació.

COMPENSA LA TEVA OCUPACIÓ D'ESPAI

Acciónatura crea una proposta per a empreses i entitats per compensar l’àrea de sòl ocupat per l'organització mitjançant la preservació d'un hàbitat de vida salvatge amenaçada.
Actualment, el cost de compensar 100 m2 és de 5,70 euros. La proposta d'Acciónatura és compensar una quantitat de metres quadrats per cada treballador/a, proveïdor/a, soci/a o client/a o, fins i tot, per cada unitat de producte venut, amb la idea que podem fer entre tots alguna cosa gran a partir de la suma de molts petits esforços.

A diferència de la compensació d'emissions de CO2, aquesta compensació només cal realitzar-la una vegada, mentre no variï la superfície ocupada per l'empresa. Aquesta acció és d'especial interès per a empreses que operen sota les certificacions ambientals ISO 14.001 o EMAS ja que CompensaNatura dóna una primera resposta pràctica a l'indicador obligatori d'impacte sobre la biodiversitat que planteja la tercera revisió del sistema EMAS: l'ocupació i segellat del sòl, expressat en m2.

La compensació queda registrada en una base de dades i es plasma en un certificat numerat. 
 

L'EMPRENEDORIA SOCIAL, BEN A PROP

Consulteu el reportatge sobre emprenedoria social a Ciutat Vella a la videoteca de l’Agenda 21. Descobrireu els projectes que desenvolupen els signants.

Vídeo Jornada sobre emprenedoria social

Pàgines