Per unes festes d'hivern més responsables

Visitar la Fira de Consum Responsable, regalar joguines no sexistes, fer una postal 3D o una donació a una campanya contra l’exclusió social són algunes de les idees que us proposem per fer un consum responsable i solidari durant aquestes festes.

 

A continuació us presentem algunes de les propostes per regalar i experimentar les festes nadalenques d’una altra manera, algunes d’elles proposades per part de membres de la xarxa Barcelona + Sostenible.
 

Fira de Consum Responsable

L’Ajuntament de Barcelona organitza tot un seguit d’activitats i propostes per celebrar les festes. Enguany es repeteix per segon any la Fira de Consum Responsable que es celebra a la plaça Catalunya del 17 de desembre al 4 de gener.

La fira, organitzada pel comissionat d’Economia Cooperativa, Social i Solidària i Consum de l’Ajuntament, torna a presentar els productes, els serveis i les activitats d’empreses i entitats que promouen un model de consum responsable i de proximitat. Hi trobareu projectes, entitats i empreses que impulsen l’economia de proximitat arrelada als barris, un model d’activitat econòmica orientada a donar resposta a les necessitats de les persones.

+ INFO

 

Jocs i joguines no sexistes

A banda de la fira, s’ha iniciat una campanya per promocionar que els jocs i joguines regalats no discriminin en funció del sexe. L’objectiu es proporcionar als infants l’oportunitat de ser més iguals, més lliures i amb més possibilitats d'imaginar i crear. Es tracta de percebre que per mitjà de les joguines i els jocs es poden transmetre patrons i models relacionals dels homes i les dones basats en el respecte i la igualtat d’oportunitats. Una manera de no limitar el món dels infants a uns rols i a uns determinats jocs i joguines pel fet d’haver nascut nens o nenes.

+ INFO

 

L'autèntic paper del Nadal

El comerç de la ciutat i l’Ajuntament de Barcelona impulsen la campanya “L’autèntic paper del Nadal” per fomentar el comerç de proximitat i conscienciar de la importància que té comprar i mantenir viu el barri on vivim.

Del 10 de desembre al 5 de gener, si compreu els regals a les botigues o mercats del vostre barri, l’embolcall és especial, ja que es tracta d’un paper ecològic o bé més de sis mil embolcalls diferents de roba reciclada, a partir d’una iniciativa de la cooperativa Tarpuna, membre de la xarxa Barcelona + Sostenible.

Hi haurà 10 casetes situades a diferents zones comercials de la ciutat on s’embolicaran els regals amb l’autèntic paper del Nadal!

+ INFO

 

Postal de Nadal 3D amb els avis

Us presentem aquesta original activitat familiar en la qual podreu elaborar una postal de felicitació nadalenca i aprendreu a fer servir una màquina làser, tot això acompanyats dels vostres avis i àvies!

Vols sorprendre els teus amics amb una felicitació de Nadal tipus pop up? Vols conèixer com se celebrava el Nadal fa més de 50 anys? Us convidem a venir acompanyats dels vostres avis i àvies, nétes i néts per compartir experiències nadalenques i dissenyar una postal que tallarem amb tecnologia làser! Aquest és un taller intergeneracional a càrrec de l’Ateneu de Fabricació de La Fàbrica del Sol amb la col·laboració del Casal de Gent Gran de la Barceloneta.

+ INFO

 

Aprofitament alimentari i regals amb aefecte

Sovint les dates nadalenques es relacionen amb el consum, a vegades irreflexiu i poc responsable. És per això que des de l’Àrea Metropolitana de Barcelona us emplacen a viure un Nadal més sostenible, respectuós amb l'entorn que compartim i amb les persones que en formem part. Segur que trobem mil maneres de celebrar aquestes dates cuidant de casa nostra!

Esmentar breument els consells: malbaratament, regals immaterials i prevenció de residus.

+ INFO

 

 

Campanyes contra l’exclusió social

L’Hotel Invisible és una campanya solidària que vol sensibilitzar i recaptar fons per ajudar a les persones que viuen situacions de vulnerabilitat com ara pobresa, violència, manca d’oportunitats, desemparament…. Cada habitació és un reflex de la part més invisible de l’exclusió social. Aquesta campanya ha estat organitzada per la Fundació ires i Gremi d’Hotels, ambdós membres de Barcelona + Sostenible.

Ningú sense clau és una campanya per combatre que les persones dormin al carrer a la ciutat de Barcelona. La Fundació Arrels lluita per oferir a les persones sense llar un lloc on viure, menjar i eines per poder recuperar la seva autonomia.

En aquesta línia, la Fundació Arrels també lidera la iniciativa Homeless fonts”, una campanya en la qual les persones sense sostre dissenyen la seva pròpia tipografia. Aquestes es poden comprar per part d’usuaris i dissenyadors i tots els beneficis aniran a les més de 1.400 persones que la fundació atén.

 

Cap nen sense joguina

Campanya de recollida de joguines promoguda per Ràdio Barcelona amb l’objectiu que tots els infants malalts o sense recursos tinguin un regal per Reis. Aquest any se celebra la 50a edició de la campanya. En la darrera edició, la iniciativa va portar regals a més d’onze mil infants de Barcelona, gràcies als 28.000 euros recollits en la subhasta, l’aportació de joguines noves i les donacions econòmiques.

 

+ INFO