El Premi Medi Ambient reconeix quatre membres de la xarxa

L'Institut Català d’Ornitologia i els grups de recerca de la Universitat Politècnica de Catalunya, la Universitat de Barcelona i la Universitat Autònoma de Barcelona han estat guardonats amb el Premi Medi Ambient 2017.
 

El Premi Medi Ambient de la Generalitat de Catalunya 2017 es concedeix a entitats, centres, organitzacions, empreses i tot tipus d’associacions per reconèixer públicament la tasca a favor del medi ambient. Enguany el premi va ser entregat el 6 de juny a l'Institut Botànic de Barcelona, en un acte on es va commemorar el Dia Mundial del Medi Ambient.

Els premis han estat concedits als projectes ambientals de ciència ciutadana més innovadors, que promouen la participació ciutadana en la recerca, que impacten positivament en la societat i en l’entorn i que tenen una elevada repercussió científica. Quatre d’aquests els han guanyat membres de la xarxa Barcelona + Sostenible, l'Institut Català d’Ornitologia i els grups de recerca de la Universitat Politècnica de Catalunya, la Universitat de Barcelona i la Universitat Autònoma de Barcelona.

Els guardons s’han lliurat per a tres modalitats: actuacions de recerca, innovació i desenvolupament; iniciatives de protecció i millora del medi ambient; i trajectòries de persones o institucions dedicades a la conservació i millora del medi ambient.

El premi a la Recerca, Desenvolupament i Innovació ha estat compartit per dues candidatures, ambdues propulsades per signants de la xarxa:

  • “SAVEnergy": foment de l’estalvi d’energia de les llars dels joves de secundària”, de Dolors Grau Vilalta, del Grup de Recerca EXPLORATORI de la Universitat Politècnica de Catalunya. El jurat ha valorat la seva proposta d’atansar la ciència ciutadana a joves de secundària als instituts i fomentar la participació de les famílies a les seves llars.
  • “Plant*tes". Ajuda’ns a mapejar les plantes que fan al·lèrgies” del Punt d’Informació Aerobiològica (PIA-UAB) i el Centre de Visió per Computador (CVC). S’ha tingut en compte el rigor científic del desenvolupament del projecte i de l’aplicació que posen a disposició dels ciutadans.

A la Millor iniciativa, també dues entitats de la xarxa han rebut el coneixement:

  • “Ornitho.cat”, de l’Institut Català d’Ornitologia; per tractar-se d’un projecte de ciència ciutadana focalitzat a treure el màxim profit de les observacions faunístiques que fan milers de voluntaris i afeccionats a Catalunya. Actualment compta amb més de 4.000 participants i ja ha recollit més de 4 milions d’observacions.
  • “RiuNet”, del Grup de recerca FEM (Freshwater Ecology and Management) de la Universitat de Barcelona; per apropar els ciutadans als rius i implicar-los en l’avaluació del seu estat ecològic, fent-ho aplicant rigor científic amb la tutorització d’experts, però d’una manera senzilla i amena, amb una APP per a mòbils que guia al participant en l’aplicació d’un protocol de diagnòstic ambiental per determinar l’estat de salut d’un riu.

> Consulta la resolució amb tots els guanyadors
 

Us animem a presentar les vostres candidatures per a la pròxima edició del premi, que serà el 2018!