Seguiment de l'actualitat al Consell de Sostenibilitat

Ahir dia 5 de juliol es va celebrar la primera sessió del Consell Ciutadà per la Sostenibilitat de 2017 a Can Fabra. Es van tractar el Pla Clima, la Convenció de Signants i el Programa d'accions de l'Estratègia Residu Zero, entre altres temes.​
 

La Biblioteca de Sant Andreu Ignasi Iglésias – Can Fabra del barri de Sant Andreu va acollir dimecres 5 de juliol una nova sessió del Consell Ciutadà per la Sostenibilitat, la primera del 2017.

L’acte es va inaugurar amb les paraules de Janet Sanz, cinquena tinenta d’alcaldia de l’Ajuntament de Barcelona, que  va fer referència a la lluita contra el canvi climàtic i la priorització de polítiques  en el marc del Pla Clima en el que s'està treballant, i amb l'horitzó de la COP23 a Bonn.

Per iniciar la sessió, es va presentar la Marta Cuixart com a nova Secretària del Consell, i es va donar per aprovada l'acta de la sessió anterior sense cap modificació.

En el punt sobre l’actualitat de la xarxa Barcelona + Sostenible, l'Àlex Goñi, president de PIMEC Comerç, va parlar sobre el programa Comerç + Sostenible, que es va presentar el passat 7 de febrer amb l’acte de signatura del Compromís Ciutadà per la Sostenibilitat de 54 entitats associatives del món del comerç, gremis i organitzacions professionals de Barcelona. Actualment ja són 108 entitats que s’han sumat al programa Comerç + Sostenible i fan visibles les seves accions per la sostenibilitat. Va remarcar l'esforç de la patronal en relació al pacte de la bossa, al sistema de dipòsit, devolució i retorn d'envasos i a l'economia circular. 

Per altra banda, en Lluís Sala, vicepresident del Consell, va al·ludir a la finalització del curs 2016-2017 del programa Escoles + Sostenibles, que es va celebrar el passat 13 de juny amb un acte de cloenda conjunt de centres educatius de primària i secundària en el qual van assistir prop de 600 persones entre alumnat i professorat. L’esdeveniment va tenir com a al·licient l’estrena en primícia de la cançó “El nou combustible”, un himne a favor dels hàbits sostenibles elaborat conjuntament i de forma participativa entre el grup Xiula i un bon nombre de centres de la xarxa. Dels diversos projectes que es duen a terme a les escoles, va ressaltar el mapa de soroll sobre l'impacte de la contaminació acústica en els centres i l'entorn i la nova microxarxa de cocreació dels patis.

Un cop finalitzat aquest punt, es va informar sobre les novetats dels projectes del Compromís de Barcelona pel Clima, un espai en el qual l'Elena Forcada, tècnica de la direcció d’Ecologia Urbana de l’Ajuntament de Barcelona, i els membres dels equips de projectes que hi eren presents van poder exposar com s’estan desenvolupant.


A continuació, Frederic Ximeno, Comissionat d’Ecologia de l’Ajuntament va presentar el Pla Clima, un nou document que té per objectiu ser la referència de com es treballa el canvi climàtic a la ciutat en els propers dos anys i en perspectiva del 2030. Durant el desenvolupament d’aquest Pla, hi haurà un procés de coproducció per tal de que les entitats, empreses i organitzacions de la xarxa hi puguin dir la seva. El pròxim dijous 13 de juliol s’ha convocat la primera sessió en la qual es parlarà sobre el Pla i la plataforma Decidim Barcelona, que s’utilitzarà com a espai per recollir les aportacions relatives al document. Es crearà una comissió de seguiment que vetllarà per aquest procés. 

La Convenció de Signants per commemorar l’equador del Compromís Ciutadà per la Sostenibilitat també va ser un punt important de l’ordre del dia de la sessió, presentat per la Patrícia Rovira, coordinadora de la Secretaria de Barcelona + Sostenible . El Consell va validar la proposta del procés, que contempla l’elaboració de documentació per a la diagnosi, un grup de treball i un acte que tindrà lloc el 30 de novembre.

Posteriorment en Carlos Vázquez, director de Neteja i Gestió de Residus i la Rosa Garcia, representant de Rezero, van presentar el Programa d’Accions de l’Estratègia Residu Zero, amb el detall de les mesures i línies estratègiques que es van treballar a la sessió participativa  del passat 22 de juny, amb els membres de la xarxa. Les aportacions que es van prioritzar van ser la creació de la taxa de residus, la coresponsabilitat ciutadana, la disminució de residus en comerços i restaurants, el sistema de dipòsit, devolució i retorn d'envasos, l'aprofitament d'aliments i la recollida porta a porta a la ciutat. 

Per anar acabant la sessió es va fer un retorn de les Normes Reguladores de Participació Ciutadana i es va indicar que el període d’exposició pública durarà fins el 25 de juliol i l'aprovació definitiva serà al setembre. 

Per concloure la sessió es va obrir un torn obert de paraules, en el qual es va incidir en la importància d'impulsar propostes més concretes i valentes en la gestió de residus i en la contaminació atmosfèrica, la preocupació per la salut, l'impacte del turisme en la ciutat i l'accessibilitat en els comerços. També es va destacar la voluntat de que el Consell sigui un òrgan més participatiu i que els membres intervinguin en els punts de l'ordre del dia.