L’entrevista: Castellers de la Vila de Gràcia

Butlletí: 

“Els castells són una manifestació del territori, no girem l’esquena a les problemàtiques socials i ambientals”. Natxo Mercader, dels Castellers de la Vila de Gràcia.​


A què es dedica la teva organització?

Els Castellers de la Vila de Gràcia som una associació cultural dedicada a la pràctica, la divulgació i la conservació del món casteller a la Vila de Gràcia. A més de participar activament en la temporada d’actuacions, al llarg de l’any també oferim visites turístiques, exhibicions, tallers de castells i concerts com a serveis principals als col·lectius interessats.

Per què ha d’existir una organització com la teva a Barcelona? Quina és la seva aportació?

Els valors dels castells són sinònims de respecte, diversitat, treball col·laboratiu i solidaritat. Els castells són, des del 2010,  Patrimoni Cultural Immaterial de la Humanitat i, a la Vila de Gràcia, vertebra diversos centenars de persones a través de les diferents comissions que formen la colla. Participem activament en la majoria dels actes de cultura tradicional del barri, de les festes de Barcelona i organitzem i gestionem un dels espais més cèntrics durant la Festa Major de Gràcia.

De què us serveix  formar part de la xarxa B+S? Què trobeu a faltar, com la milloraríeu?

Mantenir el nostre compromís amb la xarxa de signants és una qüestió de coherència. Entenem els castells com una manifestació del territori i de la seva gent i, per tant, no girem l’esquena a les problemàtiques socials i ambientals que ens afecten.

Què és el que més t’enorgulleix de la teva feina?

A la colla m’encarrego de la comissió d’Agenda21 i faig visites i tallers sobre castells a grups i persones interessades en introduir-se en aquesta tradició centenària. Em sento afortunat d’actuar dins aquest col·lectiu tan divers i compromés amb la cultura i la tradició. Alhora, també m’omple d’orgull quan assolim els objectius castellers que tants esforços dediquem durant mesos de treball.

Proposa una acció de millora del present per arribar a un futur sostenible.

En la meva opinió, donar exemple és una de les millors maneres de millorar el futur, actuar en conseqüència per transformar el que ens envolta i ser un reflex d’allò que volem canviar. És a dir, ésser conscient i responsable d’allò que decidim com a ciutadans: des del que consumim en el nostre dia a dia fins el partit polític que votem.