Unim-nos per un Mediterrani sense deixalles!

Butlletí: 

Surfer Foundation Europe impulsa un programa de voluntariat i co-promou, amb Eco-Union i Fundació ENT, una declaració que busca intensificar la coordinació d’organitzacions de l’arc Mediterrani.

Les deixalles marines són una problema complex i multidimensional reconegut a escala mundial, amb importants repercussions a nivell global, regional, nacional i local. A la conca mediterrània aquest problema és encara més complex a causa de les característiques geogràfiques i funcionals de la zona, entre les quals s'inclouen l'alta densitat de població costanera, els enormes fluxos de turisme i transport marítim i una àmplia gamma d'activitats humanes al llarg dels ecosistemes costaners i marins.

Les ONG tenen un paper destacat en la lluita contra els residus marins al Mediterrani. A més de dur a terme activitats de sensibilització i d’educació, les iniciatives de les ONG són rellevants en termes de recopilació de dades i operacions de neteja. Les neteges de platges dutes a terme en les costes mediterrànies han demostrat la connexió entre l'ús recreatiu d’aquestes i l’aparició de deixalles marines.

Un projecte pretén unir aquests esforços en una iniciativa comuna. Surfrider Foundation Europe i Eco-Union, membres de la xarxa Barcelona + Sostenible, impulsen i co-coordinen la declaracióBarcelona Commitment. Crida urgent a la prevenció i reducció de deixalles marines a la conca del Mediterrani, juntament amb la Fundació ENT. Aquest document vol ser un punt de partida per a la coordinació d’organitzacions de l’arc Mediterrani.

El compromís es proposa tres objectius principals: millorar la cooperació entre el països mediterranis –les deixalles marines com a problema comú -, eliminar gradualment els articles de plàstic d'un sol ús i aconseguir un consum i una producció sostenibles i una economia circular. Les entitats interessades en signar aquest document han d’incloure i/o treballar en un dels punts del compromís. De moment, ja s’hi ha adherit quatre organitzacions signants de la xarxa B+S: Rezero, Posidonia, Ecologistas en Acción i Retorna. Animem a tots els membres de la xarxa B+S a posar-se en contacte amb els organitzadors i participar-hi!

 

OCEAN INITIATIVES

Ocean Initiatives és un programa de voluntariat que té per objectiu reduir les deixalles marines des de l’origen. Aquesta iniciativa està oberta a la participació i el suport de les organitzacions, empreses o entitats que hi estiguin interessades. Així doncs, una organització por participar en els esdeveniments organitzats per d’altres, organitzar-ne de propis o sol·licitar suport a Surfer Foundation Europe per a organitzar l’acció conjuntament, incloent-hi una formació.