Les Cooperatives arqbag i Lacol, guardonades en els premis AJAC

Butlletí: 

L’Agrupació Joves Arquitectes de Catalunya va guardonar el passat 18 de maig els projectes “Coop de Falç” i “Re-Creant. Imaginem l’escola que volem!” impulsats per les organitzacions membres de la xarxa B+S arqbag i LaCol.​

El passat divendres 18 de maig, l’Agrupació de Joves Arquitectes de Catalunya (AJAC) va celebrar la festa d’entrega dels Premis AJAC XI, al Pavelló de la Fundació Mies van del Rohe. L’esdeveniment, que va rebre prop de 150 propostes, consisteix en la publicació de totes les propostes guardonades en un llibre, una exposició itinerant i les jornades d’ “inexperiències”, on els premiats tindran l’oportunitat d’explicar el seu treball davant el públic.

Aquest acte, que es va emmarcar dins de la Setmana d’arquitectura 2018 i va comptar amb l’assistència de 250 persones, va servir també per a què dos projectes de la Cooperativa Arqbag, membre de la xarxa Barcelona + Sostenible, rebessin el reconeixement del jurat. Es tracta del “Coop de falç”, en la categoria d’Obra no construïda, i de “Recreant. Imaginem l’escola que volem!”, en la categoria de Processos Participatius. En el cas del primer, també ha estat impulsat per la cooperativa LaCol, una altra organització que forma part de la xarxa B+S.


COOP DE FALÇ
Cooperatives arqbag i Lacol

Aquest projecte es basa en la contrucció d'una cooperativa d'habitatges al barri de Sarrià, amb una superfície d'uns 2.350m2. Actualment, l’edifici es troba al límit de la ciutat i la topografia de la parcel.la separa dues realitats molt contrastades. A la banda nord-oest hi ha la Ronda de Dalt, amb un trànsit continu, font de contaminació sonora i ambiental. A la cara oposada hi trobem el parc de Joan Reventós, que neix sobre l’antic torrent de les Monges, convertit en un passeig sinuós que arriba fins al cor de Sarrià. L'objectiu del projecte és que l’edifici s’obri a aquest espai verd i actuï de ròtula entre el parc i Collserola, potenciant la transició de la ciutat a la muntanya. L’estratègia passa per protegir-se de la Ronda i orientar tot l'edifici al parc de Joan Reventós, que gaudeix de bona orientació, bones vistes i aires ascendents de llevant que es filtren a través de la vegetació preexistent. 

+ INFO


 

RE-CREANT. IMAGINEM L’ESCOLA QUE VOLEM!
Cooperativa arqbag

La proposta gira entorn al Centre Educatiu de Mollet del Vallès, en la qual l'alumnat és el protagonista. La metodologia emprada és totalment particpativa, que esdevé fonamental ja que promou dinàmiques d'un alt nivell pedagògic. Els edificis juguen un paper molt important en les nostres vides. En el context acadèmic, l’escola exerceix una funció molt important en el procés d’aprenentatge dels infants. Conèixer com funcionen els edificis pot ajudar a millorar-ne la seva gestió en termes d’energia, ús, i confort, promovent una sensibilització per la sostenibilitat i l’eficiència. En aquest sentit es considera l’edifici com un agent educatiu.

El repte del projecte de l’escola de Mollet del Vallès consisteix en transformar aquest centre d’estudis per tal d’adaptar-lo als nous models d’aprenentatge. Mitjançant la participació activa de tots els membres involucrats en la comunitat educativa: alumnat, professorat, i famílies, es planteja una diagnosi, reflexió, i transformació integral de tots els espais de l’escola.

+ INFO