Entrevista: Dan Pontarlier

“És necessari que la ciutadania i el món en general comenci a ser més conscient dels costos amagats de les compres que es realitzen” Dan Pontarlier, fundador de Sustainable Man.

A què es dedica la teva organització?

Sustainable Man és un blog de moda sostenible on es promocionen marques locals, nacionals i internacionals eco-friendly, veganes de reciclatge i/o sostenibles en general com Sylvia Calvo, GRAPE Menswear, Thinking MU, Natural World Eco, KnowledgeCotton Apparel, grünBAG, Lush Cosmetics... Paral·lelament, des de les xarxes socials es pretenen comunicar i fer difusió de la sostenibilitat en el consum de moda així com un estil de vida sostenible.

Per què ha d’existir una organització com la teva a Barcelona? Quina és la seva aportació?

És necessari que la ciutadania i el món en general comenci a ser més conscient dels costos amagats de les compres que es realitzen.

Quan i com vau conèixer B+S? Què us va fer participar-hi?

El primer contacte amb la plataforma va ser quan treballava com a responsable de l’Àrea de sostenibilitat i medi ambient per a un gremi provincial d’hotelers. Vaig desenvolupar en col·laboració amb B+S un pla estratègic de sostenibilitat per un trienni per al sector hoteler. Aquesta col·laboració em va donar l'oportunitat de poder conèixer-vos professionalment i veure l'idoni de la vostra missió i de com podria ampliar-se a altres sectors com la moda i també el compromís directe de la ciutadania.

De què us serveix formar-ne part? Què trobeu a faltar o milloraríeu?

El Compromís Ciutadà per la Sostenibilitat hauria de ser més accessible de forma individual i disposar d’un espai en xarxa on els habitants poguessin registrar-se per tal d’aportar els seus compromisos i disposar d’un bon catàleg amb els diferents serveis i productes que poden trobar-se a la ciutat.

A la pràctica, com treballeu per ser més sostenibles? Quins són els vostres principals eixos de treball en aquest sentit?

El meu compromís amb la sostenibilitat, pel meu bagatge acadèmic i professional, va més enllà del sector de la moda i l'slow fashion, inclou un estil de vida sostenible dins de totes les possibilitats. La reducció de residus i el zero waste (o la seva màxima aproximació) així com la reducció del consum de recursos com a aigua i l'eficiència energètica són els principis bàsics amb els quals compleixo. Busco que les compres, a més, tinguin un impacte positiu a nivell social o ambiental gràcies a que la meva companyia destina un percentatge a una ONG.

Heu encetat alguna iniciativa o projecte amb alguna altra entitat de la xarxa B+S des que us hi vau incorporar?

Amb Back To Eco i amb Post Industrial Fashion Show. Amb aquesta última entitat estaré presentant la desfilada que es realitza a la Nau Bostik el 13 d'Octubre, on es presentaran peces de molt bons dissenyadors del moviment del upcycling com AU-RA, Back To Eco, Creativvo, YNHOIA, Zortziak bat, INTO, Anna Trash, Del Través i Virginia Rondeel Upcycling Collection.

Què és el que més t'enorgulleix de la teva feina?

Traslladar el coneixement de la sostenibilitat i fer que la gent sigui cada vegada més responsable en el seu consum i estil de vida.

Ens podries proposar una acció de millora en el present per arribar a un futur més sostenible?

L’evolució dels combustibles en l'aviació així com la reducció dels plàstics i envasos hauria de ser una lluita col·lectiva per tal de mantenir i millorar el planeta. Paral·lelament, arribar a un equilibri en què tota la població tingui accés als recursos bàsics com l'aigua i el menjar és un element primordial a tractar.

 

 

Us ha agradat aquesta entrevista? Vosaltres també voleu sortir al butlletí? El proper dia 19 d'octubre, al Fem Xarxing, Fem Plaça, dedicarem l'espai "El racó de l'entrevista" a entrevistar les organitzacions membres de la xarxa B+S. Inscriviu-vos-hi i doneu a conèixer la vostra organització! Si no podeu assistir-hi, envieu-nos un correu a bcnsostenible@bcn.cat mostrant el vostre interès en ser entrevistats/des.