Noves accions dels membres de la xarxa

Butlletí: 

Un total de 22 integrants de la xarxa Barcelona + Sostenible fan públics els seus Plans d'Acció i les seves Bones Pràctiques per la sostenibilitat. Animeu-vos a compartir la vostra tasca!
 

#PeixDeCustòdia

Submon

La iniciativa #PeixDeCustòdia és una campanya de conscienciació i sensibilització sobre el consum responsable de peix a Barcelona, iniciada per l’entitat SUBMON l’any 2015. #PeixDeCustòdia, promou el consum d’espècies poc explotades comercialment, però amb un preuat valor gastronòmic, per tal de disminuir la pressió pesquera sobre aquelles espècies més explotades i, per tant, de poblacions més vulnerables.

> Consulta la Bona Pràctica

 

Inserció sociolaboral

Mullor

Mitjançant els projectes socials, el principal objectiu és la inserció sociolaboral de col·lectius més vulnerables. Des dels diferents projectes treballem la inserció gràcies a la formació tant teòrica com pràctica, que contribueix a l’ocupabilitat. De la mateixa manera, col·laborem amb proveïdors socials (reciclatge de paper, impremta són serveis que ens gestiones proveïdors que són CET). Més enllà de l’acompliment de la LGD (Ley General de Discapacidad), la taxa de plantilla amb diversitat funcional supera el 4%. A més, treballem en projectes d’inserció en diversitat funcional en els centres dels nostres clients i que volem fer extensius a les oficines centrals.

> Consulta la Bona Pràctica

 

Recollida selectiva

Mullor

Es realitzen diverses iniciatives per fomentar i aprofitar la recollida selectiva. Així, realitzen recollida selectiva amb finalitats socials.

- Recollida de taps de plàstic per a la campanya “Tapones para Nacho”

- Recollida de roba per la campanya “Roba Amiga”

A través d’aquestes iniciatives, el veïnat s’involucra i visita les nostres oficines a portar-nos taps i roba.

> Consulta la Bona Pràctica

 

Festa de la bicicleta Barcelona - Programa de Detecció Precoç del Càncer de Còlon i Recte

Pedal Power

Pedal Power és una instal·lació de bicicletes estàtiques que permet la transformació de l'energia cinètica, generada pel pedaleig, en energia elèctrica. El passat 24 de març, en el marc de la Festa de la Bicicleta de Barcelona, les nostres bicis van ser utilitzades per a pedalar quilòmetres per al Programa de Detecció Precoç del Càncer de Còlon i Recte.

Els quilòmetres recorreguts per les persones assistents es podien visualitzar en una pantalla, alimentada amb l'energia de les mateixes bicicletes, que també reproduïa vídeos curts relatius a temes de salut. Toni Torrejón, ciclista professional, va estar pedalant i marcant el ritme durant tota l'activitat. A més de pedalar, els participants van tenir ocasió de conversar amb professionals del Programa de Prevenció.

> Consulta la Bona Pràctica

 

Donacions a diferents fundacions per part de Twentytú HiTech Hostel:

Twentytú HiTech Hostel

De cada reserva rebuda de les habitacions individuals, es dóna 1€ a la Fundació IReS, Make a Wish i a l’hospital infantil Sant Joan de Déu. A més, s’organitzen visites a l’hotel per a persones emprenedores de la Fundació IReS, algunes dels quals han aconseguir treballar l’hotel. També han fet aportacions per les beques Click de la mateixa fundació. Per últim, ofereixen donacions del menjar sobrant dels esdeveniments, activitats i càterings a la Parròquia de Sant Martí del Clot.

> Consulta la Bona Pràctica

 

Sistema de temporització

Twentytú HiTech Hostel

A Twentytú HiTech Hostel, totes les habitacions inclouen un temporitzador a la dutxa i a l'aixeta del bany. Així, en prémer el botó, l’aigua raja durant 17 segons, arribant a l'estalvi del 40% i 60% d'aigua. A més, el WC inclou un sistema  de doble polsador.

> Consulta la Bona Pràctica
 

Col·laboració amb empreses del tercer sector

Twentytú HiTech Hostel

Twentytú HiTech Hostel col·labora amb empreses del tercer sector que treballen la integració:

  • El 70% del mobiliari és adquirit a L’estoc, que millora i dignifica la situació de les persones amb discapacitat intel·lectual.
  • Els temes gràfics i de merchandising es contracten a Icaria Gráficas, que també treballa pel mateix objectiu.
  • S’ha incorporat a la plantilla dues persones de la Fundació Catalana Síndrome de Down.
  • S’ha incorporat a la plantilla una persona amb discapacitat intel·lectual, a través de l’entitat social de formació Fermarec, de la fundació La Caixa

> Consulta la Bona Pràctica
 

Zero Waste Barcelona Network

Zero Waste Barcelona Network

El Festival Zero Waste va ser una jornada que es va dur a terme el novembre de l’any passat, en el qual es va reunir per primera vegada a 25 ponents i talleristes de diferents projectes i entitats per a parlar sobre el Residu Zero des de diferents eixos. Les ponències es combinaven amb tallers, activitats per a infants i una zona per a conèixer persones interessades en sostenibilitat i intercanviar contactes.

> Consulta la Bona Pràctica

FemPop, el festival que no vol existir

Son Canciones

FemPop és un festival que va néixer amb la voluntat de morir. És un puny alçat per denunciar la terrible desigualtat que regna a la indústria musical. FemPop és un festival itinerant de petit format. Un festival que atragui l'atenció a la desigualtat de gènere en el món de la música. Un festival on les dones són les protagonistes. Un lloc on descobrir nous talents i viure la música d'una manera diferent en espais singulars.

Un festival integrador, artesanal, independent, orgullós de ser petit i compromès amb la igualtat de gènere.

> Consulta la Bona Pràctica

 

Son Canciones Al Bosc

Son Canciones

Son Canciones al Bosc és un festival de música de petit format amb consciencia. És una proposta radical a un problema radical: l’enorme petjada mediambiental que deixa la música en directe actualment. 550 grams de residus. Això és tot el que va quedar després de tres hores de música, tres concerts, un vermut i un dinar per a 80 persones. Tota la resta va ser compostat, reciclat i re-utilitzat. Va passar a Barcelona el setembre de 2018 al festival Son Canciones Al Bosc, una prova pilot que va demostrar que una altra música sí que és possible. Es va celebrar a l’Aula Ambiental Bosc Turull, un petit oasi verd amagat en els pujols de Vallcarca i un espai de referència en la promoció de la sostenibilitat.

> Consulta la Bona Pràctica

 

AMONG HORSES

Son Canciones

"Among Horses" és un projecte de creació i gravació col·laborativa. Des de 2016 la iniciativa es mou entre cavalls: ajunten a dos músics que no es coneixen, els porten a una granja ecològica enmig del no-res a Catalunya, els envolten de silenci i cavalls i deixem que el talent i la inspiració facin el seu treball. El resultat són 4 EP’s col·laboratius amb 8 dels millors cantautors de l’escena independent internacional. El lloc on tot això succeeix és Ca Casanova, una residencia per a cavalls vells i abandonats a Sora, en la comarca d’Osona. Tot l'enregistrament es realitza amb l'energia solar de la qual s'auto-proveeix la granja. Vetem l'ús de plàstic en l'embalatge dels CD's: tot es produeix manualment amb cartó i segells.

> Consulta la Bona Pràctica

Indies Keeping Secrets Solidari

Son canciones

“Indies Keeping Secrets Als Barris” apropa la musica independent als barris perifèrics de Barcelona. En una ciutat plena de macro-esdeveniments y sales i festivals de gran format, Indies Keeping Secrets porta més de 5 anys oferint experiències properes. Íntimes. Integradores. Sostenibles. Paritàries. Compromeses amb la descentralització i amb el teixit cultural que ja existeix al barri. Un cop l'any organitzen un concert solidari a favor d'una ONG o entitat sense ànim de lucre. Hem col·laborat amb ACCEM (treballa per millorar la qualitat de vida de les persones refugiades i migrants); EiCascAntic (afavoreix la inclusió sociolaboral de les persones de diferents procedències); Trinitat Jove (vetlla per la formació dels joves en risc d'exclusió en la Trinitat) i Obertament (lluita contra l’estigma en salut mental).

> Consulta la Bona Pràctica

 

Restart Party: reparem la nostra relació amb els aparells elèctrics i electrònics"

Restarters BCN

Organització de Restart Parties: esdeveniments públics i gratuïts on reparadors voluntaris ajuden les persones assistents a aprendre a reparar els seus dispositius elèctrics i electrònics espatllats en un ambient relaxat. Es tracta d’un espai pedagògic informal i col•laboratiu que busca apoderar-nos com a persones usuàries de tecnologia, auto-organitzar-nos i experimentar els beneficis d’ensenyar i aprendre a reparar col·laborativament els nostres aparells: per l’economia, el medi ambient i la creació de xarxes de recolzament i aprenentatge locals. L’objectiu final de les RP és que les persones assistents prenguin consciència de què els seus aparells es poden reparar i de com de fàcil pot arribar a ser, en alguns casos, allargar la vida dels nostres dispositius tecnològics, sensibilitzant-nos sobre l’estalvi econòmic d’aquests actes, el efectes mediambientals de prevenció de residus i l’enfortiment del teixit social en xarxes ciutadanes de suport mutu i aprenentatge col•laboratiu.

> Consulta la Bona Pràctica

 

Arbres amb Ànima

Federació de Comerç Cor d'Horta

El projecte “Arbres amb Ànima” és un projecte que s’ha realitzat amb la col·laboració de la Fundació Tres Turons, una entitat d’iniciativa social i sense ànim del lucre que treballa per la promoció de la salut mental comunitària.

> Consulta la Bona Pràctica

 

Menjador Ecosostenible

Del Campo al Cole

Aquest programa és una iniciativa de Certificació i Acompanyament a centres escolars d'infantil i primària, que estiguin implementant millores en el Menjador Escolar i que vulguin certificar-se amb l'aval d'Escola amb Menjador *Ecosostenible.

Els objectius de la certificació són :

1. Visibilitzar els menjadors escolars que estan compromesos social i ambientalment.

2. Sensibilitzar a les famílies i equips docents de la necessitat d’ambientalizar els menjadors escolars i convertir-los en una eina pedagògica que fomenti la salut, la justícia i l'economia local.

3. Promoure la inclusió de criteris de sostenibilitat en tot el sector de la restauració escolar.

> Consulta la Bona Pràctica

 

Lliga per a la defensa del patrimoni natural

Depana

A través d'un servei a la comunitat, els l'alumnat es forma treballant sobre necessitats reals de l'entorn amb l’objectiu de millorar-lo, alhora que coneixen espècies del nostre entorn més directe i maneres de cuidar la natura.

 

> Consulta la Bona Pràctica

 

 

Blocs de recerca i creació a l’ESO

Biohabita!

Projecte en col·laboració amb dues organitzacions més: l'Institut Quatre Cantons i Societat Orgànica en el marc de les Subvencions pel Clima. El projecte consisteix a elaborar un pla d’accions com a resultat d’un treball d’investigació fet pels propis alumnes del centre amb el suport tècnic de les altres dues entitats.El projecte inclou: l’eficiència energètica, la sostenibilitat, la millora dels materials i sistemes des del punt de vista de la salut dels usuaris i, d’una manera més qualitativa, també es tractarà la gestió de l’aigua, la gestió de residus i els beneficis d’introduir el verd als diferents espais.

> Consulta la Bona Pràctica
 

Hotel Barcelona Catedral

Hotel Barcelona Catedral

L’Hotel Barcelona Catedral aposta per la sostenibilitat perquè creuen que és l’element clau que permetrà que el turisme segueixi sent un dels principals motors econòmics del món. Per aquesta raó, busquen la integració en el dia a dia dels valors i els principis associats al desenvolupament sostenible, tant en la gestió interna com en les relacions amb clients, proveïdors, equip i comunitat que ens envolta. Volem que el nostre compromís i la nostra manera d’actuar contribueixin a una #RestauracioSostenible.

La filosofia de l’Hotel Barcelona Catedral és oferir una restauració sostenible, equilibrada i saludable. La qualitat mediambiental, l’eficiència energètica i el valor social són importants per l’entitat. Així, sempre que és possible, prioritzen la compra de productes de temporada i de proximitat (km 0), i treballen per reduir la generació de residus (objectiu de residu 0) i evitar el malbaratament alimentari.

S’esforcen per millorar contínuament amb el propòsit d’assegurar el futur a partir d’un ús responsable dels recursos. Són conscients de la importància de les intoleràncies alimentàries i poden adaptar els nostres plats a les seves necessitats: celiaquia, al·lèrgies…

> Consulta el Pla d'Acció
 

Envaixella’t

Associació cultural Casa Orlandai
La Bona Pràctica consisteix a dotar la Casa Orlandai de material reutilitzable, com coberteria i vaixella per a l’ambientalització de totes les festes populars de la Casa (Sant Joan, Aniversari de la Casa Orlandai, Festa Major, Carnaval) mitjançant la compra de gots i plats de plàstic reutilitzable i la recollida entre els veïns de coberts
d’acer inoxidable.

> Consulta la Bona Pràctica

 

Rehabilitació energètica d’un edifici d’habitatges cooperatius en cessió d’ús

Sostre Cívic

Projecte en col·laboració amb l'Ajuntament de Barcelona per a la rehabilitació de la finca del c. Princesa, 49, de propietat municipal, que permetrà a les veïnes del barri habitar-hi en règim de cessió d’ús (MCU). L’Ajuntament de Barcelona ha cedit l’ús de l’edifici a la cooperativa mitjançant un dret de superfície a 75 anys, a canvi que l’entitat en faci una rehabilitació integral que permeti obtenir una millor accessibilitat, un estalvi energètic i que esdevingui un model tant per al sector com per a les futures usuàries.

> Consulta la Bona Pràctica
 

Estàncies especials

TwentyTú HiTech Hostel

El hostel ha desenvolupat les següents accions

  • Allotjament gratuït als metges voluntaris de la fundació Ulls del Món, que venien a Barcelona a aprendre pràctiques quirúrgiques per aplicar-les després a l’Àfrica.
  • Estància a 20 joves estudiants amb les millors notes de la selectivitat en Catalunya, en col·laboració amb BCN Moments.
  • Estància gratuïta a un club esportiu alemany que integrava refugiats de Siria (col·laboració amb la iniciativa FAD, Fomento de las Artes y del Diseño).


> Consulta la Bona Pràctica

 

Col·legi d’Aparelladors, Arquitectes Tècnics i Enginyers d’Edificació de Barcelona (CAATEEB)

El CAATEEB examina el seu àmbit d’influència i acció per establir actuacions que tinguin el major abast possible però amb el mínim cost. Totes les accions fomenten l’ús de materials ambientalment sostenibles, l’estalvi energètic, la reducció de residus i emissions en l’edificació, rehabilitació i manteniment dels edificis per aconseguir el màxim efecte multiplicador.

> Consulta el Pla d'Acció