Entrevista: Alencop

Butlletí: 

“Oferim un servei únic a Barcelona, evitant que els residus acabin al carrer sense ser reutilitzats ni reciclats.” Alba Tella i Marieme Diama Diakité, de la Cooperativa Alencop.

A què es dedica la vostra entitat?

Alencop és una cooperativa d’iniciativa social, que va néixer per ajudar a les persones immigrants, sobretot als subsaharians, a que tinguin un habitatge digne, a trobar feina i a cobrir les seves necessitats bàsiques. Alencop es dedica a la recollida de la ferralla i de tota mena d’electrodomèstics de forma gratuïta en diversos districtes de Barcelona.

Què aporta la vostra iniciativa a Barcelona?

La gent ens agraeix moltíssim que els recollim els residus i electrodomèstics. La recollida a domicili i de forma gratuïta ha tingut una bona acceptació, per això l’hem pogut estendre a d’altres barris, a part del de Sant Martí, on vam començar. A més, oferim un servei a la ciutadania, al barri i al medi ambient. Aquest servei a la porta de casa de l’usuari és únic a Barcelona, evitant que els residus acabin al carrer sense ser reutilitzats ni reciclats.

Quan recolliu un electrodomèstic, quins passos seguiu?

Volem donar-li un segon ús, reparar-los i reutilitzar-los, ara mateix tenim una botiga de segona mà al costat de la nostra oficina a Bon Pastor. En cas que sigui irreparable, portem els electrodomèstics a plantes de residus.

Quan i per què us vau unir a la xarxa B+S?

Alencop va néixer l’any 2015 i des de l’inici ja vam formar part de la xarxa. Creiem que aquest projecte ens pot donar visibilitat i donar a conèixer entre altres membres que també estan conscienciats en temes de sostenibilitat.

Quin són els vostres projectes futurs?

La nostra idea es estendre el nostre projecte a tota l’àrea metropolitana, actualment estem present a 6 districtes. A més, també volem ampliar els nostres serveis. Vam començar amb la recollida gratuïta i ara oferim reparacions, buidatge de naus industrials o de pisos per tal que el projecte sigui viable econòmicament. També tenim una flota de vehicles que ofereix transport. El nostre valor afegit és el projecte social i els criteris mediambientals i sostenibles. Actualment estem acabant de preparar la botiga de segona mà d’electrodomèstics i informàtics. Ens agradaria que les entitats adquirissin aquests equips que encara tenen una vida útil per fomentar el consum responsable.

Quina és la vostra situació actual?

Ara mateix som 20 socis i una sòcia. A la part de l’equip tècnic sí que hi ha més dones. No tenim previstes més incorporacions de socis al nostre pressupost.