Un Dia Mundial del Medi Ambient ple de reconeixement i intercanvi

Butlletí: 

L'Espai Francesca Bonnemaison va acollir el passat 5 de juny la celebració del Dia Mundial del Medi Ambient, un acte en què es van descobrir 10 bones pràctiques, quines noves organitzacions s'han sumat a la xarxa durant l'any passat i altres sorpreses.

L’esdeveniment, organitzat per segona vegada, va comptar amb la participació de 130 persones de la xarxa Barcelona + Sostenible. La recepció dels representants de les entitats va incloure l’espai “Com heu vingut?” a través del qual es van comptabilitzar les emissions de les persones assistents a l’acte, un total de 0,11 tones de COequivalent, que es compensaran amb el projecte Andra Pradesh Eòlic.

Quan tothom ja estava instal·lat, la periodista Clara Sánchez-Castro, conductora de l’acte, va donar pas a Imma Pruna, gerent de Serveis de Medi Ambient de la Diputació de Barcelona. Va parlar de la Xarxa de Ciutats i Pobles cap a la Sostenibilitat, que també forma part de Barcelona + Sostenible: “Compartim objectius, treballem plegades. Som xarxes amigues”. Tot seguit, la Clara va fer una crida als polítics a implicar-se més en els assumptes relacionats amb la sostenibilitat, i va presentar Frederic Ximeno, comissionat d’Ecologia de l’Ajuntament de Barcelona. Ximeno va recordar la situació d’emergència ambiental en què ens trobem i que l’aspiració que té és que tota la ciutat formi part de la xarxa B+S.

Durant l'acte es va retre homenatge a Ramon Margalef -primer catedràtic d’ecologia de tot l’Estat espanyol-, ja que aquest any se celebra el centenari del seu naixement. Narcís Prat -catedràtic d’ecologia a la UB-, a qui Margalef va dirigir la tesi doctoral, va conduir la ponència “La humanitat no va amb bus, sinó amb superreactor”. Va assegurar que és un error pensar, el 2019, que utilitzant energies renovables solucionarem el problema. “Hem de reduir el consum d’energies, no anem enlloc substituint una energia per una altra. Ja ho deia Margalef el 1971!”

Tot seguit, va ser el torn de les noves entitats de la xarxa: des del 5 de juny de l’any passat, un total de 133 entitats noves han signat el Compromís Ciutadà per la Sostenibilitat 2012-2022. La conductora va parlar amb representants de tres de les noves entitats: sObres mestres, KOIKI i Associació SomlaClau – Ecologia i Transició Urbana. Van explicar perquè havien entrat a formar part de la xarxa, què els estava aportant i quins són els seus projectes per a ser més sostenibles.

Després, es va procedir al lliurament dels reconeixements a les bones pràctiques: Bones idees per canviar el món 2018, d’acord amb cadascun dels 10 objectius del Compromís Ciutadà per la Sostenibilitat. Els guardonats van rebre un Cactube, un cactus en un envàs de cartró biodegradable i personalitzable, realitzat per l’empresa Bridepalla, entitat de la xarxa que va ser guardonada l'edició anterior. A continuació, podeu veure els projectes i les organitzacions reconegudes i els vídeos de cada iniciativa:
 

  BONES PRÀCTIQUES EN SOSTENIBILITAT DEL 2018
     
  Objectiu 1. Biodiversitat
  Renaturalitzem les cobertes, d'EixVerd.
 
  Objectiu 2. Espai públic i mobilitat
Millorar l’accessibilitat a l’establiment, de BarnaCentre.
  

Bones idees per canviar el món 2018 - Eix verd

 

Bones idees per canviar el món 2018 - Barna Centre

     
  Objectiu 3. Qualitat ambiental i salut
  Banys de natura, escoles Baldiri Reixac, Sant Gregori i Congrés         Indians.
  Objectiu 4. Ciutat eficient, productiva i d’emissions zero
LendiApp, de Lendi.
  

Bones idees per canviar el món 2018 - Escoles Natura

 

Bones idees per canviar el món 2018 - Lendi

     
  Objectiu 5. Ús racional dels recursos
  Restart Party, de Restarters Barcelona.
  Objectiu 6. Bon govern i responsabilitat social
Orlandai + sostenible, de l’Associació Cultural Casa Orlandai.
  

Bones idees per canviar el món 2018 - Restarters

 

Bones idees per canviar el món 2018 - Casa Orlandai

     
  Objectiu 7. Benestar de les persones
  Concerts inusuals, de Son Canciones. 
 

Objectiu 8. Progrés i desenvolupament
Ecocircular CFZ, per Zona Franca Economia Circular.        

  

Bones idees per canviar el món 2018 - Son Canciones

 

Bones idees per canviar el món 2018 - Consorci de la Zona Franca

     

  Objectiu 9. Educació i acció ciutadana.
  EcoFep, de l’entitat amb el mateix nom.         

  Objectiu 10. Resiliència i responsabilitat planetària
Rehabilitació energètica d’un edifici d’habitatges cooperatius en cessió d’ús, de Sostre Cívic.
  

Bones idees per canviar el món 2018 - Escoles Parroquials

 

Bones idees per canviar el món 2018 - Sostre Cívic

     


La darrera intervenció va anar a càrrec del Grup de Treball de Residus de B+S amb la presentació del repte #beuresenseplàstic. La proposta pretén posar fi al consum desmesurat de plàstics d’un sol ús de les begudes en els seus espais de treball, a través de les adhesions a la campanya dels membres de la xarxa, amb l’objectiu d'arribar als 500 participants. Sumeu-vos al repte en aquest formulari!

La celebració va acabar amb una foto de família i un vermut en què entitats veteranes i noves van intercanviar opinions i experiències. La jornada va donar un fort impuls per començar un nou curs amb l’objectiu de fer de Barcelona una ciutat encara més sostenible.