Entrevista: Coordinadora d’Entitats per la Lleialtat Santsenca (CELS)

Butlletí: 

“Creiem que una entitat com la nostra, que gestiona un equipament públic de forma comunitària, és una eina d’apoderament col·lectiu”. Agus Giralt, coordinador de la Lleialtat Santsenca.


A què es dedica la teva organització?

És una entitat sense ànim de lucre, formada pel veïnat, associacions i col·lectius vinculats a Sants creada per donar vida a La Lleialtat Santsenca. La CELS promou la cultura, l’acció comunitària i la cooperació, el respecte i la llibertat; així com un desenvolupament públic i social més proper i participatiu, donant resposta als anhels de construir una societat més justa.


Per què ha d’existir una organització com la teva a Barcelona? Quina és la seva aportació?

És una entitat creada des del veïnat per donar resposta a una reivindicació del barri, la necessitat d’espais per a usos veïnals, culturals i cooperatius dels veïns i veïnes de Sants, de les entitats i dels seus projectes. Creiem que una entitat com la nostra, que gestiona un equipament públic de forma comunitària, és una eina d’empoderament col·lectiu.


Quan i com vau conèixer B+S? Què us va fer participar-hi?

Vàrem conèixer la xarxa ara fa un any per una activitat en la que vàrem participar. Els principals àmbits d’acció de la Lleialtat són la Cultura, el Veïnatge i el Consum Responsable, un fet que ens lliga a la història de l’edifici de la Lleialtat, que era una antiga cooperativa obrera. Com a veïnat implicat en el nostre entorn creiem que la sostenibilitat és un aspecte fonamental. Per això vàrem creure que era important ser-hi, per conèixer d’altres experiències i recursos que ens puguin ajudar a anar millorant en aquest àmbit.
 

De què us serveix formar-ne part? Què trobeu a faltar o milloraríeu?

Principalment per conèixer d’altres entitats, experiències o recursos que puguin ser útils a la comunitat en aquest àmbit. Creiem que treballar en xarxa en general facilita la creació de sinergies. Potser una cosa que seria interessant seria impulsar o facilitar bancs de recursos de proximitat amb vinculació al territori, on compartir eines o coneixements.


A la pràctica, com treballeu per ser més sostenibles? Quins són els vostres principals eixos de treball en aquest sentit?

S’intenta treballar en moltes línies diverses però potser els àmbits en que hem dedicat especialment esforç és en el model de consum i en l’aspecte comunitari. Pel que fa al consum podríem destacar el model de Cafè que hem impulsat per a l’equipament. El Cafè de la Lleialtat està gestionat per una entitat de l’economia social i solidària, la Cooperativa A Capirota i el tipus de producte que es serveix és ecològic i de proximitat. Per això s’ha treballat amb productors locals o distribuïdors vinculats a l’economia social. Des d’òptica comunitària s’ha encetat el projecte “Cucs de terra: érem i serem” que vincula diversos agents del territori. Els grups de consum ecològic que recullen restes de matèria orgànica; l’escola Lluís Vives on s’ha ubicat un vermicompostador on aquesta matèria es converteix en compost, i els horts comunitaris que fan servir aquest recurs.


Heu encetat alguna iniciativa o projecte amb alguna altra entitat de la xarxa B+S des que us hi vau incorporar?

Conjuntament amb Biciclot, Som Mobilitat i l’Economat Social, amb el suport del Pla Clima, hem engegat el projecte Transport comunitari, mobilitat elèctrica compartida. El projecte, que és una prova pilot, vol servir per promoure un model de mobilitat sostenible. S’ha posat a disposició de les entitats, comerciants i veïns i veïnes de Sants una bicicleta elèctrica amb un remolc amb capacitat per a 300 kg que es pot llogar amb xofer o sense.
 

Què és el que més t'enorgulleix de la teva feina?

Poder treballar amb la gent de Sants, el meu barri, i al servei del barri.


Ens podries proposar una acció de millora en el present per arribar a un futur més sostenible?

Jo crec que una de les principals accions serien consumir menys i amb una visió més crítica.