Molt més que un repte: beure sense plàstic!

Butlletí: 

El Zoo de Barcelona va acollir, divendres passat, la 13a sessió del Grup de Treball de Residus, emmarcada en la Setmana Europea de la Prevenció de Residus i oberta de forma excepcional a tots els membres de la xarxa B+S interessats a saber més sobre la iniciativa.

La tretzena sessió del Grup de Treball de Residus va tenir lloc en un diferent de l'habitual el divendres 22 de novembre, al Zoo de Barcelona. El tret de sortida i la

Spot #beuresenseplastic

benvinguda van ser a càrrec de Juli Mauri, cap del Departament de Sostenibilitat i Fauna Local del Zoo de Barcelona. Després, la Blanca Basses, de Surfrider, en Carlus de Camaroux, de l'Associació de Comerciants Portal de la Llibertat i la Raquel Román, d'Aigües de Barcelona, -totes membres del Grup de Treball de Residus- van explicar l’origen i el camí fet fins al llançament del repte i van encoratjar a les persones assistents a adherir-s'hi. Tot seguit es va projectar el vídeo de la campanya ‘BEURE SENSE PLÀSTIC!’

A continuació, es van explicar quatre bones pràctiques consolidades a diferents tipologies d’organitzacions: URBASER, Solidança, Fundació Formació i Treball i Zoo de Barcelona. Les persones assistents van tenir l’oportunitat de preguntar com havien encarat el repte i amb quines dificultats s’havien topat. Meritxell Miquel, d’URBASER, va explicar que en la seva entitat han implantat ampolles i gots de vidre per tal d’eliminar l’ús de plàstic en les begudes. Va afegir, però, que els ha suposat un problema estendre el repte als operaris que no treballen a l’oficina. Després, l’entitat d’inserció sociolaboral Solidança va explicar com han eliminat els gots de plàstic de la màquina de cafè. La Laura Ros va apuntar també algunes de les dificultats amb què van trobar-se i la resta d’assistents van mostrar molt d’interès en la seva iniciativa. D’altra banda, Katiuska Dorta, de Formació i Treball, va compartir que a la seva entitat van voler instal·lar fonts, però gran part del personal tenia reticències al voltant de les propietats organolèptiques (gust, textura, olor, color) de l’aigua de les fonts. Per solucionar aquest assumpte, van decidir dur a terme una campanya comunicativa per tal de sensibilitzar-los i motivar-los. L’últim torn de les presentacions de bones pràctiques va ser pel Zoo de Barcelona, que ha implementat gots de plàstic reutilitzables a les seves instal·lacions. En Jordi Indiano va explicar que ofereixen diferents begudes que requereixen gots de mides ben diverses, de manera que substituir-los no va ser pas una tasca senzilla.

Un cop es van explicar aquests exemples de bones pràctiques, es va obrir un torn de preguntes i de debat, amb l’objectiu que ningú es quedés sense poder expressar-se. Finalment, va ser el moment de l’entrega d’obsequis com a reconeixement als participants del repte i d’una foto de família, que va conduir a la cloenda de l’acte. Així doncs, les entitats assistents van descobrir en aquesta jornada diverses opcions per a ser més sostenibles i, a més, van teixir nous llaços i vincles i també van reforçar els antics per tal d’avançar cap a un objectiu comú: l’eliminació del plàstic d’un sol ús.

Un altre lloc on s'ha fet un pas endavant per tal d'eliminar el plàstic és a la Gerència d’Ecologia Urbana de l'Ajuntament de Barcelona, que s’ha sumat al repte #BeuresenseplasticTots els edificis d'aquesta gerència ja tenen fonts d'aigua connectada a la xarxa. Els dispensadors d'aigua de xarxa amb filtre proveeixen d'una aigua que compleix tots els estàndards de salut.

I vosaltres? Si encara no ho heu fet, consulteu la pàgina web de #beuresenseplastic i sumeu-vos al repte, un petit esforç significarà un gran canvi!