L’educació ambiental està de celebració

Butlletí: 

El pròxim 26 de gener, Dia Mundial de l'Educació Ambiental, arriba ple d'opcions per a celebrar-lo: els documentals i publicacions del Servei de Documentació d’Educació Ambiental, una jornada sobre els moviments juvenils i la festa de l'Educació Ambiental de La Fàbrica del Sol.
 

Un any més, amb motiu del Dia Mundial de l’Educació Ambiental, la ciutat té preparades algunes activitats per a destacar la importància de l’educació en el repte de combatre l’emergència climàtica. A més, el Servei de Documentació d’Educació Ambiental (SDEA), us ofereix alguns recursos que poden ser de gran utilitat.
 

Jornada de reflexió: Davant del repte climàtic: moviment juvenil i educació ambiental

La Gerència de Serveis d’Espais Naturals i la Gerència de Serveis de Medi Ambient de la Diputació de Barcelona, s’ha plantejat una jornada que pretén reflexionar sobre el paper de l’educació ambiental en l’escenari de l’emergència climàtica i dels moviments juvenils que hi estan vinculats. 

La trobada s’estructura en una ponència marc de Jaume Funes i dues taules de debat, una de les quals estarà integrada i conduïda pel jovent lligat a l’activisme climàtic i una altra per experts de la comunicació i la participació ambiental.

Clourà la jornada una activitat d’intercanvi amb tots els ponents i el públic, amb el suport del facilitador gràfic Yorgos Konstantinou.

 Dijous, 23 gener, 2020 - 09:00 a 14:00

 La Sala - Espai Francesca Bonnemaison Sant Pere Més Baix, 7.

> Programa
> Inscripcions


Festa de l'Educació Ambiental a La Fàbrica del Sol

La Fàbrica del Sol és l’equipament municipal de referència de l’educació ambiental a la ciutat i és per aquest motiu que programa una celebració especial amb motiu del Dia Mundial de l’Educació Ambiental en col·laboració amb les Aules Ambientals. 

La Festa de l’Educació Ambiental tindrà lloc en diferents espais de l’interior de l’edifici. El programa inclou activitats per a totes les edats: una sessió de ‘contacontes’ infantil, jocs educatius i tallers creatius. Hi haurà un obsequi per a les famílies que primer s'inscriguin.
 

 Diumenge, 26 de gener d’11:00 a 13:30

La Fàbrica del Sol, Passeig de Salvat Papasseit, 1

> Més informació, programa complet i inscripcions

 

 

Recursos del Servei de Documentació d'Educació Ambiental (SDEA)
 

Educació ambiental. D’on venim? Cap a on anem? / Diputació de Barcelona. Àrea de Territori i Sostenibilitat. Any 2017.

Aquest llibre és una revisió de l'estat de l'educació ambiental després de quaranta anys de pràctica efectiva. En aquest temps, la societat ha evolucionat extraordinàriament, i la percepció i la gestió del medi ambient s'han transformat de forma excepcional. Convenia fer una mirada crítica i una reflexió profunda per extreure coneixement del camí recorregut i actuar amb més responsabilitat i saviesa en el futur. La publicació és, també, una commemoració de diverses efemèrides relacionades amb l’educació ambiental.
 

Educar per a la transformació Ecosocial / FUHEM. Educación + ecosocial.

Aquest llibre aposta per promoure un model d’educació orientada a la resolució dels problemes socials, econòmics i ecològics; que es bolqui en la consecució del benestar per als que habitem aquest planeta, conscients dels límits i les interdependències que ens permeten viure. Una educació que permeti vincular-se al territori més proper i a la comunitat, que desemmascari i denunciï l'actual model de desenvolupament i doni pas a imaginar, construir i experimentar alternatives més sostenibles. 

 

Before the Flood / Leonardo DiCaprio i Fisher Stevens. Estats Units. National Geographic, 2016.

Documental produït i protagonitzat per Leonardo DiCaprio juntament amb Fisher Stevens i Martin Scorsese, entre d’altres, que mostra els efectes del canvi climàtic en el nostre entorn. També s'expliquen quines són les mesures que s’estan duent a terme per frenar-lo i com la societat pot prevenir les seves devastadores conseqüències (la desaparició d’espècies en perill d’extinció, ecosistemes, comunitats natives de tot el planeta, etc.). S’entrevisten a nombroses personalitats com Barack Obama, Ban Ki-moon, Elon Musk o el papa Francesc.

 

Demain / Cyril Dion i Mélanie Laurent. França, 2015.

Seguint la publicació d'un estudi que anunciava la possible desaparició de part de la humanitat l’any 2100, Cyril Dion i Mélanie Laurent es van proposar, al costat d'un equip de quatre persones, iniciar la seva pròpia investigació en deu països per esbrinar què podria estar provocant aquesta catàstrofe i, sobretot, com es podria evitar. Durant el seu viatge van conèixer persones pioneres que estaven reinventant l'agricultura, l'energia, l'economia, la democràcia i l'educació. Guanyadora del premi Cèsar al millor documental de l’any 2015.

 

Aquests recursos es poden demanar en préstec a:

La Fàbrica del Sol. Passeig Salvat Papasseit,1  -  Barcelona
Tel. 93 256 25 92

documentacioambiental@bcn.cat
www.barcelona.cat/documentacioambiental