L'entrevista: Lluïsos de Gràcia

Butlletí: 

“Concebem les activitats d’una forma global, és a dir, que en el moment d’organitzar-les també valorem quina serà la seva petjada ecològica”, David Montfort, responsable de projectes de Lluïsos de Gràcia.

Què feu a Lluïsos de Gràcia?

Som una associació sociocultural i esportiva arrelada a la Vila de Gràcia des de l’any 1855. Els objectius principals són oferir espais de formació en el lleure a infants i jovent i fomentar el creixement personal dels adults. Hi fem múltiples activitats: cant coral, esplai i agrupament, teatre, bàsquet, tenis taula, bàdminton, tallers de tota mena, un festival de màgia, club de lectura, un concurs de música i un llarg etcètera d’activitats més. Cal destacar també aquelles que fem al voltant del medi ambient i la sostenibilitat: hort urbà, cistelles ecològiques, el 'Renova la teva roba' i el 'Renova les teves joguines', l’Amagatall i la Verdinada.

Com vinculeu l’esport, el lleure i les activitats culturals amb la sostenibilitat?

La sostenibilitat ha esdevingut un dels pilars bàsics del quotidià de la nostra entitat. Concebem les activitats d’una forma global, és a dir, en el moment d’organitzar-les, també valorem quina serà la seva petjada ecològica. Per això hem anat treballant la millora de la sostenibilitat en les nostres activitats a través de la sensibilització i difusió d’hàbits. Alguns grups, com l’esplai o l’agrupament, ja tenen molt interioritzats els hàbits per a promoure la sostenibilitat, però, tant en aquests espais com sobretot en altres en què cal més sensibilització, hem de seguir treballant i millorant.  

En què consisteix l’Amagatall?

L’Amagatall és un cicle de sortides familiars que es realitzen els caps de setmana. Es va posar en marxa el curs 2012-2013 i l’organitza l’Equip Verd dels Lluïsos de Gràcia. L’objectiu és descobrir racons interessants dels voltants de la ciutat des d’un punt de vista de cura del medi ambient, en un ambient lúdic i familiar.Què és la ‘Verdinada’? Quines activitats hi dueu a terme?

La ‘Verdinada’ és un conjunt d’activitats que giren al voltant de la sostenibilitat. Té lloc al Districte de Gràcia durant el mes de març; aquest 2020 estem celebrant la 13a edició. Hi participen diverses entitats: l’Aula Ambiental Bosc Turull, dues escoles (Rius i Taulet i Caspolino), Depana, l’Espai Jove la Fontana, Hort Quiró o la xarxa d’horts municipals de la gent gran, entre d’altres. Les activitats són molt diverses: exposicions, xerrades, una calçotada ecològica, tallers, sortides a la natura i moltes més. Enguany la dediquem a la problemàtica que generen els plàstics als rius i mars del nostre planeta.


Sobre el repte #beuresenseplastic, quines accions dueu a terme per mirar de complir-lo?

El curs passat vam engegar el projecte “Omple’m” amb l’objectiu de reduir el consum d’ampolles de plàstic en la nostra pràctica esportiva. Arran d’una ecoauditoria de residus, en el marc d’una ‘Verdinada’, vam valorar que es generaven molts residus per les ampolles de plàstic en la pista de bàsquet i en aquells espais on es practica el tenis taula. Vam ubicar una nova font d’aigua al vestíbul de la pista de bàsquet i vam crear nous senyals amb els noms de les fonts: La font de baix (una font existent davant el gimnàs) i La font de dalt (la que està ubicada a la pista). Després vam regalar una ampolla d’aigua reutilitzable a tots els participants de qualsevol activitat esportiva de l’entitat amb la intenció de reduir les ampolles de plàstic d’un sol ús.

Per què és important la vostra acció a Barcelona i/o al barri?

Entenem la nostra activitat com un servei que fem pel veïnat del nostre barri i, per extensió, a la ciutadania en general. Tenim un conjunt d’activitats que són per als nostres associats però també hem dut a terme tallers i projectes adreçats a l’entorn que ens envolta. Ara s’utilitza molt el concepte ‘escola de ciutadania’, i considero que encaixa perfectament amb el que fem a la nostra entitat.

Com i quan vau conèixer la xarxa Barcelona + Sostenible (B+S)?

Nosaltres vam signar el Compromís Ciutadà per a la Sostenibilitat el 2006, que va ser quan vam entrar a formar part de la xarxa. Vam tenir la sort de comptar amb un tècnic, en Francesc Roma, que ens va animar a formar-ne part. Començava a ser una època de canvi i l’entitat va començar a preocupar-se pels assumptes ambientals, de manera que no vam dubtar en adherir-nos-hi.

Heu participat en activitats organitzades per B+S?

Participem en les activitats que podem però la feina diària no ens permet ser a totes les que voldríem. Tot i això, actualment actuem com a representació del Districte de Gràcia al Consell Ciutadà per a la Sostenibilitat de l’Ajuntament de Barcelona.

Heu col·laborat amb altres entitats de la xarxa B+S?

Des de fa molts anys hem après que la millor manera de créixer és aprenent de les experiències dels altres. Al Districte de Gràcia hi ha un teixit associatiu que permet crear importants vincles. En matèria de sostenibilitat no és una excepció i col·laborem habitualment amb diverses entitats, com per exemple l’Aula Ambiental del Bosc Turull i el Centre Cívic el Coll. Per a la ‘Verdinada’, també col·laborem amb diverses entitats. A més, voldria mencionar la gent de la Fàbrica del Sol, que sempre ha estat un punt de suport en moltes de les propostes que hem dut a terme.

Quins reptes o projectes de futur teniu a Lluïsos de Gràcia?

Adequar-nos a les noves realitats. Durant molts anys hem après a seleccionar els nostres residus i mirar de reduir-los, a ser consumidors conscients i responsables. Però l’altre dia, per exemple, una companya em parlava de la nova contaminació generada per l’ús de correus electrònics, xarxes socials, etc. Estar al dia és el gran repte de futur de les associacions i també seguir dotant de mecanismes de reflexió per a garantir un futur sostenible per a totes les persones.Què és el que més t’enorgulleix de la teva feina?

Jo de petit tenia un heroi que es deia Capità Enciam, del qual em va quedar gravat per sempre el seu lema: “els petits canvis són molt poderosos”. Sempre he intentat aplicar aquest missatge a les activitats de l’entitat. Després de molts anys, aquest treball de formigueta ha anat recollint els seus fruits i el rebost comença a omplir-se. Ara som més formiguetes i tenim un llarg camí per recórrer.

> Més informació sobre l’associació: www.lluisosdegracia.cat