La conferència del Dia Mundial del Medi Ambient incideix en els reptes socioambientals davant la crisi

Butlletí: 

La salut planetària i l'economia col·lectiva i de cures són dues de les idees clau que es van exposar durant l'acte. També es van presentar unes declaracions del Consell Ciutadà per la Sostenibilitat incidint en la necessitat de reforçar l’acció per la sostenibilitat i el clima arran de la crisi.

L’acte del Dia Mundial del Medi Ambient de l’Ajuntament de Barcelona i de la xarxa Barcelona + Sostenible, el passat 5 de juny, es va celebrar, per primera vegada, en format virtual. Sota el lema “Repensem-nos”, la conferència va girar al voltant de qüestions com la salut planetària, la manca de prevenció davant una crisi sanitària global com la que estem vivint i la necessitat d’actuar per l’emergència climàtica. Al voltant de 220 persones van seguir l’acte en directe, que podeu recuperar al canal de YouTube de l’Ajuntament.

La conferència va comptar amb eines d’interacció entre públic i ponents. D’una banda, hi havia la possibilitat de fer preguntes per xat a la conferenciant, que es van respondre en la seva totalitat, o bé públicament o bé per escrit. De l’altra, la Secretaria Barcelona + Sostenible va preparar un qüestionari en directe relacionat amb el contingut de la sessió i la manera de viure la crisi sanitària per part de les organitzacions i persones assistents, amb projecció immediata dels resultats en pantalla. Va ser una manera de facilitar la connexió entre participants, en un acte tan diferent als d’anys anteriors.

L’acte va ser presidit per Eloi Badia, regidor d’Emergència Climàtica i Transició Ecològica de l’Ajuntament i president del Consell Ciutadà per la Sostenibilitat. Marta Cuixart, secretària del Consell, va fer de presentadora. Després de la benvinguda i d’una breu introducció sobre la dinàmica i el sentit de l’esdeveniment, va ser el torn de la conferenciant, la Marta G. Rivera-Ferre, directora de la càtedra d’agroecologia i sistemes alimentaris de la Universitat de Vic. Amb la seva intervenció, va avalar la necessitat d’actuar amb una perspectiva sistèmica sobre la crisi sanitària i ecològica. 

Rivera-Ferre va introduir el concepte de salut planetària i va destacar la seva importància. Va argumentar que la pandèmia global de la Covid-19 no neix únicament en un punt concret de la Xina, sinó que prové d’una suma de factors, de manera que tota la societat n’és responsable. També va alertar que entre les amenaces principals a la salut planetària s’inclouen les desforestacions, així com la contaminació de l’aire, que incrementen el risc de contagi, especialment en grans ciutats. A més, va fer una crida a posar les cures al centre de la nostra vida, ja que sovint no es tenen prou en consideració. Finalment, va demanar l’acció immediata dels governs estatals davant l’emergència climàtica: “la Covid-19 ha evidenciat que els estats nació tenen una gran capacitat de resposta davant d’emergències; però, perquè no responen de forma tan contundent davant altres emergències, com la climàtica? També és urgent actuar”.

El protagonisme de la part central de l’acte va recaure en el Consell Ciutadà per la Sostenibilitat i la xarxa Barcelona + Sostenible. En Lluís Sala, professor del Col·legi Sant Ramon Nonat i vicepresident del Consell, va fer una breu introducció sobre el posicionament del Consell en relació a la sortida de la crisi de la Covid-19, que es recull en un text elaborat col·laborativament. A més de destacar riscos i oportunitats, la declaració inclou compromisos propis i demandes a l’Ajuntament i a les entitats i empreses. Van presentar la declaració Alejandro González, director de projectes d’Eco-Union, i Lorena Vela, presidenta del Col·legi d’Ambientòlegs de Catalunya. El Consell reivindica la importància dels espais verds a la ciutat, la mobilitat sostenible, l’economia de les cures, de garantir els drets laborals, la conciliació familiar, i de posar al centre la salut pública a la vegada que es minimitza l’impacte ambiental. El títol, “Alcem-nos per una reactivació ecològica, social i econòmica justa”, reflecteix clarament la intenció del Consell de donar continuïtat a aquest posicionament amb accions.
 

  
 

Seguidament, dos grups de treball de la xarxa van presentar les seves accions més emblemàtiques, per fer palesa la força de l’acció col·laborativa i conjunta. Va ser el torn d’Anna Parisi, de la Xarxa per a la Conservació de la Natura, que va participar en l’acte com a representant del Grup de Treball del Verd i la Biodiversitat. Parisi va destacar alguns dels punts més rellevants del “Manifest del Verd i la Biodiversitat” impulsat pel aquest grup de treball, que es divideix en quatre eixos principals: plans i estratègies, economia i finances, legislació i normativa i governança. Gemma Gassol, de la Fundació Formació i Treball, va parlar com a representant del Grup de Treball Residu Zero. Aquest grup, justament el Dia Mundial del Medi Ambient de l’any passat, va llançar el repte #beuresenseplàstic que ja compta amb 79 organitzacions adherides. L’objectiu és eliminar el plàstic d’un sol ús en les begudes als llocs de feina i a la vida quotidiana i promoure que les organitzacions de la xarxa B+S s’hi sumin. La campanya estava pensada per a arribar a la seva fi amb l’acte del Dia Mundial del Medi Ambient, però donada la situació actual, s’ha posposat el tancament fins al novembre. Així doncs, encara sou a temps d’adherir-vos al repte #beuresenseplastic a través d’aquest formulari i compartir-ho a les xarxes socials.

Per acabar i com a cloenda de l’acte, va prendre la paraula el regidor Eloi Badia, que va destacar que cal seguir fent pedagogia i aportant el coneixement ambiental a tots els àmbits de la nostra vida. També va ressaltar que no es pretén actuar contra l’activitat econòmica, sinó al contrari, garantir el nostre futur amb una transició ecològica que condueixi a un desenvolupament respectuós amb el medi ambient. Va fer una crida a la ciutadania i a les organitzacions: “amb la mateixa força que hem encarat la crisi de la Covid-19 hem d’encarar l’emergència climàtica”. 

> Si no vau poder veure l’acte en directe, podeu recuperar-lo al canal de YouTube de l’Ajuntament
> Consulta les declaracions de la Comissió Permanent del Consell

 

Conferència: “Dia Mundial del Medi Ambient 2020: repensem-nos"